– Užsidega ne visi seni automobiliai, tad kažkas turėtų būti labai negerai, jei važiuojantis automobilis suliepsnoja. Be to, senas automobilis gali užsidegti ir kieme, ir garaže ir pridaryti daugiau žalos nei jis pats vertas.

– Be abejo. Situacija Lietuvoje gana rimta, nes vidutinis mūsų transporto priemonių amžius siekia 14–17 metų. Tie automobiliai jau nuvažiavę ne vieną tūkstantį, o maždaug apie 0,5 mln. kilometrų, tad natūralu, kad jų susidėvėjimas kelia nerimą. Todėl, kaip matome, šalčiams paspaudus, jie užsiliepsnoja. Dažniausiai tai įvyksta dėl netvarkingos elektros įrangos arba dėl tokių įrenginių, kaip signalizacija, dujų įranga ir t. t.

– Ar užtenka atjungti akumuliatoriaus bateriją, ar geriau, jei automobilis nebebus eksploatuojamas, jį atiduoti tinkamai utilizuoti?

– Atjungus bateriją sumažinama tikimybė, kad automobilis savaime užsidegs. Tačiau reikia nepamiršti, kad tokie automobiliai negali stovėti bendro naudojimo kiemuose, todėl jų savininkai turi atiduoti jas mūsų ardytojams, kurie tinkamai tai padarys. [...]

– Prieš keletą metų vykdavo iniciatyva „Daugiau erdvės kiemuose“, kai gyventojai buvo raginami senus automobilius išvežti iš kiemų. Ar dabar tokių iniciatyvų dar yra? Kaip dar galima paraginti kaimynus tai padaryti arba, kai tai nepadeda, kur kreiptis?

– Tos iniciatyvos ir toliau tęsiamos, tiesiog pasikeitė pavadinimas. Akciją „Daugiau erdvės kiemuose“ pakeitė Gamintojų ir importuotojų asociacijos organizuotas projektas „Mes rūšiuojam“, kurio tikslai yra tokie patys: transporto priemonių savininkai raginami nebūti abejingi aplinkos teršimui ir kitiems neigiamiems padariniams bei skatinami transporto priemones tvarkyti.

Be abejo, apie neeksploatuojamas transporto priemones, kurios yra bendro naudojimo vietose, galima pranešti Eksploatuoti netinkamų transporto priemonių asociacijai (http://autotvarkymas.lt/), o asociacija apie tai informuos teisėsaugą ir savivaldybes. Bet siūlau savininkams nelaukti nei policijos, nei savivaldybės darbuotojų perspėjimo ir patiems susitvarkyti. Juk transporto priemonės trukdo privažiuoti ir specialiajam transportui – greitajai pagalbai, policijai, gaisrininkams.