Darbuotojai jaučia savo vertę

Tarptautinės energetikos agentūros (IEA) duomenimis, žaliajai energetikai jau galima priskirti daugiau negu pusę visų energetikos sektoriuje sukurtų darbo vietų. Maždaug du trečdaliai darbuotojų yra įsitraukę į naujų projektų ir žaliosios energetikos technologijų kūrybos procesus.

„Lyginant su kitomis inžinerinės pramonės šakomis per pastarąjį dešimtmetį energetikos sektorius pasikeitė ypač smarkiai, pademonstruodamas nepaprastą įsitraukimą į naujų technologijų diegimo ir plėtros procesus. Tapo natūralu, kad sektoriaus lyderių strategijose inovacijoms skiriamas reikšmingas vaidmuo. Žmonėms tai reiškia nuolatinį tobulėjimą ir mokymąsi, o ne iš tėvų ar senelių paveldėtas žinias ir karta karton perduodamus įgūdžius“, – pastebi Dovilė Baltramiejūnaitė, personalo paieškos ir atrankos bendrovės „People Link“ asocijuota partnerė.

Ji pripažįsta, jog anksčiau energetikos įmonėse dirbdavo ištisos specialistų dinastijos – dėl stabilios darbo vietos ir pažįstamos aplinkos vaikai sekdavo tėvų ir senelių pėdomis. Dabar tokių atvejų – vis mažiau, nes pasiūlymų ir galimybių darbo rinkoje yra kur kas daugiau negu prieš 10 ar 20 metų.

„Tėvo, dėdės, tetos ar pusbrolio patirtis organizacijoje vis rečiau vaidina lemiamą vaidmenį renkantis profesiją ir kuriant karjerą“, – dėsto D. Baltramiejūnaitė ir konstatuoja, kad visuomenės požiūris į karjerą energetikos srityje yra pasikeitęs. Tiek iš pokalbių su studentais, tiek – su srities profesionalais jai susidaro įspūdis, jog šiuo metu dirbti energetikoje ir čia siekti karjeros yra prestižas.

Nuosmukis negresia

Tarptautiniai ekspertai akcentuoja, kad energetikos sektorius pernai buvo vienas iš lyderių pagal naujai sukuriamas darbo vietas. IEA yra parengusi įvairių scenarijų, kuriuose sumodeliuoti ateities pokyčiai milžiniško sektoriaus darbo rinkoje. Pažymėtina, kad visi scenarijai palaiko kryptį, jog įsidarbinimo galimybių žaliosios energetikos srityje nuolat daugės, o sukuriamos darbo vietos skaičiumi pranoks tas, kurios bus prarastos iškastinį kurą naudojančioje energetikoje. Be to, nemažai įmonių šiame virsme jau dabar deda pastangas išlaikyti kvalifikuotus specialistus, įvesdamos juos į naują, žaliosios energetikos, lauką.

JAV, Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje ir kitose pažangios pramonės valstybėse nuolat pabrėžiama, kad atsinaujinanti energetika sukurs daugiau gerai apmokamų darbo vietų, negu bus prarasta uždarius anglies kasyklas ar anglimi kūrenamas elektrines. Be to, sektoriaus perėjimas prie atsinaujinančių šaltinių yra reikšmingas žingsnis siekiant spręsti klimato kaitos problemą ir kuriant klimato atžvilgiu neutralią ekonomiką.

Darbas Lietuvai – dvigubai stipresnė prasmė

Pastaraisiais metais Lietuvoje vyksta atsinaujinančios energetikos proveržis – tiek valstybė, tiek verslas investuoja milijardines lėšas į žaliąją energetiką, energijos taupymo sprendimus.

Sektoriuje vykstančias permainas gerai jaučia Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“. Svarbiausi šios bendrovės tikslai yra įgyvendinti sinchronizaciją su kontinentinės Europos tinklais ir sudaryti sąlygas atsinaujinančios energetikos plėtrai.

Pasak personalo skyriaus vadovės Odetos Zubrienės, bendrovės strateginiai tiksliai padiktuoja ir atitinkamų darbuotojų poreikį.

Senas receptas – darbuotojus užsiauginti

Bendrovės „Green Genius“ personalo vadovė Oksana Balsienė pripažįsta, kad atsinaujinančios energetikos specialistų Lietuvos rinkoje nėra daug. Tai, kad ši atsinaujinančios energetikos įmonė veikia aštuonių šalių rinkose, situaciją šiek tiek palengvina, nes nerasdama specialistų vienoje šalyje, tarptautinę komandą organizacija gali papildyti iš kitur.

Be to, anot pašnekovės, žaliąsias inovacijas plėtojančiai įmonei patinka senas receptas – darbuotojus užsiauginti. „Vertiname Lietuvos universitetų potencialą – specialistus jie ruošia, bet visgi nespėja patenkinti intensyviai augančio poreikio. Be to, praktika rodo, kad kompetencijos auginti geriausiai tinka realus darbas ir patirtis, suteikianti įmonei pamatuojamą vertę“, – teigia O. Balsienė.

Pašnekovė pasakoja, kad įmonė bendradarbiauja su Kauno technologijos universitetu – įdarbina antro–ketvirto kurso studentus. Bendrovėje jie dirba su mentoriais, yra įtraukiami į konkrečių projektų vystymą, sprendžia praktines problemas ir realius iššūkius.

„Pernai pagal šį modelį pas mus dirbo penki studentai. Praktikai pasibaigus su trimis iš jų buvo sudarytos neterminuotos darbo sutartys: į komandą įsiliejo saulės elektrines projektuojantis inžinierius, nutolusių saulės parkų pardavimų specialistė bei su inovacijų projektais dirbantis analitikas“, – nurodo įmonės personalo vadovė O. Balsienė, įsitikinusi, kad judant plėtros kryptimi toks bendradarbiavimas bus labai naudingas.

***
Šis straipsnis yra specialaus „Delfi Karjera“ projekto ciklo „HR žvilgsnis“ dalis. Ankstesnį ciklo tekstą rasite ČIA. Ciklas skirtas perteikti personalo vadovų, žmogiškųjų išteklių specialistų įžvalgas dėl gerovės darbuotojams sukūrimo ir patarimus, kurie gali praversti ieškant darbo ar keliant kvalifikaciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją