Kai kuriuose regionuose padėti gana nebloga. Pernai sėkmingai baigėsi daugiau nei 70 proc. Telšių, Kauno, Alytaus apskrities įstaigų skelbtų konkursų į valstybės tarnybą. Tačiau kai kur padėtis gana prasta: sėkmingai baigėsi vos 30 proc. Marijampolės, 40 proc. Tauragės ir Utenos apskrityse veikiančių įstaigų konkursai.

Neringos savivaldybėje – dramatiškas specialistų trūkumas

Ypač sudėtinga padėtis Neringos savivaldybėje. Čia trūksta net 11 specialistų beveik visuose skyriuose. Per 2022 metus ir pirmuosius šių metų mėnesius specialistų konkursai buvo skelbti 48 kartus. Į juos gauti 42 pretendentų prašymai. Reikalavimus atitiko 12 pretendentų. Vertinime komisijoje sudalyvavo 1 pretendentas. Taip, čia ne klaida – visuose 48 konkursuose į vertinimą atvyko tik 1 pretendentas.

Kiek geriau sekėsi su padalinių vadovų konkursais – skelbti 8 konkursai, į kuriuos gauta 17 prašymų, o į vertinimą komisijoje atvyko 4 pretendentai.

Kaip pranešime žiniasklaidai pasakojo Neringos savivaldybės administracijos direktorius Egidijus Šakalys, Neringa – ne tik gražiausias, romantiškiausias Lietuvos kampelis, bet ir labai specifinė savivaldybė. Pačioje savivaldybėje gyventojų nedaug, vietoje reikalingų specialistų rasti sudėtinga, o geografinė atskirtis, būsto trūkumas bei jo kaina trukdo prisivilioti darbuotojus iš toliau.

„Sudarome darbuotojams galimybę dalį laiko dirbti nuotoliniu būdu, iš dalies kompensuojame kelionės išlaidas. Pagal galimybes padedame ieškotis būsto. Darbo užmokestis pas mus didesnis nei daugelyje kitų savivaldos įstaigų, nemažai investuojame į savo darbuotojų mokymą, o ir kolektyvas darbštus, motyvuotas, draugiškas. Taigi darbo sąlygos patrauklios. Paskelbę konkurso skelbimą nesėdime sudėję rankų – viešiname socialiniuose tinkluose, kitais kanalais. Bet rezultatas – beveik nulinis“, – pasakoja jis.

Konkursas prasideda nuo pritraukimo plano

Matydami šią situaciją, Viešojo valdymo agentūros specialistai pakvietė neringiškius pasitarti, ką galima padaryti, kad konkursai „pajudėtų“. Nuspręsta pasirinkti 4 konkursus ir maksimaliai suvienyti jėgas siekiant pritraukti į juos pretendentų.

Pirmiausia aptarta kiekviena pareigybė: kokie svarbiausi darbai, svarbiausios užduotys, kokios naudos ir privalumai darbuotojui. Neringos savivaldybė – ypač daugiaplanė vietovė, kurioje „susieina“ daug faktorių: tai saugoma teritorija, kultūros paveldo teritorija, UNESCO paveldas. Taigi iššūkių čia dirbant kyla daugiau nei kitose vietovėse, bet kartu yra puikios galimybės plėsti savo kompetencijas ir tapti plataus profilio specialistu, susikrauti solidų profesinių žinių bagažą.

Tada kiekvienam konkursui parengti patrauklūs skelbimai ir sudarytas platinimo kanalų sąrašas: įvairios socialinių tinklų grupės, profesinės asociacijos, specializuoti portalai, aplinkinių rajonų darbo paieškos grupės, aukštosios mokyklos ir kt. Parengtas pranešimas spaudai, kuris išplatintas aplinkinių regionų bei nacionalinei žiniasklaidai. Į informacijos sklaidą įsitraukė įstaigos vadovai, darbuotojai.

Viešojo valdymo agentūros specialistai skelbimų platinimui ir pretendentų paieškai naudojo „Linkedin“ įrankius. Taip pat į pagalbą pasitelkta Užimtumo tarnyba – neretai įstaigos pamiršta pasinaudoti šiuo labai svarbiu darbuotojų paieškos partneriu. Konkursų metu buvo aktyviai bendraujama su pretendentais: teikiama informacija apie darbo pobūdį, sąlygas, konsultuojama dėl dokumento pateikimo ir kt.

Rezultatai – 3 sėkmingi konkursai iš 4

Pirmojo Viešojo valdymo agentūros ir Neringos savivaldybės administracijos susitikimo metu sutarta – jei pavyks atrinkti tarnautoją bent į vieną poziciją iš 4, tai jau bus sėkmė. Bet pavyko kur kas geriau – rasti net 3 iš 4 ieškotų specialistų.

Štai kokie pretendentų paieškos rezultatai:

* Miesto tvarkymo ir statybos skyriaus vedėjo konkursas – gauti 9 prašymai, reikalavimus atitiko 6 pretendentai, vertinime komisijoje dalyvavo 5 pretendentai, atrinkti 2 laimėtojai.
* Teisės skyriaus vedėjo pavaduotojo konkursas – gauta 14 prašymų, visi pretendentai atitiko reikalavimus, vertinime komisijoje dalyvavo 10 pretendentų, atrinktas laimėtojas.
* Architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus vyr. specialisto konkursas – gauti 5 prašymai, reikalavimus atitiko 4 pretendentai, vertinime komisijoje dalyvavo 2 pretendentai, atrinktas laimėtojas.
* Strateginio planavimo, investicijų ir turizmo skyriaus vyr. specialisto konkursas – gauti 8 prašymai, reikalavimu atitiko 3 pretendentai, nė vienas iš jų neatvyko į vertinimą komisijoje, todėl konkursas neįvyko.

„Pasakodami Neringos istoriją norime paskatinti ir kitas įstaigas, kitus regionus nenuleisti rankų. Taip, darbuotojų paieška šiuo metu tikrai sudėtinga – daugeliui sunkiai sekasi rasti reikalingų specialistų, į paiešką tenka įdėti daugiau pastangų nei įprasta. Bet kruopščiai suplanuoti pritraukimo veiksmai dažnai duoda puikių rezultatų. Kiekviena pareigybė ir kiekviena įstaiga turi savo privalumų – reikia juos įsivardyti ir atskleisti pretendentams“, – sako Aida Akudovičiūtė, Viešojo valdymo agentūros Vadovų atrankos ir planavimo skyriaus patarėja.

O Neringos savivaldybės administracija tęsia darbuotojų paiešką ir ketina toliau taikyti pasiteisinusias darbuotojų pritraukimo praktikas. Šiuo metu yra paskelbti 3 konkursai į Architektūros ir teritorijų planavimo skyrių: ieškoma vedėjo (vyriausiojo architekto) ir dviejų specialistų. Skelbimus rasite Valstybės tarnybos portale.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją