„Pas mane atvykę du žydų atstovai - rabinas ir geologas – ragino samdyti tik jų kompaniją, kuri esą reiškia kokybę, kaltino lietuvius asilišku užsispyrimu, grasino spaudimu bei klausė, negi mums nesvarbi „pasaulio centrų“ nuomonė?”, - DELFI apie įvykusį susitikimą antradienį pasakojo A. Paleckis.

Sostinės vicemero teigimu, žydų atstovų vartojami „nediplomatiniai terminai“ privertė jį suabejoti, ar verta apskritai toliau su jais bendrauti: „Mes turime savo Viešųjų pirkimų įstatymą, kuriuo ir vadovausimės parinkdami tyrimų bendrovę“.

Ginčai dėl to, kurioje vietoje Vilniaus Šnipiškių rajoje buvo XIX a. viduryje uždarytos žydų kapinės, tęsiasi nuo 2005 metų, kai grupė JAV žydų bendruomenės atstovų pasipiktino, anot jų, buvusių kapinių vietoje sostinės centre vykstančiomis Karaliaus Mindaugo apartamentų statybomis.

Šių metų rugsėjo pradžioje premjero Gedimino Kirkilo sudaryta speciali darbo grupė pasiūlė sustabdyti statybas teritorijoje šalia Olimpiečių ir Rinktinės gatvių sankryžos ir nugriauti dalį jau pastatytų apartamentų.

Geologijos tarnybai buvo pavesta bendradarbiaujant su tarptautiniais ekspertais per du mėnesius atlikti teritorijos geofizinius tyrimus ir nustatyti galutines buvusių kapinių teritorijos ribas.

Tačiau planuotas tyrimas buvo atidėtas iki pavasario, nes su žydų atstovais nepavyksta susitarti, kas atliks tyrimą ir kokiame plote reikėtų ieškoti kapinių.

Geologijos tarnybos direktorius Juozas Mockevičius žurnalistams yra sakęs, kad žydų ekspertai senųjų kapinių tvoros fragmentų, pagal kuriuos tikimasi nustatyti kapinių plotą, norėtų ieškoti didesnėje teritorijoje, nei apsibrėžė lietuvių geologai. Žydai darbams norėtų naudoti ir savo techniką.