Sandy Stein trisdešimt metų dirbo stiuardese, o sulaukusi 53 m. sugalvojo specialų laikiklį, kuris padėtų lengviau rasti raktus moteriškoje rankinėje. Tais pačiais metais ji nusipirko prabangų automobilį, pasamdė buvusius kolegas ir su savo išradimu uždirbo 4 mln. dolerių.

Atrodytų, išsipildė svajonė. Deja, Sandy nuostabai, ši sėkmė tapo ilgų vienatvės metų priežastimi. Ji išsiskyrė. Anksčiau vyras uždirbdavo didžiąją dalį pajamų šeimoje ir netikėtas žmonos praturtėjimas sukėlė jam pavydą bei nepasitenkinimą. Santykiai su draugais irgi pasidarė įtempti – daugelis pavydėjo ir kalbėdavo moteriai nemalonių dalykų. Galiausiai Sandy bendravo tik su dviem patikimomis draugėmis.

Kai žmogus stipriai praturtėja, tai paveikia visas jo gyvenimo sritis. Kai kuriems žmonėms ši patirtis būna gana skausminga.

„Staigaus praturtėjimo sindromas tampa gilios identiteto krizės priežastimi“, – mano psichologas Stevenas Goldbartas, kuris padeda savo klientas įveikti stresą dėl turimų milijonų. Silikono slėnyje šioje srityje dirba daugybė finansų psichologų ir konsultantų.

S. Goldbarto teigimu, staigaus praturtėjimo sindromas turi keturias stadijas.

Panašiai kaip aistringai įsimylėjęs, staiga praturtėjęs žmogus jaučiasi galingas, stiprus. Daugelis ima tarsi pašėlę leisti pinigus, pasiduoda nevaldomai pirkimo manijai, rizikingai investuoja. Panašiai kaip Getsbis iš Scotto Fitzgeraldo romano, jie dosnūs, atviri. Tai – pavojingiausias laikotarpis, kai gali įvykti bankrotas – taip pat staigiai, kaip buvo praturtėta. Svarbu tinkamai valdyti gautą turtą ir sugebėti jį išsaugoti.

2. Susigyvenimas su statusu
Šiuo etapu kyla noras nubrėžti ribas. Pirkiniai pasidaro atsargesni, o noras visus aplinkinius padaryti laimingus blėsta. Santykiuose su aplinkiniais atsiranda lengvas nepasitikėjimo šaltukas.

3. Savęs ieškojimas
Žmonės galutinai supranta, kad atsidūrė socialinių laiptų viršuje, tuo pat metu suvokia, kad pinigai nelemia jų pačių vertės. Daugelis jaučiasi psichologiškai izoliuoti nuo artimųjų ir draugų, pasiduoda kaltės pojūčiui ir baimei netekti pinigų. Jie kelia klausimus: „Kas aš? Kuo noriu tapti? Ko esu vertas be sąskaitos banke?“

4. Stabilizacija

Šiuo etapu žmogus galutinai suvokia, ką jo gyvenime reiškia pinigai ir ką jis ketina su jais daryti. Kai kurie imasi labdaringos veiklos.

Daugybė žmonių metai iš metų stengiasi praturtėti. O jei pavyksta, jie nebūname pasirengę santykių su žmonėmis pokyčiams. Netikėtai draugai nutolsta (arba priešingai – tampa pernelyg įkyrūs), o giminaičiai, kurie anksčiau nerodė troškimo bendrauti, kelia iki padangių ir ima domėtis mūsų finansais.

Visa tai kelia įtarimų. „Pasaulis katastrofiškai susiaurėja. Galiausiai turtingi žmonės ima bendrauti su tokio paties statuso žmonėmis, o su likusiais išlaiko distanciją“, – reziumuoja S. Goldbartas. Jums atrodo, kad jus supa nenuoširdžių žmonių minia, kuri taikosi į jūsų pinigus ir galimybes. Kiekviena nesėkminga patirtis skatina dar didesnę izoliaciją. Taigi didelis turtas – išbandymas, kuris ne kiekvienam įveikiamas.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją