Remiantis įmonės „Via Lietuva“ duomenimis, šiuo metu valstybinės reikšmės kelių tinkle yra įrengta 916 km tinklo tvoros su susijusiomis specializuotomis priemonėmis migracijai: 15 požeminių perėjų stambiems laukiniams gyvūnams, 14 požeminių perėjų vidutiniams ir smulkiesiems gyvūnams, 15 apsaugos sistemų varliagyviams, 1 žaliasis tiltas.

2023–2025 m., vykdant kelių rekonstrukcijos projektus, „Via Lietuva“ šalyje planuoja įrengti dar apie 121 km tinklo tvorų, 2 požemines perėjas stambiems gyvūnams, 2 požemines perėjas vidutiniams ir smulkiems gyvūnams, 1 žaliąjį tiltą bei 3 varliagyvių apsaugos sistemas.

„Visiškai eliminuoti laukinių gyvūnų pateikimo į kelią – neįmanoma, nes laisvėje gyvenantys laukiniai gyvūnai dažnai keičia savo buvimo vietą. Vis dėlto, atidžiai vertiname visas rizikas ir imamės būtinų sprendimų, kurie padėtų užtikrinti eismo dalyvių saugumą kelyje. Inžinerinės apsaugos nuo gyvūnų keliuose priemonės yra įrengiamos atsižvelgiant į kelio kategoriją, esamą ir prognozuojamą eismo intensyvumą, leistiną važiavimo greitį, teritorijoje nustatytus gyvūnų migravimo koridorius, padidinto gyvūnų judėjimo zonas“, – akcentuoja „Via Lietuva“ Infrastruktūros ir palaikymo grupės vadovas Martynas Gedaminskas.

Praėjusiais metais kelyje „Via Baltica“ buvo baigtos pirmojo Lietuvoje žaliojo tilto, skirto gyvūnų migracijai, statybos. Dar vienas žaliasis tiltas iki kitų metų pabaigos bus įrengtas ilgiausioje šiuo metu rekonstruojamoje nuo Marijampolės iki Lietuvos-Lenkijos sienos kelio atkarpoje. Žalieji tiltai yra viena moderniausių ir geriausias praktikas atitinkančių eismo saugos ir aplinkosauginių sprendimų Europoje.

Patarimai vairuotojams – į ką svarbiausia atkreipti dėmesį?


Gyvūnų migracijos metu, pavasarį ir rudenį, vairuotojams patariama prieš kiekvieną kelionę pasirūpinti, jog automobilis būtų ne tik techniškai tvarkingas, bet ir su švariais langais iš vidaus bei lauko pusės, su veikiančiais ir švariais žibintais. Ne ką mažiau svarbu ir tai, kad keliones, esant galimybei, derėtų planuoti šviesiuoju paros metu.

Vairuotojai taip pat turėtų atkreipti dėmesį į įspėjamąjį kelio ženklą Nr. 131 „Laukiniai žvėrys“, įspėjantį, kad įvažiuojama į kelio ruožą, kuriame fiksuojamas padidėjusi laukinių gyvūnų migracija. Šiuose ruožuose tikimybė susidurti su laukiniu gyvūnu yra didesnė, todėl vairuotojai tokiose kelio atkarpose turėtų būti dar atidesni.

Stengiantis nubaidyti gyvūną, nereiktų jo gąsdinti signalizuojant trumpomis ir ilgomis šviesomis, nes apakinto gyvūno elgesys tampa neprognozuojamas. Garsinį signalą rekomenduojama spausti intervalais.

Jei automobilį tektų stabdyti, stabdžių pedalą derėtų spausti stipriai, tačiau tokiu atveju svarbu neprarasti ratų sukibimo su kelio danga. Kai stabdyti per vėlu, reikėtų bandyti apvažiuoti ant kelio stovintį gyvūną, tačiau ne iš tos pusės, į kurią nukreipta jo galva. Atliekant šį manevrą, reikėtų įdėmiai stebėti priešpriešinį eismą, kad būtų išvengta susidūrimo su priešpriešais atvažiuojančiu automobiliu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją