J.Kuolelis prašo jam priteisti 4 mln. 316 tūkst. litų, S.Mickevičius - 8 mln.632 mln. litų, rašo dienraštis "Lietuvos rytas".

M.Burokevičius prašo atlyginti moralinę ir materialinę žalą, bet sumos nenurodo.

"Lietuvos ryto" teigimu, tai - pirmosios bylos prieš Lietuvą, dėl kurių Vyriausybei pateikiami klausimai dėl sąžinės ir susivienijimų laisvės.

Strasbūro teismas nagrinės, ar buvo pažeistos šių asmenų teisės pagal penkis Europos žmogaus teisių konvencijos straipsnius. Jie numato teisę į teismą per pagrįstus laiko terminus, bausmę pagal įstatymą, sąžinės, savirašiškos bei susivienijimų laisvę.

Buvęs Sovietų sąjungos komunistų partijos Lietuvos skyriaus vadovas 75 metų M.Burokevičius ir jo bendražygis 72 metų J.Kuolelis šiuo metu kali Vilniaus antrojoje griežtojo režimo pataisos darbų kolonijoje.

M.Burokevičius šiuo metu turi neegzistuojančios Sovietų sąjungos pasą. Prieš pusantrų metų jis oficialiai paprašė Lietuvos pilietybės, tačiau jos dar negavo. Skundą Strasbūrui jis pasirašė kaip Lietuvos pilietis.

Nuo laisvės atėmimo bausmės Rusijoje besislapstantis buvęs radijo stoties "Tarybų Lietuva" vadovas 72 metų S.Mickevičius su Teismu bendrauja per atstovą. Prieš Lietuvą jis teisiasi kaip Rusijos pilietis.

M.Burokevičiaus, J.Kuolelio ir S.Mickevičiaus bylose teigiama, kad buvo pažeistos jų teisės į sąžinės ir saviraiškos laisvę, nes jie buvo nubausti už veiklą Komunistų partijoje, kas buvo jų pažiūrų išraiška.

Pareiškėjai taip pat teigia, kad jų bylos buvo nagrinėtos per ilgai - nuo 1991 iki 2000 metų pabaigos.

Europos žmogaus teisių teismo teisėjas lietuvis Pranas Kūris yra nusišalinęs nuo šios bylos svarstymo, nes mano, kad gali kilti klausimų dėl nešališkumo. 1991 metų sausio įvykių dienomis P.Kūris buvo Lietuvos teisingumo ministras.

M.Burokevičius, J.Kuolelis ir kiti buvę partijos veikėjai yra nuteisti už aktyvų dalyvavimą antivalstybinėje veikloje, viešus raginimus pažeisti Lietuvos suverenitetą ir nuversti teisėtą valdžią. Nuosprendį byloje dėl sąmokslo smurtu užgrobti valdžią Vilniaus apygardos teismas jiems paskelbė 1999 metais.

14 žmonių žuvo ir šimtai buvo sužeisti per sovietų okupacinės kariuomenės ir KGB mėginimą nuversti teisėtą Lietuvos valdžią 1991 metų sausio 13 dieną.