Pasiskaitykite, kokių įpročių ir kodėl reikia atsikratyti:

Tinginystė

Ne veltui sakoma, tinginystė – visų ydų motina. Tai – visiškas motyvacijos antipodas. Tingėjimo, prokrastinacijos būsenos apimtas žmogus nenori imtis jokių veiksmų; kuo ilgiau tai trunka, tuo stipriau įtraukia. Dėl įpročio tingėti šiuolaikiniai žmonės pavargsta nuo menkiausių darbelių, neturi energijos jiems atlikti.
Nerimas

Visos negatyvios būsenos, kurios kenkia psichologinei sveikatai, išsekina nervų sistemą, eikvoja energiją, todėl mažėja jėgų kasdienėms užduotims atlikti. Nerimo apimto žmogaus organizmas susitelkęs tik į problemos sprendimą, o visos kitos funkcijos prislopinamos. Jeigu tai tampa įpročiu, gyvenimas streso režimu tampa norma, o tai kenkia psichikai ir fiziologijai.
Neišsimiegojimas

Kokybiškas miegas garantuoja gerą nuotaiką, žvalumą ir puikią sveikatą. Kad organizmas atsistatytų, reikia laikytis režimo – svarbu ne tik miego trukmė, bet ir ėjimo miegoti bei kėlimosi laikas. Kai žmogus išsimiegojęs, jos organizmas tinkamai funkcionuoja, jis suvokia užduočių prioritetiškumą, geba planuoti, sumaniai paskirsto krūvį. Jeigu žmogus nepaiso ritmo, vėlai eina miegoti, keliasi įvairiu laiku, per mažai miega, jis jau nuo ryto jaučiasi išvargęs, organizmui reikia daugiau laiko ne tik užduotims atlikti, bet elementariai atsigauti.
Nuoskaudos, gailėjimasis dėl praeities

Energija, kurią būtų nukreipti į naujus tikslus, pomėgius, eikvojama išgyventi senas nuoskaudas, skausmą, taigi, dabarčiai praktiškai nelieka jėgų.

Viena vertus, savikritika – puikus stimulas, motyvuojamoji priemonė, kita vertus nuolatinis nepasitenkinimas savimi, savo pasiekimais baigiasi tuštumos pojūčiu, kai žmogui tiesiog nusvyra rankos. Kai pastoviai save plakame, eikvojame gyvybinės energijos išteklius – nelieka energijos, jėgų, apima apatija, dingsta noras kažką veikti.

Atidėliojimas

Atidėliojami darbai turi tendenciją kauptis ir galiausiai žmogui vienu metu tenka spręsti daugybę reikalų, o tada išeikvojama kur kas daugiau jėgų, energijos nei palaipsniui atliekant užduotis. Neatidėliokite darbų, kur paprasčiau viską atlikti iš karto.

Nesveika gyvensena

Rūkymas, alkoholis, nejudrumas, priklausomybė nuo prietaisų, greitojo maisto valgymas – šie žalingi įpročiai ne tik kenkia fizinei organizmo būklei, bet ir eikvoja vidinius išteklius – energiją, gyvybines jėgas. Kartais ne iš karto pavyksta atsikratyti netinkamų įpročių, bet verta stengtis bent jau apriboti jų kiekį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)