Kadaise šokoladu galėjo mėgautis tik visuomenės grietinėlė, vėliau šokoladas smarkiai atpigo, nes padaugėjo kakavos žaliavos, o šokolado gamyba patobulėjo, tačiau viskas vėl gali grįžti kaip buvo. Klimato kaita netolimoje ateityje gali smarkiai pakenkti pagrindiniams kakavos auginimo rajonams.

Sumažėjus kakavos derliui nesulaikomai išaugs ir jos kaina, o tai savaime pabrangins ir patį šokoladą. Tiesą sakant, jau dabar šokolado kaina nuolat kyla dėl greitai augančios kakavos paklausos Kinijoje, Indijoje ir kitose Azijos šalyse.

Billo ir Melindos Gatesų fondo atliktas tyrimas atskleidė, kad dabar Dramblio kaulo krante ir Ganoje yra auginama per 50 proc. pasaulio kakavos, o šie sąlyginai nedideli regionai gali smarkiai nukentėti nuo klimato kaitos. Jeigu 2050 m. tų teritorijų vidutinė temperatūra pakils 2,3 laipsnio Celcijaus, tai gali lemti kakavos derliaus sumažėjimą perpus. Beje, toks temperatūros padidėjimas bus tik remiantis optimistinėmis prognozėmis.

Tropinės žemdirbystės instituto darbuotojas dr. Peteris Laderachas nedrįso tiksliau įvardinti, kokios galėtų būti kakavos kainos po 40 metų, bet pripažino, kad jos bus daug didesnės nei dabar.

„Elementaru. Jeigu kakavos poreikis augs, o auginimui tinkami plotai mažės – kaina smarkiai išaugs“, - teigė jis.

Dabar kakava kainuoja vidutiniškai 75 proc. daugiau nei kainavo prieš 6 metus. Prieš mėnesį kakava iš Vakarų Afrikos pabrango dar 10 proc. dėl kylančios paklausos.

Kakavmedis mėgsta vėsesnį klimatą ir nėra atsparus dideliems karščiams. Reikalui esant, plantacijas būtų galima perkelti aukščiau į kalnus, bet Vakarų Afrikoje kalnų nedaug. Kakava galės būti pradėta auginti kituose pasaulio regionuose, bet ką tai reikštų Vakarų Afrikos valstybėms sunku prognozuoti, nes jų ekonomikos paremtos išskirtinai kakavos prekyba.

Billo ir Melisos Gatesų fondo studijos išvadose rašoma, kad būtina jau dabar pradėti išvedinėti naujas kakavmedžio rūšis, kurios būtų atsparesnės aukštesnėms temperatūroms. Dramblio kaulo krantas ir Gana taip pat galėtų pradėti pertvarkyti savo ūkius ir diversifikuoti eksportuojamas prekes.