• A.Kubilius: pasitraukimas - ir blogai vykdytos finansų politikos pasekmė

    „Prezidentas išreiškė viltį, kad Vyriausybės vadovas suras stiprų kandidatą į šias pareigas“, - po susitikimo sakė valstybės vadovo atstovė spaudai Rita Grumadaitė.

    Anot G. Kirkilo, naujas finansų ministras turėtų būti rastas per savaitę. „Galvoju dabar. Kai tik sugalvosiu, iš karto jums pasakysiu“, - žurnalistams sakė premjeras.

    Jis patikino, kad apie susisiekimo ministro Algirdo Butkevičiaus grįžimą į Finansų ministeriją kol kas nekalbama. G. Kirkilas abejojo, ar socdemas norėtų vėl keisti ministro portfelį, tačiau patikino, kad šiai ministerijai ir toliau vadovaus socialdemokratų atstovas.

    „Kiekvienas politikas irgi žmogus. Tos šeimyninės aplinkybės, kurias jis (Z. Balčytis - DELFI) man išdėstė, man yra suprantamos, - teigė Vyriausybės vadovas. - Mes kalbėjomės ilgai. Buvo keliama alternatyva, karjera ar šeima, jis pasirinko šeimą. Aš gerbiu tokį pasirinkimą“.

    G. Kirkilas patikino, kad finansų ministras jam neužsiminė atsistatydinantis dėl eurokomisarės Dalios Grybauskaitės kritikos.

    Artimiausiomis dienomis Lietuvoje turėtų lankytis Europos Komisijos vadovas Jose Manuelis Barroso. Paklaustas, kaip vertina finansų ministro sprendimą, padarytą prieš pat šį vizitą, G. Kirkilas pabrėžė nemanąs, „kad žmonės, priimdami tokius sprendimus, galvoja apie kitas aplinkybes“.

    Atsistatydinimo pareiškimą Z. Balčytis premjerui įteikė antradienį ryte. Taip jis padarė nepaisydamas sūnui Donatui palankaus teismo sprendimo. "Atsistatydinu, nes nebenoriu sudaryti prielaidų spekuliacijoms ir interpretacijoms mano sūnaus tema, nors teismo sprendimas jam, kaip ir visada tikėjau, buvo palankus“, - pranešime spaudai cituojamas ministras.

    G. Kirkilas DELFI prisipažino, kad ministro sprendimas pasitraukti jam buvo netikėtas. „Bandžiau perkalbėti, bet nepavyko. Pareiškimą teks patenkinti. Manau, kad jis pasielgė garbingai, mėgindamas apginti savo šeimą“, - kalbėjo Vyriausybės vadovas.

    „Man labai svarbi mano šeima ir mano vaikai. Posto nesilaikau. Sąžiningai dirbau ministru beveik šešerius metus. Dabar noriu grąžinti bendravimo skolą ir išvaduoti savo šeimą nuo pastaruosius metus tvyrojusios įtampos. Šį sprendimą priėmiau atsižvelgdamas į savo sąžinę ir įsitikinimus“, - pareiškė Z. Balčytis.

    Sūnus gerbia tėvo sprendimą

    Donatas Balčytis antradienį DELFI sakė gerbiantis tėvo sprendimą, tačiau motyvuodamas asmeniniais šeimos reikalais atsisakė komentuoti, ar Z. Balčytis tarėsi su juo prieš apsispręsdamas pasitraukti iš posto.

    „Gerbiu bet kokį jo sprendimą, tai yra jo sprendimas. Jį gerbiu už bet kokį pasirinkimą“, – tvirtino D.Balčytis.

    Iš politikos nesitraukia

    Z.Balčytis pabrėžė nesitraukiantis iš politikos: "Tikrai matau darbų, kuriuos turiu nuveikti ir kaip Seimo narys, nes atstovauju pirmiausia savo rinkėjams, pasitikinčiais manimi, ir kaip Socialdemokratų partijos pirmininko pavaduotojas".

    Kartu Z. Balčytis pažymėjo, kad yra padėtas tvirtas pagrindas tęsti stabilią valstybės finansų politiką: pasirašytas susitarimas dėl fiskalinės drausmės su politinėmis partijomis, Europos Komisijai pateikta Lietuvos Konvergencijos programa, kurioje numatytos priemonės mažinti fiskalinį deficitą ir siekti biudžeto subalansavimo, antrus metus iš eilės patvirtintas rekordinis šalies biudžetas, Lietuva jau keletą metų gerai vertinama Tarptautinio valiutos fondo, Pasaulio banko ir kitų tarptautinių ekspertų dėl finansų sistemos stabilumo, ko Lietuvai buvo suteikti teigiami ilgalaikio skolinimosi reitingai, grąžinti rubliniai indėliai ir padėti pagrindai vykdyti kitus įsipareigojimus Lietuvos gyventojams.

    EK kritika įtakos neturėjo

    Z. Balčytis antradienį surengtoje trumpoje spaudos konferencijoje tvirtino, kad Europos Sąjungos biudžeto biudžeto ir finansinio programavimo komisarės Dalios Grybauskaitės kritika dėl neįvesto euro, didelės infliacijos, prastai įsisavinamų ES lėšų jo apsisprendimui įtakos neturėjo.

    Atsistatydinimo pareiškimą įteikęs finansų ministras nemano, kad savo sprendimu galėtų pakenkti dabartinei mažumos Vyriausybei.

    "Kai grįšiu šiandien vakare, bandysiu braižyti savo ateitį, šiandien reikia užbaigti vieną klausimą", - paklaustas apie tolimesnes pareigas sakė Z. Balčytis.

    Apie galimus įpėdinius atsistatydinantis finansų ministras nekalba, motyvuodamas tuo, kad tai ne jo kompetencija. Jo į ministeriją kartu dirbti pasikviestos komandos likimas esą turėtų paaiškėti dirbti atėjus naujam ministrui.

    Išvakarėse Vilniaus miesto 3-iasis apylinkės teismas išteisino 25 metų Donatą Balčytį dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir dokumentų suklastojimo. Teismas nurodė, kad D. Balčyčio ir jo bendrų sukeistas aktas neturėjo dokumento požymių, todėl esą jis neturėjo teisinės galios.

    Šalies vadovas V. Adamkus anksčiau yra sakęs, kad jeigu teismas D. Balčytį pripažins kaltu, finansų ministras turės pasitraukti iš posto.

    A.Brazauskas: Z.Balčytis pasielgė garbingai

    Valdančiųjų socialdemokratų (LSDP) vadovas Algirdas Brazauskas DELFI antradienį taip pat teigė, jog Z.Balčyčio pasitraukimas jam buvo „nelabai tikėtas“.

    „Aš tai vertinu, kad Z.Balčytis tiesiog yra garbingas žmogus, nes kiek gi galima visą laiką kalbėti apie žmogų, apie jo vaiką. Nors teismas išteisino, bet vis tiek toliau kalbama, rutuliojama ta tema. Aš manau, kad jis pasielgė labai teisingai ir garbingai“, - sakė A.Brazauskas.

    Kita vertus, LSDP lyderis teigė manąs, jog „valstybės perversmo šiuo atveju nėra“.

    Paklaustas apie galimas politines pasekmes, A.Brazauskas atsakė: „Pasekmių jokių nebus, ministrų nepakeičiamų nėra, bus kitas ministras, premjeras Gediminas Kirkilas pasitars su partija ir surasim naują ministrą.(...) Aš nemanau, kad čia yra valstybės perversmas“.

    A.Brazausko teigimu, ministrų postų pasidalijimo proporcijos koalicijoje tikrai nesikeis.

    „Mūsų partijos narys bus finansų ministru“, - teigė A.Brazauskas.

    Apie galimus pokyčius valdančiojoje koalicijoje LSDP lyderis nesiėmė svarstyti, teigdamas, jog Darbo partija žino socialdemokratų sąlygas ir pozicijas ir kalbėti apie kokį nors naują koalicinį darinį kol kas per anksti.

    Tačiau čia pat A.Brazauskas užsiminė, jog kalbėjimas apie galimą Darbo partijos palaikymą G.Kirkilo mažumos Vyriausybei - „jau kitas dalykas“.

    Paklaustas, kaip vertina dabartinį socialdemokratų bendradarbiavimą su opoziciniais konservatoriais, A.Brazauskas pabrėžė, kad šis „bendradarbiavimas turi būti garbingas, negali būti visą laiką grindžiamas šantažo forma ir naujais reikalavimais“.

    Valdančiųjų socialdemokratų ir opozicinių konservatorių derybininkai antradienį susitinka kalbėtis apie tolesnio bendradarbiavimo perspektyvas.

    Konservatoriai yra suabejoję, ar toliau rems G.Kirkilo mažumos Vyriausybę socialdemokratams nesiimant spręsti Valstybės saugumo departamento problemų.

    Socialdemokratai savo ruožtu tikina, jog praėjusių metų rudenį pasirašytas bendradarbiavimo susitarimas su konservatoriais yra vykdomas.

    K.Prunskienė pyktelėjo ant socdemų

    Valstiečių liaudininkų sąjungos vadovė, žemės ūkio ministrė Kazimira Prunskienė, komentuodama kolegos sprendimą, neslėpė nepasitenkinimo koalicijos partneriais – socdemai esą turėjo aptarti su kitomis partijomis tokį žingsnį.

    „Manau, kad iš etinės ir politinės pusės reikėjo pakalbėti dėl Z. Balčyčio atsistatydinimo prasmingumo“, - teigė ministrė.

    „Koalicijos partneriai turėtų pasikalbėti ta tema su ministru, premjeru, socialdemokratų lyderiu A. Brazausku. Skuboti sprendimai gražiai atrodys kieno nors įvaizdžiui ir pridės populiarumo, bet ar bus naudingi bendram reikalui?“ – retoriškai klausė „valstiečių“ lyderė.

    K. Prunskienė neslėpė jau anksčiau iš kai kurių Z. Balčyčio komentarų supratusi, kad jis svarsto galimybę atsistatydinti ir stipriai išgyvena dėl sūnui mestų kaltinimų. „Bet kad nuspręs taip skubotai, nesitikėjau“, - prisipažino pašnekovė.

    Pasak jos, Finansų ministerijos vaidmuo Vyriausybėje labai svarbus, todėl kai kurių darbų įgyvendinimas, pavyzdžiui, sausros padarytų nuostolių žemdirbiams kompensavimo ir finansinės perspektyvos įgyvendinimas, gali sulėtėti.

    K. Prunskienė vylėsi, kad pokalbis su prezidentu dar gali pakeisti ministro nusistatymą.

    A.Čaplikas: tai gali paskatinti Vyriausybės griūtį

    Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) pirmininko pavaduotas Seimo vicepirmininkas Algis Čaplikas teigė, kad viešai įvardijamas Z.Balčyčio pasitraukimo motyvas - neįtikinantis.

    Kol kas jokių žymesnių ministro pasitraukimo pasekmių, anot A.Čapliko, kol kas nejaučiama, tačiau, liberalcentristo žodžiais, „tai gali paskatinti Vyriausybės griūtį, to nelabai reikėtų“.

    „Nemanau, kad ministras pasielgė teisingai, jei tikrieji motyvai yra tikri tie, kuriuos jis nurodė. Juk teismo sprendimas (dėl Z.Balčyčio sūnaus - DELFI) teigiamas ir tikrai nemanau, kad būtent tai yra tikroji ministro pasitraukimo priežastis“, - teigė A.Čaplikas.

    Klausiamas, kokios gali būti tikrosios ministro atsistatydinimo priežastys, A.Čaplikas teigė jų kol kas nežinąs.

    „Manau, kad šiuo atveju dar reikia palaukti premjero ir prezidento žodžio“, - sakė liberalcentristas.

    V.Muntianas ramus

    Valdančiosios Pilietinės demokratinės partijos vadovas Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas teigė galimų politinių Z.Balčyčio pasitraukimo pasekmių nematąs.

    „Pasekmių aš neįžiūriu jokių, kadangi, matomai, bus pasiūlytas kitas kandidatas ir tiek. O apsisprendimas kiekvieno žmogaus labai svarbus, aš manau, kad Z.Balčytis patyrė pakankamai stiprų moralinį spaudimą ir dėl to yra jo apsisprendimas“, - sakė V.Muntianas. V.Muntianas sakė neįžvelgiąs ir Z.Balčyčio didesnių darbo trūkumų, taip pat nesutinkąs su kritika dėl laiku neįvesto euro.

    „Euro įvedimui mes nebuvome pakankamai pasiruošę, manau, čia pagrindinį vaidmenį suvaidino ne subjektyvus veiksnys, o objektyvi tikrovė - mūsų ekonomika euro įvedimui nebuvo pasiruošusi ir jei mes jį būtume įvedę, tai būtume turėję pakankamai prastų pasekmių“, - antradienį sakė V.Muntianas.

    A.Kubilius: pasitraukimas - ir blogai vykdytos finansų politikos pasekmė

    Mažumos Vyriausybę remiančių opozicinių konservatorių lyderis Seimo pirmininko pavaduotojas Andrius Kubilius mano, jog Z.Balčyčio pasitraukimas greičiausiai nulemtas ne vien asmeninių motyvų.

    „Negaliu atmesti minties, kad Z.Balčytis, kaip pakankamai išmintingas žmogus, suvokė, kad dabar pats tinkamiausias pasitraukimo metas, nes vėliau gali tekti bėgti nuo žymiai didesnių problemų.

    Būtų gerai, kad tai būtų garbingas sprendimas, o ne vien tik viešųjų ryšių akcija. Mes ne vieną kartą turėjome kritiškų pastebėjimų dėl finansų politikos ir įsisavinant ES lėšas, ir pasirengiant euro įvedimui, ir vykdant tokią finansinę politiką, kuri nekeltų abejonių tarptautiniam ekspertams dėl galimų krizių Lietuvoje. Tai šiuo atžvilgiu manau, kad Z.Balčyčio atsistatydinimas turėtų būti vertinamas ne vien kaip šeimos ar sūnaus problemų pasekmė, bet ir kaip suvokimo, kad vykdyta finansų politika buvo nelabai sėkminga, pasekmė“, - DELFI antradienį teigė A.Kubilius.

    Konservatorių lyderis čia pat vylėsi, jog Vyriausybė ir premjeras ras galimybių pasiūlyti kvalifikuotą ir ryžtingą finansų ministrą, kurio veiksmai ir programinės nuostatos, garantuotų, kad finansų rinkoje nekiltų kokių nors panikos elementų ir kad būtų galima tinkamai pasirengti svarbiausiems iššūkiams - ES struktūrinės paramos panaudojimui ir euro įvedimui.

    DELFI primena, kad žiniasklaidoje anksčiau buvo keliamas klausimas, kokiu būdu 1996 m. dirbdamas Vilniaus apskrityje Z. Balčytis už maždaug 200 tūkstančių litų nusipirko Lietuvos ir Vengrijos įmonės „Lithun“ akcijų ir tapo turtingu verslininku. Netrukus minėtai bendrovei ta pati apskritis išnuomojo penkis žemės sklypus sostinėje.

    Manoma, kad informacija apie šiuos mįslingus sandorius galėjo turėti įtakos ir pernai vasarą Seime balsuojant dėl Z. Balčyčio paskyrimo premjeru: iš posto pasitraukus socialdemokratų lyderiui Algirdui Brazauskui, jo „įpėdiniu“ vadinto Z. Balčyčio kandidatūra nesulaukė parlamentarų palaikymo.

    Kokia jūsų nuomonė? Išreiškite ją atsakydami į klausimą kolonoje dešinėje.