Krizinės situacijos yra tikrasis lyderystės išbandymas kiekvienam vadovui – vienus nepalanki situacija sugniuždo ir sunaikina, o kitiems tai geriausias metas pasitelkti savo lyderystės savybes ir visapusiškai atsiskleisti. Netikėtose situacijose keičiasi lyderio veidas. Tad kokios kompetencijos yra reikalingos krizinėse situacijose ir kokio vadovo žmonės ieško karo, pandemijos ar ekonominės krizės metu?

Kokios kompetencijos per krizę svarbiausios?

Tyrimai rodo, jog viena svarbiausių lyderio savybių krizės metu yra bendruomeniškumas, kuomet vadovas reprezentuoja save kaip bendruomenės narį, vieningai žengiantį kartu su kitais visuomenės nariais problemų sprendimo link. Tokia lyderystė paremta paramos ir stiprybės parodymu, leidžiančiu visuomenei pasijusti kolektyvo, komandos dalimi.

Nuo bet kokios krizės valdymo neatsiejama ir gera komunikacija. Tinkamai suformuota lyderio komunikacija gali turėti įvairialypį poveikį: nuraminti panikos etapu, paskatinti ar įkvėpti veikti. Neapibrėžtumas ir nežinia visuomenei sukelia nerimą, taigi lyderio tyla ar mažas įsitraukimas krizės metu žmonių bus interpretuojamas kaip bloga, neigiama naujiena.

Nuo komunikacijos neatsiejamas ir skaidrumas. Aiški ir skaidri lyderio komunikacija sumažina gandų ir dezinformacijos pasklidimo riziką. Kadangi lyderio kalba, tonas ir veiksmai krizės metu yra nuolat sekami kitų visuomenės ar komandos narių, ypač svarbu, kad lyderis komunikuotų ne tik optimistiškai, tačiau ir realistiškai.

Kokios lyderio kompetencijos svarbiausios karo metu?

Lyderystė karo metu yra dar sudėtingesnė, kadangi nuo lyderio žodžių ir veiksmų priklauso kitų žmonių gyvybės. Karininkų teigimu, kelios išskirtinai svarbios lyderystės kompetencijos karinio konflikto metu yra vadovavimas rodant pavyzdį, pasitikėjimo komandoje skatinimas, drąsa, įsipareigojimas ir ištikimybė siekiant tikslo. Vienas iš visą pasaulį šiuo metu įkvepiančių lyderių karo metu yra Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. Nuo pirmos Rusijos karo prieš Ukrainą dienos, jo veiksmai iliustruoja didžiąją daugumą moksliniuose tyrimuose ir vadovėliuose aprašomų lyderio kompetencijų.

Karo metu ypač svarbu, kad lyderiai vengtų vadovavimo „iš viršaus į apačią“ metodo. Tokia situacija reikalauja susitelkimo, susivienijimo, todėl komandiškumo jausmo stiprinimas, leidžiantis įgalinti kitus bendruomenės narius, tampa kritiškai svarbus. V. Zelenskis yra tokio bendruomeniškumo skatinimo pavyzdys, kurio lyderystė ir demonstruojamas drąsa juo tikėti ir sekti skatina kitus visuomenės narius. Ukrainos prezidentas vaikšto nuniokotomis Kijevo gatvėmis, nuolatos informuoja savo tautą apie situaciją ir atsisako evakuotis bei tokiu būdu apleisti savo žmones pareikšdamas: „Mums reikia amunicijos, o ne pavežėjimo“.
V. Zelenskis

Jis taip pat demonstruoja nuoseklią ir aiškią komunikaciją, pasitikėjimą keliančią retoriką bei puikiai įvaldytą oratorystės meną, skatindamas ukrainiečius susiburti vardan bendro tikslo – Tėvynės laisvės. Gebėjimas tiksliai ir suprantamai iškomunikuoti žinutę, savo ir kitų intencijas, kad visuomenė žinotų situaciją bei savo rolę įvairiomis aplinkybėmis, tokiomis sunkiomis sąlygomis yra labai svarbi.

V. Zelenskis nuolatos ukrainiečiams pabrėžia savo kaip lyderio aktyvų įsitraukimą kovoje už Ukrainą ir jos žmones. Jis nuolat palaiko ryšį su savo tauta, neigia paskalas apie jo pasitraukimą iš kovos lauko sakydamas: „Klausykite, aš čia. Mes nepadėsime ginklų. Mes ginsime savo valstybę. Tai mūsų žemė, mūsų šalis, mūsų vaikai. Ir mes visa tai ginsime.“

Šiuo metu Ukrainoje tiek iš Prezidento, tiek iš karininkų, kovojančių vardan laisvės, tiek iš civilių žmonių matome neįtikėtinų lyderystės, atsidavimo ir patriotiškumo pavyzdžių. Iš to visi galime pasimokyti jog lyderis, tai žmogus, kuris išlieka stiprus be grubumo. Kurio atjauta nėra silpnybės išraiška. Kuris yra drąsus be agresijos. Ir, galiausiai, kurio lyderystė yra be arogancijos prieskonio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją