NT brokerė Jovita Aleksejūnienė „Delfi būstas“ sako pastaruoju metu sulaukianti daug skambučių iš nuo karo bėgančių ukrainiečių, kurie Lietuvoje ieško būsto nuomai. Tačiau bėda ta, kad butų savininkai nenori jiems nuomoti savo turto.

„Žmonės, kurie man skambina, gali mokėti ir 400-500 eurų už nuomą, bet savininkai, su kuriais aš dirbu, nėra linkę savo buto išnuomoti ukrainiečiams“, – sako pašnekovė.

Jos teigimu, dažniausiai savo nenorą butų nuomoti ukrainiečiams savininkai pagrindžia keliais argumentais. Pirmiausia, abejojama ukrainiečių galimybėmis susimokėti už nuomą. Antra – nekonkretus ir neapibrėžtas nuomos laikotarpis. Trečia – pabėgimas nesumokėjus nuomos, apgadinus turtą ir pan. Ir ketvirta, mažiau dažna priežastis – bijoma, kad jeigu butą išsinuomos šeima su mažamečiais vaikais ir taps nemoki, bus negalima jų iškeldinti dėl nepilnamečių vaikų apsaugos įstatymų.

Visiems šiems argumentams J. Aleksejūnienė turi atsaką. Pirmiausia, pasak jos, apsisaugoti nuo visų išvardintų situacijų padeda legali nuoma ir profesionaliai parengta nuomos sutartis, į kurią galima įtraukti visus nerimą keliančius klausimus, problemas ir jų sprendimo būdus.

„Kalbant apie nemokumo baimes, reikia suprasti, kad tie žmonės, kurie neturi santaupų ir buvo nepasiruošę, tiesiog bendradarbiauja su stipruskartu.lt ir jiems nemokamai suteikiamas būstas. Tie, kurie turi santaupų ir gali sau leisti išsinuomoti butą (galbūt jie turėjo gerai apmokamus darbus ir galėjo taupyti juodai dienai), gali susimokėti ir už nuomą. Taip pat didelė skambinančiųjų dalis yra tokių, kai vyrai jau seniau yra atvykę dirbti ir dabar tiesiog atvyksta jų šeimos, jiems reikia didesnio būsto. Skambina ir įmonės, privatūs asmenys, kurie savo vardu gali pasirašyti sutartį, jie mokėtų nuomą už Ukrainos piliečius“, – vardija pašnekovė.

NT brokerė tęsia, kad NT savininkai neturėtų nerimauti ir dėl galimybės trumpesniam laikui ukrainiečiui išnuomoti būstą, nes šiuo metu nuomos rinka aktyvi ir kitą nuomininką galima rasti per dieną ar kelias.

„O kai sakoma, kad „per tuos mėnesius nuniokos butą, paskui man tvarkyti ir pan.“, tai galiu pasakyti, kad jeigu yra toks didelis nerimas dėl tokių dalykų, tai galima prašyti didesnio depozito, kuris padengs išlaidas valymo tarnybų paslaugoms ar kažkokiems minimaliems remonto darbams. Taip pat galima į nuomos sutartį įrašyti švaros mokestį“, – pataria J. Aleksejūnienė.

NT brokerė priduria, kad nuo situacijų, kai nuomininkas pabėga iš buto nesumokėjęs nuomos mokesčio, gali būti ir nuomojant turtą lietuviams. Paprastai tokios baimės išsprendžiamos pasirašant oficialią nuomos sutartį ir teisminiu keliu. Taip pat galima išspręsti situacijas, kai bijoma nuomoti butus šeimoms su vaikais, kuriuos saugo nepilnamečių apsaugos įstatymas. Jeigu nuomos sutartis yra oficiali, esant problemoms dėl mokumo, į procesą įtraukiamos atsakingos institucijos, kurios šeimai suranda laikiną būstą.

„Labai džiaugiuosi, kad vis tik atsiranda žmonių, kurie kreipiasi į mane ir lieka neabejingi šioje situacijoje. Jau šiandien pavyko rasti dviem šeimoms būstą. Vieną butą norėjo apžiūrėti visa eilė žmonių, tarp jų ir ukrainietė su dukra. Išgirdusi, kiek daug norinčių butą išsinuomoti, moteris net pravirko. Gaila visų žmonių, kurie priversti iš naujo pradėti gyvenimą, ieškoti būsto svetimoje šalyje. Tikiuosi, atsiras daugiau norinčių išnuomoti būstą”, – sako J. Aleksejūnienė ir priduria, kad sudaryti tinkamas sutartis gali padėti NT brokeriai, teisininkai.

Kiek anksčiau „Delfi būstas“ rašė, kad nuo karo bėgantys ukrainiečiai jau greitai gali sudaryti reikšmingą dalį būsto nuomos rinkos Lietuvoje. Jeigu dabar jie ir gyvena valstybės ar gyventojų suteiktuose būstuose nemokamai, susiradę darbus jie taps visaverčiais NT rinkos dalyviais.

Plačiau galite skaityti ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją