DELFI domėjosi, kaip teisingai skalbti sportinius drabužius ir kodėl gana populiarus sportinių batelių skalbimas automatinėse skalbyklėse – peilis jiems.

Minkštiklis – tabu

„Sportinę aprangą galima skalbti dažnai, tačiau jokiu būdu nevalia naudoti minkštiklių. Jie užkemša audinio kanalėlius, kurie atlieka prakaito sugėrimo ir išgarinimo funkcijas“, – DELFI sakė vienos iš „Sportland“ parduotuvių vadovė Julija Urbutytė.
Julija Urbutytė

Pasak specialistės, neteisingai išskalbtas sportinis drabužis gali atrodyti kaip naujas, tačiau jo technologinės savybės po truputį silpnės ir po 6-8 skalbimų apranga bus lygiai tokia pat, kaip be brangių modernių technologijų. Taigi ar verta gadinti gaminį, kurį įsigijome siekdami komforto sportuojant?

Kaip skalbti teisingai

Sportinius drabužius J. Urbutytė patarė skalbti skystais plovikliais, geriausia – skirtais sportinei aprangai: „Geriausia savo sportinę aprangą skalbti atskirai, tuomet ji ilgiau mums tarnaus“.

Kaip prižiūrėti sportui skirtus drabužius ir avalynę, galima pasiteirauti konsultantų. Gaila, toli gražu ne visada avalynės gamintojai nurodo, kokios gaminių priežiūros jiems nėra tinkamos, tekstilės gaminiuose visa informacija yra pateikiama vidinėje produkto etiketėje.

„Kiek atsimenu, pardavinėjome blizgius batelius, kurių gamintojas pasirūpino informaciniu lipduku, įspėjančiu nevalyti jų šepetėliu. Tačiau tai bene vienintelis atvejis, kai prie batelių buvo pateikta jų priežiūros instrukcija. Todėl informaciją, kaip prižiūrėti įsigytą avalynę, suteikia mūsų pardavėjai-konsultantai,“, – pripažino J. Urbutytė.

Dažniausios sportinės avalynės priežiūros klaidos

Grubiausia sportinių batelių priežiūros klaida parduotuvės vedėja vadino jų skalbimą skalbyklėje. „Bet kurią avalynę neigiamai veikia tiek vanduo, tiek mechaniniai judesiai, tiek karštis. Jei skalbiate batus skalbyklėje, jie veikiami visais minėtais būdais – tabaluojasi skalbyklės būgne, vandenyje, veikiami aukštos temperatūros. Didelė tikimybė, kad atsiklijuos padas, o jei dar sugalvojame džiovinti ant radiatoriaus ar tiesioginiuose saulės spinduliuose, skirtingos medžiagos skirtingai sureaguoja: vienos traukiasi, kitos plečiasi ir batelis praranda formą, išvaizdą“, – sakė J. Urbutytė.

Sportinę avalynę ji patarė valyti drėgna kempinėle, nuplaunant po vėsaus vandens srove. Geriausia naudoti paprasčiausią ūkišką muilą. Labai svarbu, kad vanduo būtų nekarštas. Prieš plaunant išvarstyti batraiščius, ištraukti vidpadį, jei traukiasi, tačiau jeigu priklijuotas – neplėšti.

Teisingai išplautų batelių DELFI pašnekovė įspėjo nedžiovinti ant radiatoriaus: „Jei oras sausas, geriau juos išnešti į balkoną ir vėjas prapūs, o jei ne – džiovinti kambario temperatūroje“.

Kaskart pasportavus batelius patariama atvarstyti ir gerai išvėdinti, jei išsiima vidpadis – jį išimti ir džiovinti ar išplauti atskirai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)