87 metų senutė Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro (RATC) nurodymu kelis kartus per mėnesį turėtų daugiau kaip kilometrą vilkti 240 litrų konteinerį, prikauptą atliekų, - prie kelio, kur gali privažiuoti šiukšlių surinkėjai. Iki moters vienkiemio vedantis vos įžiūrimas lauko keliukas sunkes-nei mašinai neįveikiamas. Kitas sprendimas - prikrovusi kibirą šiukšlių, privalėtų kas kelias dienas kilometrą pirmyn ir tiek pat atgal žygiuoti iki konteinerio, pastatyto prie plento. Per pusnis žiemą, per polaidžio dumblynu paverstus laukus - pavasarį.
Senolės anūkas Robertas
Vietinė rinkliava už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų renkama iš visų gyventojų, nesvarbu, ar paslauga teikiama.

Bėda, kad moteris beveik nepaeina - vos kruta po namus. Ją lankantys vaikai ir anūkai atveža maisto, o tada išgabena ir šiukšles. Į Vilnių.

Nes konteinerio, kurį senutei tektų nuridenti iki plento arba iki kurio turėtų nuklampoti su kibiru šiukšlių, nuo 2007-ųjų, kai Lazdijų rajono savivaldybė priėmė sprendimus dėl atliekų tvarkymo Alytaus RATC sodybos šeimininkei neparūpino. Tiesa, kelis kartus konteineris buvo atsiradęs, bet, RATC atstovų teigimu, „mįslingai dingo“.

Tačiau senutei visą tą laiką pavyzdingai skaičiuota skola už nesumokėtą komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą. Susikaupus 507 litų sumai, garbaus amžiaus moteris buvo paduota į teismą.

Praėjusių metų gegužę Kauno apygardos administracinis teismas konstatavo: rinkliavos skaičiuotojai teisūs.

Senolės anūkas, vilnietis verslininkas Robertas as įsitikinęs, kad savivaldybės – ne vien Lazdijų rajono - dangstydamosi įstatymais reketuoja gyventojus.

„Vietinė rinkliava už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų renkama iš visų gyventojų, nesvarbu, ar paslauga teikiama. Žmonės reketuojami, skolininkai perduodami teismams, ir tai vyksta daugumoje Lietuvos savivaldybių“, - kalbėjo jis