Įmonės planuoja didinti darbuotojų skaičių

48% Estijos, 54% Latvijos ir 61% Lietuvos apklausoje dalyvavusių įmonių nurodė, kad šiemet ieškos naujų darbuotojų bei didins įmonės darbuotojų skaičių. Tokius augimo ketinimus puikiai patvirtina sausio mėnesį www.cvonline.lt tinklapyje įmonių paskelbti 5861 darbo pasiūlymas, o tai yra beveik 40% daugiau nei 2021 metų sausį.

Darbuotojų skaičiaus pokyčių neplanuoja arba dar nežino, kaip įmonėje keisis darbuotojų skaičius, 42% Estijos, 30% Latvijos ir tik 7% Lietuvos įmonių.

30% Lietuvos įmonių šiems metams numato natūralią darbuotojų kaitą, t.y. darbuotojų bus ir priimta, ir atleista. Pagrindinės darbuotojų paieškos priežastys – didėjančios darbų apimtys/ įmonės augimas, natūrali darbuotojų kaita bei naujai kuriamos pareigos.

Dažniausiai įmonės nurodė, kad šiais metais planuoja priimti iki 10 darbuotojų, o paklausiausi – specialistai, padalinių/projektų vadovai, bei kvalifikuoti darbininkai.

Sausio mėnesį www.cvonline.lt tinklapyje daugiausiai darbo pasiūlymų buvo skirta šių sričių darbuotojams:
1. IT
2. Finansai/apskaita
3. Klientų aptarnavimas/paslaugos
4. Organizavimas/valdymas
5. Pramonė/gamyba
6. Administravimas
7. Inžinerija
8. Transportas/logistika
9. Pardavimai
10. Bankai/draudimas

Svarbiausi šių metų personalo klausimai

Nors trijų Baltijos šalių darbdaviai sutinka, kad 2021 metais rasti darbuotojų tapo dar sunkiau, tačiau Latvijoje 16%, o Estijoje 15% respondentų mano, kad darbuotojų paieškoje per metus niekas nepasikeitė. Lietuvoje manančių, kad darbuotojų paieška išliko tokia pati, yra 10%, o teigiančių, kad rasti darbuotojų tapo dar sunkiau – 80%, beveik dvigubai daugiau nei pernai (42%).

Apklausos duomenimis, Latvijoje ir Estijoje šių metų aktualiausi personalo klausimai bus:
- darbuotojų patirties gerinimas ir gerovės užtikrinimas;
- darbuotojų kvalifikacijos kėlimas ar perkvalifikavimas;
- darbdavio įvaizdžio stiprinimas.

Pernai Lietuvos darbdaviams aktualiausi personalo klausimai buvo darbuotojų kvalifikacijos kėlimas, perkvalifikavimas ir/arba mokymai, antras pagal aktualumą klausimas – darbuotojų gerovės gerinimas, trečias – darbdavio įvaizdis.

Šių metų prioritetiniu klausimu tapo darbdavio įvaizdžio stiprinimas, o kaip pagrindinius personalo iššūkius šiems metams įmonės išskyrė naujų darbuotojų pritraukimą, esamų išlaikymą bei darbuotojų motyvacijos, įsitraukimo didinimą.

Nuotolinio darbuotojų valdymo ir žmogiškųjų išteklių skaitmeninių technologijų diegimo klausimai šiemet nuėjo į antrą planą.

Nusimato nuosaikus atlyginimų augimas

Palyginus su pernai vykdytos apklausos rezultatais, šiemet padaugėjo įmonių, planuojančių kelti atlyginimus.

Lietuvoje pernai atlyginimus kelti planavo 37%, šiemet jau 49% įmonių. 22% darbdavių nurodė, kad atlyginimus kels tik daliai darbuotojų. Pagrindinės atlyginimų kėlimo priežastys: kasmet peržiūrimi atlyginimai, situacija rinkoje ir konkurencinė aplinka verčia kelti atlyginimus, norima sumažinti darbuotojų kaitą, bei išlaikyti geriausius.

Panašius atlyginimų pokyčius planuoja ir Latvijos bei Estijos darbdaviai. Atlyginimus kelti planuoja 61 % Latvijos, 59 % Estijos įmonių. 5-6 procentais atlyginimus planuoja kelti 32% Estijos ir 27% Latvijos įmonių. 22 % Estijos įmonių ir 16 % Latvijos darbdavių atlyginimus darbuotojams planuoja kelti 3-4 procentais. 9-10 procentais atlyginimus kels – 11% Estijos ir 23% Latvijos darbdavių.

Atlyginimų tyrimo www.manoalga.lt duomenimis, Lietuvoje atlyginimai per metus paaugo 14%. Didžiausius atlyginimus 2021 metais uždirbo aukščiausio lygio vadovai, IT, valdymo, technologijų, teisės, farmacijos pramonės, bankininkystės, telekomunikacijų, prekybos, ekonomikos, finansų sričių darbuotojai.

Tikėtina, kad šiemet atlyginimai Lietuvoje vidutiniškai gali augti 5-10%.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)