Tik jums spręsti, kuo taps kolegės.

Štai – keli gyvenimiški patarimai, kurie padės įgyvendinti pirmąjį scenarijų:

Diktuokite savo taisykles

Norint užmegzti gerus santykius, vertėtų būti maksimaliai atviram bendravimui ir nereaguoti į provokacijas, kurios neišvengiamai peraugs į konkurencinę kovą ar kitokiems nekonstruktyviems sąveikavimo metodams. Jau susiformavęs moterų kolektyvas gali greitai susivienyti prieš naujoką, o adaptaciniu laikotarpiu tai vargu ar suteiks pozityvių emocijų ir padidins darbingumą.

Įsidėmėkite – tolimesnis gyvenimas kolektyve vyks pagal taisykles, kurios susiformavo pirmais darbo naujoje vietoje mėnesiais (ar netgi savaitėmis), todėl neleiskite kolegėms pažeisti jūsų asmeninių ribų familiariu elgesiu arba apkrauti jus neįdomiomis užduotimis, kurios neįeina į jūsų pareigas.

Išsaugokite ramybę ir toliau dirbkite savo darbus

Apkalbos – vienas iš moteriškų kolektyvų ypatumų. Neretai sakoma – jei apie jus kalba, tai rodo jūsų vertę. Prasčiau, jei aplinkiniams nekeliate jokio susidomėjimo. Būtų išmintingiausia dėl tokių dalykų nesijaudinti, neeikvoti tam energijos, verčiau ją sutelkti tam, kad tinkamai atliktumėte savo darbus.

Su tam tikru tuščių plepalų lygiu paprasčiausiai teks susitaikyti arba žvelgti su ironija, jei teks susidurti su apkalbomis „akis į akį“. Atsiminkite – dažniausiai mes patys duodame pretekstą apkalboms, tad nekurkite tokių situacijų. Su intrigomis reikia elgtis taip, kaip su manipuliacijomis – vadinkite daiktus savais vardais ir netapkite žaisliuku kažkieno žaidimuose.

Jei atsiranda kliūčių

Visų pirma išsiaiškinkite to, kas vyksta, priežastį – kodėl kolektyvas jūsų nepriima. Tada pasidarys aiškiau, kaip toliau veikti. Žmonės atsargiai žiūri į naujus dalykus, taip pat ir į naujų darbuotojų atsiradimą. Jeigu jūsų atsiradimą laiko pavojingu, nebus lengva suformuoti gerus santykius.

To priežasčių gali būti daug – pradedant tuo, kad jūs nuo pirmų dienų imate drebinti susiformavusią santykių ar darbo procesų sistemą (trumpai tariant – ateinate su savo nuostatomis į svetimą teritoriją, o to daryti nereikėtų), ir baigiant anksčiau jūsų vietoje dirbusia kolege (galbūt ji buvo visų numylėtinė, ir jos išėjimas laikomas dideliu nuostoliu).

Jeigu nepajėgiate patys išspręsti susiklosčiusios situacijos, pasikonsultuokite su profesionaliu psichologu, kuris veikiausiai padės pažvelgti į situaciją iš šalies ir pamatyti tai, ko anksčiau nepastebėjote. Kai suvoksite savo jausmus, greitai rasite tinkamą išeitį.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)