Tokį sprendimą trečiadienį priėmė Vyriausybė, kuri teiks Seimui tai numatančias įstatymo pataisas. Ministrų kabinetas žada, kad sprendimas laikinas, jis turėtų galioti šiemet ir kitąmet.

Ministrų kabinetas, remdamasis specialios iš Vyriausybės ir profesinių sąjungų atstovų sudarytos darbo grupės išvadomis, nusprendė, kad atlyginimai daugiau nei 5 proc. mažės visiems valstybės tarnautojams, kurių kategorija yra 11 ir aukštesnė.

Parengtose Valstybės politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų ir valstybės tarnautojų pareiginės algos bazinio dydžio įstatymo pataisose numatyta, kad nuo 11 iki 15 kategorijos tarnautojams po 0,5 proc. mažės pareiginiai koeficientai kiekvienai aukštesnei kategorijai, nuo 15 kategorijos – dar po 1 proc.

Taip pat nuspręsta mažinti priedus už kvalifikacines klases: nuo 15 proc. iki 10 proc., nuo 30 proc. iki 20 proc., ir nuo 50 proc. iki 30 proc. atlyginimo.

Beveik 60 proc. valstybės tarnautojų gauna priedus už kvalifikacines klases.

Politikams mažins labiau

Premjeras Andrius Kubilius po posėdžio tvirtino, kad politikams atlyginimai turėtų mažėti 5 proc., kaip ir visiems valstybės tarnautojams, ir dar 10 proc. papildomai.

„Politikams išeina vidutiniškai didesnis sumažinimas nei visai valstybės tarnybai“, – teigė jis.

Premjeras viliasi, kad šis atlyginimų mažinimas bus tas, po kurio „ilgą laiką nebereikės apie tai galvoti“.

„Šis atlyginimų mažinimas yra bendro plano sudėtinė dalis ir jeigu mes tą planą įgyvendintume artimiausiu metu, tai aš esu įsitikinęs, kad bent jau 2010 m. pragyventume be didesnių galvos skausmų dėl biudžeto ir papildomų konsolidacijų“, – vylėsi A. Kubilius.

„Atlyginimai mažinami visiems, tačiau diferencijuotai, labiausiai apsaugant mažiausiai uždirbančius valstybės tarnautojus. Pavyzdžiui, 20 kategorijos valstybės tarnautojas gauna 5 proc. mažiau dėl bazinio dydžio mažinimo ir 7,5 proc. dėl diferenciacijos“, – posėdyje sakė Vyriausybės kancleris Deividas Matulionis.

Spręs, ar baigti badauti

„Mus labiausiai tenkintų, jeigu būtų buvęs paliktas 475 Lt bazinis dydis. Nusprendus Seimui teikti 450 Lt bazinį dydį manome, kad dar ne viskas prarasta ir diskusijos dar vyks Seime. Kalbant apie mūsų bado akcijas, galiu pasakyti tik tiek, kad grįžusi informuosiu savo kolegas ir bus priimtas kolegialus sprendimas, ar jas nutraukti, ar tęsti“, – žurnalistams po Vyriausybės posėdžio sakė Lietuvos vidaus reikalų sistemos respublikinės profesinės sąjungos pirmininkė Loreta Soščekienė.

Profesinės sąjungos nuo ketvirtadienio vidurdienio badauja prie Seimo dėl Vyriausybės sumažintos bazinės algos ir ankstesnio siūlymo visiems valstybės tarnautojams atlyginimus kirpti 10 proc.

DELFI primena, kad Seimas grąžino Vyriausybei tobulinti ankstesnį siūlymą nuo 475 Lt iki 430 Lt mažinti valstybės politikų, teisėjų ir valstybė tarnautojų bazinį dydį, nuo kurio skaičiuojamas jų atlyginimas.

Šiemet sumažinusi atlyginimus valstybės tarnautojams ir kitiems biudžetininkams Vyriausybė tikisi sutaupyti apie 250 mln. Lt, o kitąmet – per 600 mln. Lt.