Vestuvių planuotoja Laura Vagonė: „Vestuves, kurias paprastai planuojame metus, pusantrų, dabar planuojam per vieną mėnesį“

„Lapės vestuvių“ įkūrėja L. Vagonė atvira – pusė sezono asmeninių švenčių buvo perkeltos į kitus metus arba rudenį vien dėl to, kad dėl COVID-19 ir karantino visame pasaulyje komplikavosi situacija su kelionėmis. Arba jaunieji patys gyvena užsienyje, arba iš užsienio turėjo atvykti daug svečių. „Tačiau, karantinui švelnėjant, jaučiu didžiulį aktyvumą ir žmonių norą susituokti dar šiais metais. Tai reiškia, kad man reikia suktis ir vestuves, kurias paprastai planuojame metus, pusantrų, dabar suplanuoti per tris, du ar net vieną mėnesį. Ir kalbu ne apie šventes rudenį, o dar vasaros sezonu. Pirmosios mano prižiūrimos vestuvės vyks birželio 27 d. Vestuvių karantino metu, labai dėl to džiaugiuosi, man koordinuoti neteko“, – pasakoja L. Vagonė.

Laura Vagonė

Paklausta, ar dėl karantino, keičiasi kainos vestuvių organizavimo, moteris sako, kad didelių pokyčių nemato. „Šitie klausimai apie pasikeitusį žmonių elgesį, derybas, mažėjančias kainas yra labai dažni, bet turiu pasakyti, kad didelių pokyčių kol kas rinkoje nematyti nei kalbant apie paslaugų teikėjų kainas, nei apie vestuvėms skiriamus biudžetus. Asmeniškai mano paslaugos nei pabrango, nei atpigo – „Lapės vestuvių” planavimo paslauga kainuoja 2500 eurų. Aišku, yra klientų, kurių finansinė situacija stipriai pasikeitė, tad jie mažina žmonių, dalyvausiančių šventėje, skaičių. Atsisako antros muzikos grupės, kas buvo visai populiaru pastaraisiais metais. Taip pat www.foxywedding.io skaitmeninės vestuvių planavimo platformos duomenimis, šiuo keistu metu galime pastebėti vis dažnesnį sužadėtinių pasirinkimą daryti dviejų dalių šventę. Kai organizuojami jaukūs šventiniai pietūs su šeimos nariais: tik tėvai ir seneliai. O vėliau draugai kviečiami linksmintis kažkur į miestą ar sodybą. Bet dar gana anksti išskirti tai kaip tendenciją. Manau, taip tiesiog stengiamasi sumažinti riziką užsikrėsti tiems, kurie yra rizikos grupėje."

Žinoma moteris prasitaria – jei būtų planavusi savo, vestuves, kurios būtų turėjusios vykti karantino pradžioje ar viduryje – būtų jas perkėlusi į kitus metus. Tačiau, jei kalba eitų apie liepą, rugpjūtį ir vėliau – planų nekeistų. „Aną dieną sulaukiau skambučio su prašymu patarti. Žmonės planavo vestuves Sicilijoje, perkėlė jas į liepos mėnesį ir nuotaka jaudinasi, abejoja, ar tikrai gerai laikytis to plano. Tačiau, į vestuves kviečiamas nedidelis žmonių skaičius, vien artimiausi, situacija gerėja ir, tikiuosi, toliau gerės, nereikėtų pasiduoti baimėms, mano nuomone. Nes bijoti visada bus ko“, – mintimis dalijasi L. Vagonė.

Fotografė Daina Binkevičienė: „Žmonės teiraujasi specialių karantino nuolaidų“

Naujagimių ir šeimų fotografė D. Binkevičienė dėl karantino atostogavo du mėnesius. „Paprastai datas krikštynoms žmonės dažniausiai pradeda rezervuoti kovo pabaigoje, balandį, šiemet tais mėnesiais naujų rezervacijų ar užklausų dėl kainos nesulaukiau. Natūralu, juk žmonės tiesiog nežinojo, kas bus, kaip gyvens toliau, – pasakoja fotografė. – Vis dėlto, paskutinėmis dienomis užsakymų fotografuoti jau sulaukiu. Manau, karantinui baigiantis, jų pamažu daugės. Krikštynos ne ta šventė, kurią reikia labai iš anksto planuoti, ne taip, kaip, pavyzdžiui, vestuvės. Taip pat gali būti, kad daug kas šią šventę perkels į rudenį arba kitus metus. Visgi, apibendrindama galiu pasakyti, kad tendencija ta, jog krikštynų šiemet fotografuosiu perpus mažiau nei pernai.“

Tiesa, „Skruzdėliukų fotostudijos“ savininkė sako, kad naujagimių fotosesijų skaičiui karantinas didelės įtakos nepadarė. Žmonės, kurie buvo sutarę naujagimio fotosesijas gegužės, birželio mėnesiais jų neatšaukė. „Pora savaičių, kai pradėjau fotografuoti, važiavau pas žmones į namus už tą pačią kainą kaip fotografuočiau savo studijoje, o paskui žmonės jau atvažiuodavo pas mane. Dirbu laikydamasi visų saugumo priemonių, bet tėvai – jauni. Todėl nesureikšmina karantino, nebijo viruso“, – dalijasi D. Binkevičienė.

Daina Binkevičienė

Paklausta apie kainas, moteris šypsosi. Sako pastebėjusi, kad žmonės tikisi, kad dėl susiklosčiusios situacijos jos sumažės, tačiau pati lieka prie senųjų (aut. past. naujagimio fotosesija kainuoja nuo 140 eurų, šeimos – 100 eurų, o krikštynų – 220 eurų priklausomai nuo valandų skaičiaus). „Buvo tokių žmonių, kurie teiravosi kainos prieš karantiną, ir dabar rašo vėl, klausdami, ar kainos nepasikeitė – nesumažėjo. Klausia, ar netaikau specialių karantino nuolaidų. Mačiau, kad yra fotografų, kurie tą daro, bet aš kol kas lieku prie įprastų. Man paprasčiausiai neapsimokės dirbti, jei kainą numušiu“, – pasakoja fotografė. Tiesa, moteris pasidalijo ir asmeniniu atradimu karantino metu: „mažiesiems savo fotosesijų dalyviams primezgiau drabužių, nereikės pirkti“, – šypsosi Daina.

Renginių vedėjas Tomas Eigertas: „Žmonės pamažu atsipalaiduoja, jei ne straipsniai apie užsikrėtimą virusu asmeninėse šventėse, situaciją pavadinčiau tikrai gera“

Buvęs populiarios vaikinų grupės „Pikaso" narys, žinomas renginių vedėjas T. Eigertas pasakoja, kad nuo kovo vidurio, kai šalyje buvo paskelbtas karantinas, iki pat birželio 6 d. nevedė nei vieno renginio.

„Nors nedideles asmenines šventes buvo leista rengti ir anksčiau, žmonės, kurie šventę planavo, pavyzdžiui, gegužę, jau buvo perkėlę ją vėlesniam laikui. Kas planavo gimtadienius, krikštynas, jų visai nebešventė. Na, buvo vienas atvejis, kai balandžio mėnesį turėjusį įvykti gimtadienį žmogus atidėjo vasarai. Taip pat 90 proc. buvo atšaukti įmonių renginiai. Taip, vasarai darbo turiu pakankamai, tačiau nemažų nuostolių vis tiek patirsiu. Vieni žmonės vestuves atidėjo kitai vasarai, kiti – atšaukė apskritai, tiesiog nusprendė jas daryti tik artimų žmonių rate. Šiais metais suplanuotos datos „sudegė“, o kitais metais juk negalėsiu priimti naujų užsakymų, nes teks palikti vietos tiems, perkeltiems iš šių metų. Kitaip sakant, dvejose šventėse vieną dieną nesudalyvausi. Šiemet pačiam teks atsisakyti kažkokių pirkinių ir pagyventi iš santaupų“, – pasakoja renginių vedėjas.

T. Eigertas sako, kad jo paslaugų kaina nesikeis. Norint, jog šventė būtų surengta profesionaliai, parengta originali vakaro programa, pasirūpinta techniniu aptarnavimu, tai kainuos nuo 1100 eurų. „Derėtis, žinoma, galima visada, tačiau lanksčiau į kainą žiūrima, kai renginys vyksta ne sezono metu“, – sako vyras.

Tomas Eigertas

Ir, nors pastebi, kad žmonės pamažu tikrai atsipalaiduoja, nustoja bijoti viruso, nori dalyvauti šventėse, linksmintis, koją vis kiša, jo nuomone, nepagrįstos kalbos neva liga užsikrečiama asmeninėse šventėse. „Teko skaityti straipsnių, kuriuose rašoma, jog virusu žmonės užsikrečia būtent asmeninėse šventėse, tačiau, kodėl nusprendžiama, kad daugiau galimybių, kad taip nutiks ten, o ne prekybos centre, kavinėje ar vaikas užkratą parneš iš darželio?.. Šventėse laikomės saugumo reikalavimų, daug būname gryname ore. Manau nėra pagrindo tos baimės sėti“, – mintimis dalijasi T. Eigertas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)