Be to, erdvės valymas ir tvarkos joje įvedimas, daiktų sudėjimas į vietas, šiukšlių ir šlamšto išnešimas suteikia mums pojūtį, kad kontroliuojame savo gyvenimą, tai mažina stresą, gerina nuotaiką ir daro mus laimingesnius.

Netvarka ir kontrolės praradimo pojūtis – tiesus kelias į depresiją, jėgų netekimą ir netinkamus pasirinkimus gyvenime, rodo daugelio tyrimų šia tema rezultatai.

Pvz., tyrėjai iš Kornelio universiteto (JAV), kurių straipsnis buvo publikuotas žurnale „Environment and Behavior“, išsiaiškino, kad žmonės, kurių virtuvėje – chaosas ir netvarka, linkę persivalgyti, o vietoje naudingų daržovių renkasi daug riebaus, saldaus maisto, miltinių gaminių.

Neuropsichologai iš Prinstono universiteto (JAV), kurių straipsnis buvo publikuotas leidinyje „The Journal of Neuroscience“, ištyrė, kaip smegenys reaguoja į netvarkingą aplinką, ir padarė išvadą, kad išmesti nereikalingus daiktus iš kambario – puikus būdas pagerinti protinius gebėjimus.

Tyrimo metu mokslininkai rodė dalyviams paveikslėlius su įvairiais pavaizduotais objektais ir paprašė atrinkti tuos, kurie reikalingi tam tikroms užduotims atlikti. Tyrėjai stebėjo, kaip smegenys reaguoja į šias užduotis.

Paaiškėjo, kad kuo daugiau įvairių objektų buvo regėjimo lauke, tuo sunkiau smegenims koncentruotis į užduotis, tuo daugiau energijos jos eikvoja, dėl to mažėja produktyvumas ir greitai prasideda nuovargis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją