Teminiai žygiai po Gaują

Štai 31 metų Julius Lukijanskas keletą metų vairavo vilkikus Didžioje Britanijoje ir Šveicarijoje. Dabar Julius velkasi turizmo organizatoriaus „Pas Julių" marškinėlius ir turistus plukdo irklentėmis ir baidarėmis ne tik po Aukštaitiją, bet ir po Gaujos nacionalinį parką Latvijoje. O šaltuoju žiemos sezonu Julius kuria naujus planus kitam vasaros sezonui, taip pat rengia žiemos žygius bei turus, nuomoja kubilus, mobilias pirtis, bei papildomai dirba Visagino katilinėje, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Įvairūs miško takeliai jam žinomi ne iš turistinių lankomų vietų, o iš jo paties klajonių. Nors vietiniams dažnai atrodo, kad viskas aplinkui įprasta ir pažįstama, Julius gali patikinti, kad taip tikrai nėra.

Pasiteiravus, ar nesvarsto rudenį tapti fizinio lavinimo mokytoju, atsako, kad tokių planų kol kas nėra.

Zarasuose – katamaranas

Juliaus atitikmuo Zarasuose – Egidijus Kobiakovas. Po 9 mėnesių šauliu Lietuvos kariuomenėje Egidijus grįžo ne į gimtąjį Visaginą, bet į Zarasus, kur jau trečią sezoną yra pilnateisis 12 metrų ilgio ir 16 metrų aukščio katamarano įgulos narys.

„Ir karo pratybose, ir Zaraso ežere būtina disciplina, geras fizinis pasirengimas bei plati šypsena“, – abu darbus palygino Egidijus.

Dabartinę vasaros profesiją jis apibūdina kaip geriausią vietą pabėgti į tikrąjį kurortą.

Jo teigimu, pramogų organizatoriui būtinas punktualumas ir ryžtingumas.

„Didelis katamaranas – ne juokas, – tarsteli Egidijus. Ir šyptelėjo, kad būtent jo paslaugų prašo ir mergvakarių dalyvės. – Vandens toliai ir greitis įkvepia romantikai“.

Jis taip pat kartu su automobilių entuziastų komanda „Ride Republic“ bei asociacija „Kiek kitaip“ organizuoja automobilių parodą Zaraso ežero Didžiojoje saloje.

„Šis renginys didelis iššūkis mūsų komandai, bet juo jau susidomėjo užsieniečiai. Tai mums užaugina papildomus sparnus“, – optimizmo nestokoja Egidijus.

Rudenį Egidijus Kobiakovas žada pasukti į IT inžinerijos mokslus.

2–3 profesijos – normalu

Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų patarėjas ekonomikos klausimais dr. Gediminas Rainys dr. Gedimas Rainys teigia, kad bet kuris suaugęs žmogus privalo turėti dvi tris gretutines profesijas. Vakaruose nieko nestebina, kad vasarą mokytojai tampa gidais, o gaisrininkai – medaus sukėjais.

„Šaunu, kad jauni, iš emigracijos degančiomis akimis grįžę žmonės turi svaiginančių idėjų, – sako ekspertas. – Lietuva nėra Turkija, pas mus turizmo sezonas labai trumpas. Zarasai ar Ignalina yra vasaros turizmo paslaugų kraštas, o ką veikti žiemą, kiekvienas prisitaiko savaip“.
Tuo tarpu kelionių startuolio „Hoperfy“ bendraįkūrėjas Tadas Kertenis jauniems žmonėms pataria sukti ir į pedagogo kelią, bet šis kelias kiek erškėčiuotas lyginant kad ir su Italija.
Tadas Kertenis

„Pas mus visuomenė sukaustyta – mokytojo profesija šventa ir daugelis mano, kad iš itin taurios mokytojo profesijos negalima persikūnyti į padūkusį pirties vanotoją ar drugelių gaudytoją, – šypteli Tadas. – Tai tik rodo tam tikrus visuomenės kompleksus. Pas mus vis dar gajūs sovietiniai kompleksai – ar neatrodysiu aš juokingai šioje labai rimtoje visuomenėje“.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją