„Mes įsitraukiame į šį konfliktą vis labiau norime-nenorime. Kalbant apie Iraną, Izraelį, matome, kad konfliktas tiesiog plečiasi, eina į kitas šalis. (…) Kai buvau paskutinį kartą, savo rankose laikiau kiniškus sviedinius“, – LNK pasakojo J. Ohmanas.

Tai, pasak jo, įrodo, kad ne viena šalis, kuri laiko Vakarus priešais, stoja į kovą, remdamos Rusiją.

„Iš mūsų pusės irgi matoma, kad didėja tas palaikymas. Europa nori-nenori, bet vis tiek didina savo pagalbą įvairiomis prasmėmis“, – sakė „Blue-Yellow“ vadovas.

J. Ohmano vertinimu, Vakarų kariai privalo fiziškai būti Ukrainoje. Šią nuomonę jis išsakė ir Vakarų politikams.

„Vakarų pusė supranta, kad mes privalome būti kuo arčiau. Ką tai reiškia, kad jie prie Juodosios jūros vykdo pratybas, tai negaliu pasakyti, bet mes žengiame link to, kad vis tiek anksčiau ar vėliau, aš manau, pamatysime Vakarų, NATO karius, tikiuosi, ir Lietuvos, Ukrainoje. Mes negalime likti nuošalyje“, – kalbėjo pašnekovas.

Jo teigimu, situacija eina aštryn ir blogyn.

„Rusijos strategija darosi vis žiauresnė“, – konstatavo J. Ohmanas.

Jonas Ohmanas

Organizacijos vadovas pasakojo pats matęs vaikų žalojimui skirtas minas – ryškios žalios spalvos „drugelio“ formos minas.

„Atrodo tikrai kaip žaisliukas. Jei paimti, sprogsta ir nutraukia kokią ranką. Čia vaikams konkrečiai. Ta mina buvo naudojama Afganistane labai tankiai. Mano žiniomis, sovietai ten išmetė apie milijoną tokių. Apie 30 tūkst. vaikų Afganistene patyrė traumas“, – pasakojo jis.

J. Ohmano manymu, rusai iš tiesų gali susprogdinti, ką ir grasina padaryti, užtvanką šalia Chersono.

„Tikrai bijau, kad tai gali būti. Čia būtų jau rimtas iššūkis Vakarams, kad jie padarytų kažką, nors, deja, nemanau, (kad taip būtų)“, – sakė „Blue-Yellow“ vadovas.

Jis teigė manantis, kad žiemą gali išaugti ukrainiečių pabėgėlių skaičius.

„Rusai dabar labai tiksliai taikosi į infrastruktūrą elektros, šildymo. Mes jau pradėjome tiekti labai rimtus generatorius jau į miestus Rytų Ukrainoje. Taip pat, aišku, ir mažesnius generatorius“, – teigė J. Ohmanas.

„Visa Rusija yra nusikalstama struktūra šiuo metu. Ką jie daro, ką jie mano – jie prisideda prie to“, – akcentavo pašnekovas.

Vakarietiškų ginklų, pasak jo, ukrainiečiai turi, bet per mažai.

„Reikia pradėti dirbti su konkrečiais daliniais, brigadomis. (…) Reikia šiek tiek decentralizuoti paramą“, – paaiškino J. Ohmanas.

Jis pasidžiaugė, kad gyventojai gana stabiliai remia „Blue-Yellow“ organizaciją.

„Matau kiekvieną dieną sąskaitoje, kad žmonės kiekvieną dieną nuolat prisideda ir vertina. (…) Mus, kaip pilietinę visuomenę ir Lietuvą tikrai įvertina. Mes esame vienas rimčiausių sąjungininkų šiuo metu. Mes galime daryti daugiau, mes galime daryti geriau, bet šiaip mes esame šaunuoliai“, – LNK rodydamas ukrainiečių dovanotą vėliavą pridūrė J. Ohmanas.

Visą LNK reportažą su „Blue-Yellow“ vadovu žiūrėkite čia: