Kas savaitę mokamas atlyginimas – dažna praktika užsienyje, kurią Lietuvos darbdaviai vis dar renkasi retai, rašoma pranešime žiniasklaidai. Nors Vakarų šalyse kas savaitę dažniausiai mokama pagal kintantį valandinį grafiką dirbantiesiems, tokia apmokėjimo tvarka prieinama ir pilnu etatu dirbantiems asmenims. Įmonės „Visa“ 2019 m. JAV atlikto tyrimo duomenimis, 95 proc. apklaustųjų pasisakė, jog norėtų savo atlyginimą gauti dažniau – pagal jų poreikius pritaikytu grafiku.

Padeda darbuotojams jaustis saugiau

Įmonės „Biuro“, savo darbuotojams rinktis gauti atlyginimą kas savaitę pasiūliusios 2019 metais, vadovas Jurgis Kovas sako, kad sprendimą nulėmė noras atsižvelgti į skirtingus įvairių darbuotojų poreikius.

„Toks apmokėjimo būdas gali padėti apsisaugoti nuo poreikio imti greituosius kreditus, išvengti skolų. Tai ypač palanku tiems žmonėms, kurie dar tik įsitvirtina darbo rinkoje, neturi daug santaupų. Mūsų nuomone, pasirinkti atlyginimą gauti kas savaitę nėra prasto finansinio raštingumo ženklas, veikiau – priešingai“, – sakė J. Kovas.

Darbuotojai atsiliepia, kad jiems svarbus ir simbolinis dažno apmokėjimo aspektas. Nors atlygio suma nuo apmokėjimo dažnio nesikeičia, greitesnis atlyginimas už įdėtą darbą padeda jausti didesnę savo finansų kontrolę. Per savaitę uždirbtus pinigus darbuotojai gali ne tik iškart leisti, bet ir taupyti. Anksčiau nukentėjusiems nuo nemokių darbdavių kassavaitinis atlyginimas taip pat tampa dar viena garantija, kad jų neapgaus.

„Daugelis iš mūsų esame pratę savo finansus planuoti mėnesiui: įvertinti savo maistui ir buities prekėms išleidžiamų pinigų sumą, mokestines prievoles, ir t. t. Vis dėlto, kai kuriems žmonėms planuoti išlaidas ir pajamas savaitei gali būti daug paprasčiau – trumpesnis laikotarpis gali nulemti, kad bus mažiau suklysta planuojant, nuspėjant nenumatytas išlaidas. Kassavaitinis užmokestis tokiu atveju labai padeda”, – papildė J. Kovas.

Egzistuoja saugikliai

Kai kurios įmonės dažniau atlyginimą mokėti baiminasi dėl apsunkintos buhalterijos, tačiau įmonės vadovo teigimu, gelbsti programos ir jose įdiegti saugikliai.

„Turime rezervą tam, kad išvengtume klaidų, pavyzdžiui, tokių atvejų, kai darbuotojui reikia grąžinti permoką, o šis pinigus jau išleido. Dėka programos, kurią sukūrėme, darbuotojas bet kuriuo metu – net dažniau nei kartą per savaitę – gali be papildomų rūpesčių atsiimti apie 80 proc. sukaupto atlyginimo (jau atskaičius mokesčius), o likutis jam bus sugrąžinamas sutartą įprasto atsiskaitymo dieną. Taip esame tikri, kad dažno apmokėjimo tvarka darbuotojui nesukels rūpesčių”, – sakė J. Kovas.

Aktualu ir šventiniu laikotarpiu

Remiantis 2020 metų įmonės statistika, daugiausia darbuotojų susidomėjo kassavaitiniu atlyginimo išmokėjimu gruodį ir sausį. Gruodį norinčių gauti atlyginimą kas savaitę buvo 62 proc. daugiau nei tų pačių metų lapkritį. Šventiniu laikotarpiu dažnesnis atlyginimo išmokėjimas leidžia prisitaikyti prie padidėjusių išlaidų. Tokiu apmokėjimu taip pat naudojasi ir didelė dalis laikinus, šventiniu sezonu paklausius darbus pasirinkusių darbuotojų – jų poreikis šiuo metu labai išauga.

„Šventiniu laikotarpiu padidėja ir vartojimas, ir laikinų darbuotojų kurjerių ar pardavėjų pozicijose paklausa. Jei žvelgtume į didžiausias logistikos ir mažmeninės prekybos įmones, gruodį darbuotojų šiose pozicijose paklausa išauga du kartus“, – teigė J. Kovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)