„Šiuo metu nėra jokių kainų stabilizavimo priemonių, jos dar nenaudojamos. Bet kokia infliacijos valdymo priemonė suveikia po 6-8 mėnesių ją pradėjus naudoti (...). Taigi praktiškai pasiruošimas euro įvedimui užtrunka apie 2,5 metų", – sakė D. Grybauskaitė.

Tuo tarpu atsistatydinimo pareiškimą įteikęs finansų ministras Zigmantas Balčytis antradienį trumpoje spaudos konferencijoje sakė, kad Lietuvos banko pateiktame išaiškinime teigiama, kad nė viena valstybė, o ypač tokia maža, neturi galimybės reguliuoti infliacinių procesų.

„Labai didelės įtakos turi išoriniai veiksniai, todėl aš manau, kad ateityje diskutuodami apie realius konvergencinius procesus turime tuos dalykus įvertinti", – sakė jis.

Anot jo, tiek Estija, tiek Slovakija yra paskelbusios vėlesnę euro įvedimo datą.

„Todėl Vyriausybės Seimui pateiktoje išvadoje teigiama, kad nepaisant neblogų ekonominių situacijų didelę dalį sėkmės lems, kokios susiklostys subjektyvios išorės sąlygos dėl euro įvedimo", – sakė Z. Balčytis.

Besitraukiantis finansų ministras nemano, kad padarė klaidų ar kažko neatliko iki galo siekiant šiais metais įsivesti eurą, nes, anot jo, tai yra ne tik finansų ministro, bet ir visos šalies užsienio politikos reikalas.

„Aš padariau viską, kas tikrai buvo mano jėgose", – sakė jis.

Kritiką vadina karštakošiška

Antradienį popiet po susitikimo su prezidentu Valdu Adamkumi G. Kirkilas žurnalistams sakė nesutinkantis su D. Grybauskaite dėl jos teiginių, kad 2010 metais eurą Lietuvai įsivesti yra nerealu. Taip pat jis komisarės kritiką vadina karštakošiška.

„Manau, kad komisarė D. Grybauskaitė ne visiškai atsakingai elgiasi menkindama Lietuvos konvergencijos pastangas“, – tvirtino premjeras.

„Man labai keista, kad mūsų komisarė daugiausiai kritikos sutelkia Lietuvai, aš nemanyčiau, kad tai yra teisinga. Komisarė yra visos Europos Sąjungos šalių, o ne Lietuvos. Aš nemanau, kad tai teisinga, nebent su išskaičiavimais čia dalyvauti politikoje“, – sakė jis.

G. Kirkilas tvirtina, kad yra ir kitų priemonių, galinčių sumažinti infliaciją, ne tik tos, kurias įvardija D. Grybauskaitė. Premjeras sako ne kartą jau girdėjęs kritiką dėl pernelyg sparčiai augančių atlyginimų ir raginimų atsisakyti kreditų lengvatų.

„Aš manau, kad mes negalime stabdyti atlyginimų kėlimo, vien todėl, kad tada iškyla klausimas: Ar mes norime, kad dar daugiau žmonių išvažiuotų iš Lietuvos?“, – svarstė ministras pirmininkas.

Jo teigimu, infliacija yra reiškinys, apie kurį įvairūs ekonomistai gali turėti savo nuomonę.

„Mes galime turėti įvairias nuomones, vieniems tų priemonių pakanka, kitiems – ne (...). Tai nėra vien Vyriausybės ar Centrinio banko reikalas, tai yra visos visuomenės, verslo ir visų čia dalyvaujančių politikų ir veikėjų reikalas, todėl aš labai nustebčiau, jeigu koks nors latvių ar estų komisaras ką nors panašaus pasakytų apie savo šalį, labai nustebčiau“, – sakė Vyriausybės vadovas.

Vyriausybės patvirtintoje konvergencijos programoje numatyta, kad palankus laikotarpis antrąsyk bandyti įsivesti eurą Lietuvai prasidės nuo 2010 metų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją