Kokios priemonės ir veiksmai padės formuoti tvirtą kolektyvą kitais metais, pranešime žiniasklaidai pasakoja „Phillip Morris Lietuva“ ir „Lidl Lietuva“ – dvi iš penkių įmonių, Lietuvoje įvertintų tarptautiniais „Top Employer“ instituto sertifikatais.

Darbuotojus vertinti pagal jų indėlį visuomet buvo ir neabejotinai bus svarbu. Tačiau Lietuvos visuomenei tampant brandesnei ir vis labiau atsigręžiant į vakarietiškas vertybes, puoselėti pagarba ir komandos integracija grindžiamą įmonės vidinę kultūrą ateityje bus dar reikšmingiau, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Tai pabrėžia ir Sandra Daukšienė, „Philip Morris Baltic“ žmonių ir kultūros vadovė. Anot jos, ateinančiais metais išloš tie darbdaviai, kurie kiekvienam darbuotojui suteiks galimybę visapusiškai atsiskleisti darbe. Tai išliks neatsiejama dalis to, kaip įmonės kuria, puoselėja ir stiprina savo įvairovės ir įtraukties praktikas bei programas.

„Geriausiai darbuotojo potencialas atsiskleidžia tuomet, kai įmonėje egzistuoja tokia aplinka, kurioje kiekvienas yra vertinamas neatsižvelgiant į jo lytį, amžių, tautybę ar kitus unikalius bruožus. Lygias galimybes visiems įmonės darbuotojams būtina užtikrinti nuo pat pirmojo kontakto su potencialiu komandos nariu. Tai, žinoma, prasideda nuo suvokimo, kad geriausius rezultatus pasiekia įvairialypės komandos. Mums tai ypač svarbu šiuo metu, kai įmonė vykdo didžiausią savo istorijoje transformaciją, siekdama tapti inovatyvia technologijų ir mokslo kompanija“, – sako S. Daukšienė.

Įtakos turės ir pandemijos katalizuoti pokyčiai

Pandemijai toliau sparčiai koreguojant įprastus darbo organizavimo metodus ir žmogiškųjų išteklių valdymo būdus, 2022-aisiais dalis jų gali tapti svariu pranašumu norint pritraukti darbuotojus.

„Daugelis verslų dėl fizinių veiklos apribojimų buvo priversti adaptuotis ir pradėti dirbti nuotoliniu būdu. Tikėtina, kad darbuotojai nebenorės grįžti prie darbo biure visą laiką. Tai rodo ir mūsų darbuotojų nuomonės tyrimų rezultatai – didžioji dalis komandos lankstumą darbo vietos atžvilgiu nori išlaikyti ir po pandemijos. Todėl darbdaviai turi būti pasiryžę šį lūkestį išpildyti ir sudaryti visas darbui iš namų reikalingas sąlygas“, – teigia įmonės žmonių ir kultūros vadovė.

Kita vertus, tokia situacija reiškia, kad bus būtina atsižvelgti į nuotolinio darbo ypatumus bei dažnai neigiamą jo įtaką darbuotojų įsitraukimui, motyvacijai ir emocinei sveikatai. Darbdaviai turės imtis atitinkamų priemonių, norint užkirsti kelią galimiems iššūkiams.

„Pavyzdžiui, norėdami padėti darbuotojams derinti šeimos ir profesinius siekius, pernai įdiegėme „Laimingų tėvų“ (angl. Happy Parents) programą. Jos metu po vaiko priežiūros atostogų grįžę tėvai pirmą mėnesį gali dirbti lanksčiu darbo grafiku pusę darbo laiko už pilną darbo užmokestį. Taip pat dar nuo pandemijos pradžios įmonėse buvo įdiegta programa, kuri darbuotojams ir jų šeimoms sudarė galimybę gauti reikiamą psichologinę paramą, o taip pat ir teisines ar finansines konsultacijas. Tai yra tik keli iš daugelio būdų, kuriais galima prisidėti prie geros darbuotojų emocinės būklės“, – sako S. Daukšienė.

Aktualus išliks ir saugumo garantavimas

Personalo ekspertė pažymi, kad vertėtų nepamiršti, jog kol gyvename pandemijos sąlygomis, darbdaviai turės daryti viską, kad užtikrintų darbuotojų saugumą.

„Ir toliau bus itin svarbu rūpintis darbuotojų saugumu. Tai ypač aktualu tiems komandos nariams, kurie neturi galimybės dirbti iš namų arba dėl kitų priežasčių didesnę laiko dalį renkasi dirbti iš ofiso. Todėl juos reikėtų aprūpinti reikalingomis asmens apsaugos priemonėmis, kad lankydamiesi biure ar darbo vietoje galėtų jaustis ramesni dėl savo, kolegų ir artimųjų sveikatos“, – akcentuoja „Philip Morris Baltic“ Žmonių ir kultūros vadovė.

Dėmesys – karjerai ir konkurencingam atlygiui

„Lidl Lietuva“ personalo vadovės ir valdybos narės Sandros Savickienės teigimu, darbdaviams aktyviai varžantis dėl talentingiausių darbuotojų, pastariesiems kaip niekada lengva susivilioti karjeros galimybėmis kitoje įmonėje. Tad nenorėdami prarasti darbuotojų 2022 m. darbdaviai turės ir dar daugiau dėmesio skirti komandos narių augimo galimybėms.

„Karjeros perspektyvos darbe yra vienas pagrindinių aspektų, lemiančių darbuotojų įsitraukimą ir lojalumą. Taigi svarbu suteikti įvairių vidinių mokymų pradedantiesiems ar įgudusiems darbuotojams, turėti talentų ugdymo programą, skatinti žinių mainus įmonės viduje, sudaryti sąlygas pradedantiesiems darbuotojams mokytis iš vadovų“, – teigia S. Savickienė.

Augant konkurencijai, kitais metais darbdaviams bus itin svarbu reguliariai peržiūrėti atlyginimų dydžius, plėsti motyvacinių priemonių paketus, ieškoti dar nematytų darbuotojų skatinimo įrankių.
„Svarbu šiuos sprendimus priimti laiku ir neuždelsti. Pavyzdžiui, nors mūsų finansiniai metai baigiasi kovo mėn., atsižvelgdami į situaciją nusprendėme atlyginimus visiems darbuotojams jau nuo sausio mėn. padidinti 5–15 proc. Taip pat nuo kitų metų plečiame ir privataus sveikatos draudimo paketą. O šių metų gale pasiūlėme naujovišką paslaugą darbuotojams „Gali mumis pasikliauti!“, kuri leido visiems prekybos tinklo darbuotojams gauti nemokamą ir anoniminę pagalbą asmeniniais, teisiniais ar finansiniais klausimais“, – pasakoja S. Savickienė.

Išgirsti darbuotojus padeda inovacijos

Pašnekovė teigia, kad 2022 m. svarbos įgaus ir investicijos į personalo valdymo sprendimus, kurie padeda pagreitinti tiek darbuotojų atrankos, tiek kitus vidinius procesus.

„Mūsų patirtis rodo, kad procesų skaitmenizacija, personalo valdymo inovacijos padeda naikinti kliūtis, kurios trukdo sklandžiam darbuotojų įtraukimui, darbo efektyvumui, lankstumui. Tai ypač svarbu, kai sparčiai auga ekonomika, o su ja plėtrą vykdo dauguma įmonių“, – pažymi S. Savickienė.

Be to, pažangūs personalo valdymo sprendimai padeda efektyviai komunikuoti su darbuotojais apie įvairius pokyčius ir išgirsti jų nuomonę, pažymi pašnekovė.

„Nuolat atliekame įvairias darbuotojų apklausas, siekiame išgirsti kiekvieną komandos narį, klausiame, kas jiems svarbu, ko jiems reikia, kad jie jaustųsi gerai ir būtų motyvuoti. Tik klausydamiesi savo komandos narių, darbdaviai gali užtikrinti jiems geriausias sąlygas ir išlaikyti konkurencingumą tiek ateinančiais metais, tiek tolimesnėje ateityje“, – teigia S. Savickienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)