Šiandien Europos Komisija priėmė pasiūlymą, kuriuo, siekiant pateikti tikslų ir teisingą žiedadulkių apibūdinimą, iš dalies keičiamos medui taikomos taisyklės. Šis pasiūlymas priimtas po Europos Teisingumo Teismo prejudicinio sprendimo. Laikantis tarptautinių PPO standartų pasiūlyme žiedadulkės apibrėžiamos kaip natūralus komponentas, o ne kaip pridėtinis ingredientas.

Vadovaujantis Teisingumo Teismo aiškinimu, pagrįstu 2001 m. Medaus direktyva, žiedadulkės laikytos medaus pridėtine sudedamąja dalimi, nes teigta, kad meduje žiedadulkių atsiranda daugiausia dėl pačių bitininkų veiksmų. Tačiau Komisijos pasiūlyme pripažįstama, kad žiedadulkės – tai natūrali, o ne pridėtinė medaus sudedamoji dalis, nes žiedadulkės į avilį patenka dėl bičių veiklos, todėl meduje jų atsiranda be bitininkų įsikišimo. Todėl, jei žiedadulkės būtų laikomos natūraliu medaus komponentu, nebūtų taikomos ES ženklinimo taisyklės, pagal kurias reikalaujama pateikti pridėtinių ingredientų sąrašą.

Komisijos pasiūlymas neturės poveikio Teisingumo Teismo išvadai dėl GMO teisės aktų taikymo genetiškai modifikuotoms žiedadulkėms maiste. Juo nekeičiama Teisingumo Teismo išvada, kad medų, kurio sudėtyje yra genetiškai modifikuotų žiedadulkių, galima teikti rinkai tik jeigu jam suteiktas leidimas pagal teisės aktus. Be to, bus taikomos maisto produktų sudėtyje esančių GMO ženklinimo taisyklės. Šiuo pasiūlymu taip pat siekiama suderinti Medaus direktyva 2001/110/EB ir Lisabonos sutartimi Komisijai suteiktus įgyvendinimo įgaliojimus.

ES medaus rinkos duomenys

ES pagaminama apytiksliai 13 proc. (200 000 tonų) viso pasaulyje pagaminamo medaus. Daugiausiai medaus pagaminama Ispanijoje (33 000 tonų), toliau seka Italija, Vengrija ir Rumunija (kiekvieno iš jų pagaminama maždaug po 22 000 tonų) ir Portugalija (21 000 tonų). ES importuoja apie 140 000 tonų medaus – apie 40 proc. bendro ES suvartojamo kiekio.

Pagrindiniai faktai

Šis klausimas tapo aktualus, kai Vokietijos bitininkas, kurio meduje buvo rasta genetiškai modifikuotų kukurūzų MON 810 žiedadulkių, užginčijo teisinę medaus sampratą. Vokietijos teismas bylą perdavė Europos Teisingumo Teismui, kad šis pateiktų prejudicinį sprendimą.

2011 m. rugsėjo 6 d Europos Teisingumo Teismas priėmė sprendimą, kuriuo nurodė, kad: a) anksčiau GMO teisės aktų aprėptis buvo suprantama klaidingai (šie teisės aktai buvo visapusiškai taikomi genetiškai modifikuotoms žiedadulkėms meduje) ir b) žiedadulkės meduje laikytinos pridėtiniu ingredientu.