Jis prisimena, kad 1991-aisiais buvo vos 17-metis, kai įsisuko į karinę struktūrą. „Apgavau. Sakiau, kad man devyniolika, todėl neišmetė. Taip ir likau ginti dabartinių Seimo rūmų“, – prisimena „Voro“ pravardę pirmajame spec. būryje gavęs A. Gaiževskis.

Jo ir dar keliolikos už Lietuvą pasiruošusių atiduoti gyvybę jaunuolių istorija „Spec. Žvėrynas“ nuo sausio 11 dienos pradedama rodyti Lietuvos kino teatruose. Į filmo premjerą A. Gaiževskis atvyksta iš JAV, kur atstovauja Lietuvos kariuomenei NATO transformacinėje vadavietėje. Pulkininkas dalyvaus išankstinėse filmo premjerose ir susitikimuose su žiūrovais Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Aš save mačiau kariu nuo vaikystės. Tai buvo mano gyvenimo prasmė ir tikslas. Tarnauti, kariauti ir, jeigu reikės, baigti tarnybą garbingai“, – sako pulkininko laipsnį užsitarnavęs vyras. Per savo karjerą jis patyrė klinikinę mirtį, buvo sulaužytomis kojomis, sutrupintu dubeniu, tačiau sugebėjo tapti juodo diržo meistru kovinėje savigynoje, parašiutizmo meistru.

Per 28 metus A. Gaiževskis pasiekė profesinės karjeros aukštumų karinėse struktūrose, kur pradėjo kelią nuo eilinio kario, o šiuo metu tarnauja Nacionaliniu atstovu prie NATO, transformacinėje vadavietėje Norfolke, JAV.

„Vadavietė yra lyg didžiulis karinis mokslinis tyrimo ir analitinis institutas, kuriame deleguoti atstovai iš visų NATO ir 7 bendradarbiaujančių su aljansu valstybių. Mano pagrindinė funkcija dalyvauti štabo veikloje gaunant, perduodant bei pačiam teikiant karinės ekspertizės informaciją į Lietuva ir iš jos – esu lyg tiltas tarp šio štabo ir Lietuvos kariuomenės“, – sako pulkininkas.

Minėtame NATO štabe planuojamos ir rengiamos operacijos daugia nei 20 metų į priekį. Įvertinama visos grėsmės – nuo globalinio atšilimo iki šaliu nestabilumo faktorių, demografijų, emigracinių grėsmių.

Pirmosios A. Gaiževskio („Voro“) patirtys kariuomeneje ir spec. būryje, kovinio meno treniruotės miškuose, akistata sovietų kariais ir laisvalaikio nuotykiai – dokumentiniame filme, papildytame 1990-ųjų animacija ir muzika, „Spec. Žvėrynas“ – nuo sausio 11 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (100)