Daugelis mūsų didžiąją dalį dienos praleidžiame darbe. Priklausomai nuo to, kokį darbą dirbame, turime pasirinkti ir kaip sportuosime. „Kiekvienas darbas turi tam tikrą fizinio aktyvumo lygį. Pavyzdžiui, kirpėjos visą dieną stovi ant kojų, bet beveik visada išlaiko statinę poziciją. Yra tokių, kurie dirba išties labai fiziškai sunkų darbą, tarkime, statybininkai, mūrininkai ar pastolininkai. Jie tiesiomis rankomis neša kažkokius vamzdžius, platformas, taigi labai apkrauna nugarą ir viskas pernešama į priekinę kūno dalį. Jiems sporto salėje tenka rinktis netgi reabilitacinio pobūdžio darbą, kad ištaisytų tas klaidas“, - aiškina sporto ir laisvalaikio klubo šeimai „GOODLIFE“ treneris Justas Kudrevičius.

Treneris pastebi, kad jei gerai formai pakaktų judėjimo darbe, sporto klube nesilankytų tiek padavėjų, kirpėjų ar kitų profesijų, pasižyminčių fiziniu krūviu, atstovų. „Kad ir kokie būtų sunkūs tie bokalai ar lėkštės, tai nereiškia, kad kasdien jas kilnodamas jau būsi fiziškai gerai pasirengęs. O jei kūnas nėra tinkamai paruoštas, susidūręs su fiziniu krūviu jis įjungia kompensacinius mechanizmus ir pradeda dirbti kiti raumenys nei natūraliai turėtų“, - aiškina J.Kudrevičius.

Todėl kai treneriai parenka žmogui pratimus, jie atsižvelgia ir į tai, kokia veikla jis užsiima visą dieną. „Jei žmogus duoną užsidirba dirbdamas sėdimą darbą, jis iš dalies aukoja savo kūną. Kad ištaisytume dėl sėdimos veiklos atsiradusius sąstingius, pritaikome tam tinkamus pratimus ir judėjimo formas. Apskritai, kuo daugiau įvairių mechanizmų įjungsime į savo veiklą, tuo mūsų kūnui bus geriau, o ir mums patiems treniruotis – linksmiau“, - sako treneris.

Ir net jei nerandate laiko eiti į sporto klubą, ar kišenė neleidžia dirbti su asmeniniu treneriu – sportuokite patys namie ar lauke, tuo labiau, kai šiltėjant orui tam yra puikios sąlygos. „Kiekvienas gali rasti sau tinkamą būdą sportuoti. O jei žmogus jaučia, kad dėl darbo traumavo savo kūną, pavyzdžiui, statybininkams po ilgo laiko darbo dažnai skauda nugarą, jis gali ateiti bent kartą ar du pasitarti su kineziterapeutu, paprašyti kartu padirbėti poroje treniruočių, o toliau jau pats pagal sudarytą programą sportuoti savarankiškai“, - pataria J.Kudrevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją