Pajūrio NT rinka – sulėtėjusi

Pasak NT analitiko Arnoldo Antanavičiaus, per pastaruosius metus Lietuvos pajūrio rinka kaip reikiant išnaudojo savo potencialą – tiek NT plėtros, tiek investicijų pritraukimo, tiek pirkėjų antplūdžio prasme.

Kita vertus, sako pašnekovas, NT rinką šalies pajūryje galima vadinti sulėtėjusia. Anot specialisto, NT pirkimas Lietuvos pajūryje yra išlikęs, tačiau jis neprimena tų anksčiau buvusių rekordinių skaičių ir, panašu, artimiausiu metu jų nepasieks.

A. Antanavičius įvardija rinkos sulėtėjimo priežastis. Pirmiausia, sako jis, yra sumažėjusi paklausa, kurią nulemia keli veiksniai. Pavyzdžiui, sako NT specialistas, pajūryje būstų kainos yra pakankamai aukštos ir tikrai ne kiekvienam lietuviui įkandamos.

Pajūryje būstų kainos yra pakankamai aukštos ir tikrai ne kiekvienam lietuviui įkandamos

Specialistas tęsia, kad tie, kurie pajūryje galėtų įsigyti būstą, to nedaro dėl šiuo metu aukštų palūkanų arba galbūt dairosi antro būsto ne pajūryje, o jau už Lietuvos ribų, kur kainos neretai žemesnės nei Lietuvoje.

„Visa tai lemia vangesnį NT pirkimą“, – komentuoja A. Antanavičius.

Galiausiai, pašnekovas sako, kad sulėtėjusį būstų Lietuvos pajūryje pirkimą lemia ir geopolitinė situacija. Anot pašnekovo, NT pajūryje dažnai yra jau ne pirmas būstas, todėl pirkėjai, užuot tokio būsto ieškoję pajūryje, ima dairytis užsienio rinkoje.

Kainos išlieka aukštumose

Toliau NT analitikas A. Antanavičius papasakojo ir apie būstų kainas šalies pajūryje. Specialisto teigimu, bendras vaizdas yra toks – pardavėjai nepanikuoja ir neskuba parduoti būstų, pirkėjai laukia geresnių laikų, pavyzdžiui, mažesnių palūkanų, o kol abi pusės lūkuriuoja, tol kainų lygis laikosi stabilus.

Pasak pašnekovo, kainų žemėjimas Lietuvos pajūrio NT rinkoje nefiksuojamas.

Arnoldas Antanavičius

„2021 metais buvo didžiausias NT kainų šuolis, 2022 metais jos dar šiek tiek padidėjo, bet jau ne taip sparčiai. 2023 metus turėjome lėtesnius visoje Lietuvoje, įskaitant pajūrį, kai buvo sudaroma mažiau sandorių, bet kainos nemažėjo. Iki šiol laikosi stabilios aukščiausiame taške“, – komentuoja A. Antanavičius.

Pašnekovo teigimu, iki pat šiol daugiausia būstų parduodama Palangos savivaldybėje – mat ten daugiausia būsto vienetų, dėl to ir sandorių daugiausia. Štai Neringoje NT rinka kiek kitokia nei Palangoje.

Neringa yra išskirtinė zona – ten ir pasiūlos labai mažai, bet ir kainos pakankamai aukštos, atitinkamai ir pirkėjų ratas mažesnis“, – komentuoja pašnekovas.

Kokį NT galima įsigyti Lietuvos pajūryje?

Aptarus Lietuvos pajūrio NT rinką, laikas pereiti prie realių pavyzdžių. Šįkart Delfi iššniukštinėjo NT skelbimų svetainę Aruodas.lt ir pasidomėjo, kokį būstą galima įsigyti pajūryje ir kiek jis atsieitų.

Palanga. Pirmiausia patikrinome, kokį būstą Palangoje galima įsigyti iki 100 tūkst. eurų. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad pasiūlos išties nemažai. Štai minėtame skelbimų portale būstų iki 100 tūkst. eurų siūloma ir pačioje Palangoje, ir Šventojoje.

Štai Šventojoje, Mokyklos gatvėje, esančiame name galima įsigyti trijų kambarių įrengtą butą, kuris atsieitų 97 tūkst. eurų.

Pačioje Palangoje taip pat gausu būstų iki 100 tūkst. eurų. Daugiausia tai vieno ar dviejų kambarių butai, kurių plotas neviršija 40 kv. metrų. Taip pat šie butai nebūtinai bus arti jūros.

NT pasiūlymų nuo 100 iki 300 tūkst. eurų – daugiausia. Turintieji tokį biudžetą gali rinktis iš erdvesnių, jau ir 70 kv. metrų siekiančių butų. Variantai įvairūs – siūlomi ir senos statybos daugiabučiuose esantys butai, ir naujai įrengti apartamentai.

Pavyzdžiui, Palangoje, Vėžių gatvėje, esančiame name įrengtas dviejų kambarių butas, jo plotas – 48 kv. metrai. Už šį pilnai įrengtą butą būtumėte paprašyti sumokėti 173 tūkst. eurų.

Pasižvalgėme ir po pačius brangiausius būstus Palangoje. Galima sakyti, kad vidutiniškai brangiausi būstai kainuoja nuo 300 iki 400 tūkst. eurų. Tai erdvūs, kartais ir 100 kv. metrų plotą viršijantys apartamentai.

Vis dėlto, Lietuvos pajūrio sostinėje galima rasti ir būstų, kainuojančių milijoną eurų ir daugiau.

Pavyzdžiui, Daukanto gatvėje esančiame name įrengtas dviejų kambarių butas, kurio plotas – vos kiek daugiau nei 60 kvadratinių metrų. Šis butas atsieitų 1 200 000 eurų.

Neringa. O dabar pasižvalgykime po Neringoje parduodamus būstus. Kaip prieš tai komentavo NT analitikas A. Antanavičius, būstų Neringoje yra kur kas mažiau nei Palangoje, taip pat jie gerokai brangesni. Štai iki 100 tūkst. eurų Neringoje galima įsigyti vos tris NT objektus. Tai vieno ir dviejų kambarių butai, kurių plotai siekia iki 30 kv. metrų.

Tie, kurių biudžetas siekia nuo 100 iki 300 tūkst. eurų, pasirinkimo turės daugiau. Į šį kainų rėžį patenka nemažai naujos statybos būstų, daugiausia – dviejų kambarių butų.

Pavyzdžiui, Juodkrantėje, Vilų gatvėje, esančiame name parduodamas trijų kambarių butas, kurio plotas – beveik 45 kv. metrai. Butas pilnai įrengtas, parduodamas su baldais. Šio buto kaina – 280 tūkst. eurų.

Kaip ir Palangoje, taip ir Neringoje būstų, kainuojančių daugiau nei 300 tūkst. eurų, nėra itin daug. Čia galima rasti ir 400 tūkst., ir 500 tūkst., net ir milijoną kainuojančių apartamentų.

Ar verta nuomotis?

Kalbėdamas apie NT įsigijimą Lietuvos pajūryje A. Antanavičius pamini, jog šiuo metu, kai palūkanos išties didelės, tad dalis gyventojų neskuba pirkti būsto pajūryje, o verčiau jį nuomojasi. Pašnekovas sako, kad gyventojai, įvertinę įmokų bankui dydį, tuos pinigus renkasi išleisti nuomai.

Delfi pasidomėjo, kokios nuomos kainos šiuo metu laikosi tiek Palangoje, tiek Neringoje.

Būstų nuomos skelbimų puslapyje Booking.com pasirinkome savaitės laiko viešnagę liepos mėnesį, rinkomės, jog būste apsistoti atvyks du suaugusieji ir du vaikai.

Palangoje būsto nuomos intervalas – išties platus. Štai pagal minėtus parametrus galima rasti pasiūlymų nuo 300 eurų iki 2 tūkst. eurų.

Už mažesnę kainą galima apsistoti privačių žmonių siūlomuose būstuose, nuo kurių atstumas iki jūros nebūtinai tolimas – štai „Palangos Kopa“, kur viešnagė atsieitų apie 450 eurų, nuo jūros nutolusi apie pusę kilometro.

Brangiausiai viešnagė atsieitų Palangoje esančiame viešbutyje „Pušų paunksnėje“ – už savaitę reikėtų pakloti netoli 6 tūkst. eurų. Keliais tūkstančiais mažiau atostogos kainuotų viešbutyje „Palanga Life Balance Spa“, taip pat ir „Vanagupe Spa resort.