Vidaus reikalų ministerijos (VRM) parengtose Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pataisose be šių naujovių siūloma įteisinti ir fiksuotas baudas greičio viršytojams.

Šiuo metu už kai kuriuos pažeidimus, kuriuos asmenys padarė per 2 metus nuo laikino vairuotojo pažymėjimo gavimo, įstatymai numato tik prievolę išklausyti papildomus teorijos kursus ir gauti tai patvirtinantį dokumentą - tuomet vairuotojai gauna 10 metų galiojantį pažymėjimą.

Egzaminą reikėtų perlaikyti per tris mėnesius nuo laikinojo 2 metų pažymėjimo galiojimo pabaigos. Šiuo metu vairavimo kursus pradedantieji turi išklausyti per metus nuo pažeidimo.

Kaip BNS nurodė VRM atstovai, perlaikyti egzaminą reikėtų už tuos pažeidimus, už kuriuos šiuo metu privaloma išklausyti papildomus mokymus, t.y. už vairuotojo pareigų pėstiesiems nevykdymą (nepraleidimą pėsčiųjų perėjose ir pan.), už lenkimo, važiavimo per sankryžą taisyklių pažeidimus, už mobiliojo telefono naudojimą vairuojant, šviesoforo nepaisymą, saugos diržų nesegėjimą, važiavimą motociklu be šalmo. Pradedantiesiems perlaikyti egzaminus tektų ir viršijus greitį daugiau nei 10 kilometrų per valandą, vairavus priemonę neblaiviems (viršijus 0 promilių ribą), taip pat sukėlus eismo įvykį, per kurį nukentėjo žmonės.

VRM taip pat siūlo vietoje dabar galiojančių baudų „žirklių“ nustatyti fiksuotas baudas - tokios baudos galiotų tik už greičio viršijimą. Kartu teikiamos kitų metų balandį įsigaliosiančio Administracinių nusižengimų kodekso pataisos numato, jog įspėjimas būtų skiriamas viršijus greitį iki 5 km/h, tuo metu viršijus greiti nuo 5 iki 20 kilometrų, būtų skiriama 2 eurų bauda už kiekvieną viršytą kilometrą. Jei tokį pažeidimą padaro vadinamoji didesnės rizikos grupė - pradedantieji, motociklų vairuotojai ar tie, kurių vairuojamos transporto priemonės didžiausia leistina masė 3,5 t arba kuriose yra daugiau kaip 9 sėdimos vietos, būtų skiriama 3 eurų už kiekvieną viršytą kilometrą bauda. Viršijus greitį nuo 20 iki 50 km/h, atitinkamai baudos už kiekvieną viršytą greičio kilometrą siektų atitinkamai 4 eurus eiliniams vairuotojams ir 5 eurus pradedantiesiems, motociklininkams bei sunkiasvorių ar keleivinių transporto priemonių vairuotojams.

Viršijus greitį daugiau nei 50 km/h, liktų dabar numatytos baudų „žirklės“ - nuo 450 iki 550 eurų, teisės vairuoti neturintiems asmenims - 450-700 eurų.

Diferencijuojamos ir nuobaudos, kada ir kuriam laikui viršijus greitį būtų konfiskuojama transporto priemonė iš didesnės rizikos grupės vairuotojų: viršijus greitį 30-40 km/h, transporto priemonė būtų atimama nuo 3 iki 6 mėnesių, viršijus 40-50 km/h - nuo pusmečio iki metų, viršijus 50 km/h ir daugiau - nuo vienų iki pusantrų metų.

Pataisomis taip pat siūloma įteisinti, jog greičio matuokliais užfiksavus greičio viršytojus ar kitus eismo taisyklių pažeidėjus, administracinių nusižengimų protokolas, nurodymas ar pranešimas galėtų būti išrašomas automatiškai. Žmogaus įsikišimo reikėtų tik jei matuokliai neatpažįsta pažeidėjo automobilio numerio. Nurodoma, kad šiuo metu automatiškai atpažįstama 50-60 proc. numerių. Dar prašoma leisti siųsti pranešimus pažeidėjams net ir tais atvejais, kai nėra nustatytų pagrindų administraciniam nurodymui surašyti.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)