Nuomininkai patiria mažiau rizikų

NT ekspertai ir ekonomistai sutaria, kad NT rinkoje sulauksime pokyčių, tačiau dar nėra aišku, kokie jie bus ir kiek ilgai tęsis. Aišku dėl vieno: statybų kaštai auga ir toliau augs, todėl NT vystytojams teks pasukti galvą, kaip pastatyti daugiabučius ir pasiūlyti juos pirkėjams už įkandamą kainą. NT bendrovės „Ober-Haus“ Senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada pažymi, kad jau dabar NT pirkėjai yra mažiau aktyvūs ir sprendimą įsigyti būstą gerai apgalvoja.

„Pardavimų rinkoje žmonės atsargesni, jie atsargiau priima sprendimus, net jei jau buvo sutarę dėl buto įsigijimo, kuriam laikui atideda savo sprendimą. Galbūt ne taip optimistiškai žiūri į ateitį. Tačiau statytojai kalba apie kylančius statybų kaštus, nes brangsta medžiagos, stringa arba yra nutrauktas jų tiekimas. Tai savikaina didėja, bet pirkėjų nusiteikimas ir optimizmas mažėja. Nestabilumas, apsiniaukęs dangus verčia susimąstyti. Jei perkamas būstas sau, kai yra būtinybė, tai tokie pirkimai vyksta, tačiau būstai investicijai, nuomai yra perkami vangiau. Tad, viena vertus, rinka yra vėsinama, kita vertus, savikaina auga, tai nėra daug erdvės kainų kritimui“, – sako NT ekspertas.

Tuo tarpu nuomos rinkoje nuomininkai patiria mažiau rizikų. Jie, pasak M. Čiulados, prireikus gali bet kada nutraukti nuomos sutartį, persikelti į kitą būstą ar išvykti iš šalies. Tad nuomos rinka šiuo metu turi tam tikra prasme netgi didesnį pranašumą.

„Nuomininkas įsipareigoja mažiau nei perkantysis būstą. Be to, nuomininkui būsto reikia čia ir dabar, tie patys butų pirkėjai gali kurį laiką nuomotis, kol nuspręs, kad jau yra tinkamas laikas įsigyti NT“, – komentuoja pašnekovas.

Kalbėdamas apie paklausą ir pasiūlą nuomos rinkoje, M. Čiulada primena, kad šį segmentą ypač veikia sezoniškumas. Sausio ir vasario mėnesiai nuomos rinkoje visuomet būna lėtesni. Tačiau pavasarį segmentas atsigauna. Šiemet papildomo aktyvumo į būsto nuomos segmentą neabejotinai įneš svečiai iš užsienio, daugiausiai – karo pabėgėliai. Tiesa, ne visi nuo karo bėgantys žmonės šiuo metu gali mokėti už nuomą, tačiau ateityje, jeigu jie pasiliks mūsų šalyje, tikėtina, taps ir nuomos rinkos dalyviais.

M. Čiulada sako, kad šis laikotarpis gali būti savotiškas šansas nuomos rinkoms regionuose. Mat, Vilniuje nuomotis būstą gali sau leisti ne kiekvienas. Be to, kur apsigyvens bėgantys nuo karo, priklausys ir nuo to, kur jie susiras darbą. Tad regionams tai gali būti puikus šansas.

„Statistikos, kad matytume, kaip keičiasi nuomos rinka, kol kas jokios nėra, bet matant, kaip elgiasi vieni ar kiti pirkėjai, galime sakyti, kad nuomos rinkoje dramatiškų pasikeitimų nematome, tačiau ji yra aktyvi“, – pabrėžia pašnekovas.

Nuomos kainos gali augti

Jei aktyvumas ir paklausa nuomos rinkoje augs, nuomotojai, tikėtina, koreguos ir kainas. Kiek? Sunku pasakyti dėl kelių priežasčių. Pasak M. Čiulados, nuomos kainos paprastai koreliuoja su pardavimo kainomis – jei brangsta parduodami butai, kyla ir nuomos kainos. Tačiau esant tokiam neapibrėžtam laikotarpiui, ir nuomininkai gali būti nepasiryžę už nuomą mokėti didesnių sumų. Kita vertus, visame pasaulyje prognozuojama didesnė nei tikėtasi infliacija, kainų augimas visuose segmentuose, o tai yra priežastys kainas kelti ir nuomos rinkoje.

„Pernai pardavimo kainos paaugo daug daugiau nei nuomos kainos, šiemet buvo lūkestis, kad nuomos augs labiau nei pardavimo kainos, bet dabar, kai dangus niaukstosi, nuomos kainų augimui optimizmo daug nedėčiau. Kita vertus, matome augančią infliaciją, natūralu, kad ir savininkas nori gauti šiek tiek didesnę nuomos kainą. Be to, jau baigiasi šildymo sezonas, kuris šiemet buvo sunkus ir brangus. Jo metu sugrįžo į madą, kad šildymo sezono metu dalį šildymo kaštų prisiima savininkas, ypač senuose namuose, o dabar šildymo nebebus, tad ir nuomos kainos gali koreguotis“, – paaiškina NT ekspertas.

NT analitikas Arnoldas Antanavičius taip pat teigia, kad nuomos rinkoje pastebimas didesnis aktyvumas. Ir nors kol kas dalis būstų bėgantiems nuo karo gali būti nuomojama pigiau arba už dyką, ateityje šie gyventojai pilnavertiškai papildys segmentą.

„Kol kas dabar atrodo, kad nuomos rinka yra linkusi sulaukti daugiau paklausos, neaišku, kiek butų yra išnuomota už standartinę sumą, kiek už mažesnę kainą, o kiek visai už dyką. Bet ilgesnėje perspektyvoje pabėgėliai gali pavirsti ilgalaikės nuomos dalyviais. Kol kas atrodo, kad yra mažiau pasiūlos, bent jau didžiuosiuose miestuose“, – komentuoja NT analitikas.

Arnoldas Antanavičius

Pašnekovas tęsia, kad į Lietuvą atvykstantys žmonės gali teigiamai prisidėti prie šalies demografinės situacijos ir sėkmingai įsilieti į darbo rinką, o tai reiškia, kad jie taps ir NT rinkos dalyviais. Mažėjant būstų nuomai pasiūlai, augant paklausai paprastai kainos yra linkusios augti.

„Daug kas priklausys ir darbo rinkos, jeigu gyventojai bus užimti ir kainos dėl infliacijos augs visuose segmentuose, tai ir būsto nuomos kainos bus linkusios didėti. Jeigu būtų taip, kad išaugtų nedarbas dėl ekonominių problemų, situacija gali pasisukti priešingai: žmonės negalės mokėti didesnės nuomos ir ims ieškoti būdų, kad nuomos kaina būtų mažesnė. Kol kas pirmas įspūdis, kad nuomos rinkai veiksmai yra link kainos augimo“, – pabrėžia A. Antanavičius.

Kas gali sustabdyti augančias nuomos būsto kainas? Pasiūla. Kaip laidoje „Delfi tema“ aiškina „Luminor“ banko vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas, nuomos rinka jau kurį laiką yra gana karšta, o papildoma paklausa jos aktyvumą dar didina. Jeigu artimiausiu metu nebus pasiūlyta būstų nuomai, kainos gali šoktelti dar labiau.

„Nuomos rinkai pastarieji metai buvo gana neblogi. Net įvedus pandeminius ribojimus nuomos rinka greitai prisitaikė ir trumpalaikei nuomai skirti būstai greitai buvo pradėti siūlyti ilgalaikei nuomai, nes buvo daug paklausos. Vyšnia ant torto, aišku, buvo specialistai iš Baltarusijos, kurie papildė nuomos rinką. Tai šiuo metu nuomos rinka yra karšta ir viskas priklausys nuo dinamikos, kaip keisis geopolitinė situacija, situacija Ukrainoje. Jeigu karas užsitęstų, tęstųsi ir neapibrėžtumas, o jeigu viskas susiklostys Ukrainos pergale ir karas baigsis, tikėtina, kad nuomos rinka išliks karšta. Jeigu norime, kad kainos būtų adekvačios, turi augti pasiūla. Jeigu augs tik kainos, mes prarasime ir konkurencingumą, nes tie patys ukrainiečiai, pamatę, kad Krokuvoje nuomos kainos mažesnės, važiuos ten ir nesirinks Vilniaus. Bet vis tik aš matau, kad kainos gali didėti“, – komentuoja ekonomistas.

Žygimantas Mauricas

Būsto nuomos rinka ypač aktuali tiems gyventojams, kurie neturi pradinio įnašo ir negali įsigyti savo turto ir tiems, kurie dar nėra įsitikinę, ar nori nori turėti savo NT. Pasak „Inreal“ grupės investicijų ir analizės vadovo Tomo Sovijaus Kvainicko, reikia sutikti, kad šiuo metu būstų nuomai pasiūla yra sumažėjusi.

„Reikia sutikti, kad kažkokia būsto nuomai aruodo dalis išnyks iš pasiūlos, nes yra ir bus siūloma karo pabėgėliams iš Ukrainos. Tai pasiūlai sumažėjus, infliacijai augant, kainos gali ir augti. Vėlgi, padidėjusios kainos trumpą laiką nuomotojams gali būti naudingos, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje jos mažina patrauklumą kaip alternatyvos būsto pirkimo“, – pabrėžia pašnekovas.

Tomas Sovijus Kvainickas

Daugiau apie situaciją NT rinkoje žiūrėkite laidoje „Delfi tema“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)