Tuo tarpu sprendimą dėl bazinės algos mažinimo kitiems biudžetininkams Vyriausybė žada atšaukti penktadienį ir dėl jos spręsti tik sumažinusi algas valdininkams.

Profesinės sąjungos bado akciją, prasidėjusią ketvirtadienio vidurdienį, ketina baigti tik pamačiusios Vyriausybės nutarimus.

Kaip žurnalistams po posėdžio sakė Vyriausybės kancleris Deividas Matulionis, siūloma visiems valstybės tarnautojams atlyginimus mažinti 5 proc., o nuo 10 iki 15 kategorijos tarnautojams po 0,5 proc. mažinti pareiginius koeficientus kiekvienai aukštesnei kategorijai, nuo 15 kategorijos – dar po 1 proc.

„Pavyzdžiui, mano kategorija yra 20, tai man diferenciacijos efektas turėtų būti 7,5 proc. (be 5 proc. mažinimo visiems tarnautojams – DELFI)“, – pavyzdį pateikė kancleris.

Taip pat, anot jo, nuspręsta mažinti priedus už kvalifikacines klases. Šiuo metu priedai gali būti 15 proc., 30 proc., ir 50 proc. atlyginimo, o sutarta, kad jie turėtų sudaryti 10 proc., 20 proc. arba 30 proc. atlyginimo.

Beveik 60 proc. valstybės tarnautojų gauna priedus už kvalifikacines klases.

Ingrida Šimonytė
Būsimoji finansų ministrė Ingrida Šimonytė sakė, kad, tikimasi, jog tokia schema šiemet padės sutaupyti planuotus 250 mln. Lt.

„Išeitinė pozicija buvo, kad mes turime pasiekti panašų efektą, bet galbūt kitomis priemonėmis. Buvo priimtas profesinių sąjungų siūlymas, kad labiausiai reikėtų apsaugoti tuos, kurių pajamos yra mažiausios ir daugiausiai turėtų prisidėti tie, kurių pajamos yra didesnės“, – sakė I. Šimonytė.

Būsimosios finansų ministrės teigimu, mažinant bazinę algą gali būti remiamasi panašiu modeliu – mažiausiai mažinti gaunantiems menkiausius atlyginimus.

„Mūsų prašymas buvo palikti bazinį dydį nepakeistą, tačiau atsižvelgiant į sudėtingą valstybės ekonominę situaciją ir žvelgiant į ateitį šioks toks mažinimas turbūt yra reikalingas ir solidarumo vardan su visa visuomene. Mes džiaugiamės, kad pavyko apsaugoti mažiausiai uždirbančius valstybės tarnautojus“, – žurnalistams po posėdžio sakė Lietuvos vidaus reikalų sistemos respublikinės profesinės sąjungos pirmininkė Loreta Soščekienė.

Ji tvirtino tik po Vyriausybės posėdžio galėsianti pasakyti, ar Vyriausybės sprendimas profesines sąjungas tenkina.

„Bado akcija bus sustabdyta tuomet, kai mes priimsime galutinius sprendimus su Vyriausybe ir susipažinsime su tuo, ką Vyriausybė teiks Seimui“, – tvirtino ji.

DELFI primena, kad Seimas grąžino Vyriausybei tobulinti ankstesnį siūlymą nuo 475 Lt iki 430 Lt mažinti valstybės politikų, teisėjų ir valstybė tarnautojų bazinį dydį, nuo kurio skaičiuojamas jų atlyginimas.

Tikimasi, kad atlyginimų mažinimas valdininkams Seime galėtų būti svarstomas liepą, o įsigaliotų nuo rugpjūčio.