Įžūlų išpuolį teisme vakar priminė krauju nušlakstytos pirmojo aukšto grindys. E. Meidus dėl patirto veido sumušimo ir galvos smegenų sutrenkimo paguldytas į ligoninę.

D. Savickienė po pietų grįžo į darbą, tačiau jautėsi blogai. Kai kuriuos incidento epizodus užfiksavo teismo patalpose esanti vaizdo kamera, kur matyti, kaip sekretorę ir teisėją sumušęs vyras atėjo į teismo pastatą.

Įtariama, kad suvesti su teisėju sąskaitas bandė neseniai nagrinėtos skyrybų bylos baigtimi nepatenkintas vyras.

Dėl šio įvykio rajono policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Po šio incidento teisingumo ministras Gintautas Bužinskas pasiūlė artimiausiame Teismų tarybos posėdyje svarstyti saugumo teismuose užtikrinimo būdus, o Lietuvos teisėjų asociacija kategoriškai pareikalavo, kad teismuose būtų užtikrinamas teismo darbuotojų, bylininkų ir kitų visuomenės narių saugumas, nes kitaip galima sulaukti ir skaudesnių pasekmių.

Teisingumo ministro teigimu, panašūs incidentai ne tik kelia pavojų teismų darbuotojams, bet ir kelia rimtą pavojų tinkamam teismų darbui. Anot ministro, "jei įstatymas numato, kad valstybė finansinėmis ir organizacinėmis techninėmis priemonėmis turi užtikrinti tinkamas teisėjų ir teismų darbo sąlygas, tai teismų saugumas turėtų būti vienas prioritetų".

Pagal Teismų įstatymą, tvarką ir rimtį teismuose turi padėti užtikrinti policija. Teismų apsaugai užtikrinti skiriamų policijos pareigūnų skaičių nustato policijos generalinis komisaras, atsižvelgęs į Teismų tarybos siūlymus. Teismų apsaugą užtikrinanti policija finansuojama iš policijai išlaikyti skirtų valstybės biudžeto lėšų.

Šios nuostatos, anot teisingumo ministro G.Bužinsko, verčia Teismų tarybą ir jos pirmininką neatidėliojant su generaliniu policijos komisaru ir peržiūrėti pareigūnų skaičių, kuris numatytas teismų apsaugai užtikrinti. Situacija verčia diskutuoti apie tai, ar iš tikrųjų pakankamai skiriama pakankamai pareigūnų tokiam darbui.

Įstatymai draudžia daryti neteisėtą poveikį teisėjui, siekiant turėti įtakos bylos eigai ar baigčiai.

Mitingai, piketai ir kitokie pavienių asmenų ar jų grupių veiksmai arčiau negu 75 metrai iki teismo pastato ir teisme, jeigu tuo siekiama daryti poveikį teisėjui arba teismui, yra kišimasis į teisėjo arba teismo veiklą. Asmenys, kurie savo veiksmais ar neveikimu trukdo teismui vykdyti teisingumą, neteisėtai daro poveikį bylos eigai ar baigčiai, atsako įstatymų nustatyta tvarka.