"Pateikti įrodymai - dokumentai, liudininkų parodymai neįrodo A. Matulevičiaus sąmoningo bendradarbiavimo su KGB. Buvo tik KGB pastangos ištirti tokią galimybę", - po penkias valandas užtrukusio komisijos posėdžio DELFI sakė jos pirmininkė Dalia Kuodytė.

"Aš patikėjau, kad Lietuvoje yra žmonių, kurie yra drąsūs ir ne visi dar bijosi mūsų vadų, - Liustracijos komisijos sprendimą komentavo A. Matulevičius. - Aš tikrai nepykstu ant VSD kolektyvo ar atskirų darbuotojų, o jei problema yra su vadovybe, tai čia yra jų problema, ir, manau, kad po šio įvykio jie turėtų padaryti išvadas labai rimtas patys".

"O Seimo pirmininkui, ketinusiam atimti iš manęs leidimą dirbti su slapta informacija, norėčiau palinkėti, kad jis vadovautųsi ne tik formalia įstatymo raide, bet žiūrėdamas į tą raidę dar nepamirštų ir žmogiškos sąžinės. Kaip dabar jaustųsi Seimo pirmininkas, jei trečiadienį būtų priėmęs sprendimą atimti man leidimą?" - retoriškai klausė parlamentaras.

Prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė šio Liustracijos komisijos sprendimo nekomentavo.

Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas šiuo metu viešintis su vizitu Italijoje teigė pirmiausia susipažinsiantis su Liustracijos komisijos sprendimu.

„Pirmiausia reikia susipažinti su Liustracijos komisijos sprendimu, vėliau atsižvelgus į jos argumentus Seimo pirmininkas priims savo sprendimą“, - DELFI penktadienį sakė Seimo pirmininko atstovė spaudai Dalia Baliutavičiūtė.

Įstatymas numato, kad tik Liustracijos komisija, kurią sudaro po du VSD vadovo ir prezidento bei vienas Generalines prokuraturos deleguotas asmuo, turi teisę pripažinti, ar asmuo slapta bendradarbiavo su sovietų saugumu.

Parlamentarai ragina A. Pocių trauktis iš posto

VSD atstovas spaudai Vytautas Makauskas DELFI penktadienį teigė, jog Liustracijos komisijos sprendimas esmės nekeičia.

„VSD teikdamas savo teikimą Seimo vadovybei teigė, kad A.Matulevičius apie savo kontaktus su KGB nepaminėjo savo asmens anketoje, prašydamas leidimo dirbti su įslaptinta informacija. Todėl tai yra du skirtingi dalykai - Liustracijos komisijos kompetencija yra pripažinti sąmoningą slaptą bendradarbiavimą su KGB, o kitas dalykas- leidimas dirbti su informacija, kur privalu paminėti bet kokius buvusius kontaktus. Tas esmės nekeičia, teikiamas lieka galioti“, - sakė V. Makauskas.

Seimo pirmininko pavaduotojas Andrius Kubilius savo ruožtu teigė, jog VSD vadovas Arvydas Pocius privalo nedelsiant trauktis iš posto.

„Manęs tai nenustebino, to reikėjo ir tikėtis, manau, jog būtų gerai, kad ir pats A. Pocius ir jo rėmėjai tarp aukštų valstybės pareigūnų ir vadovų pagaliau susivoktų, kad šį Lietuvai kenkiantį „cirką“ derėtų garbingai užbaigti. Tai yra A. Pocius turi skubiai trauktis iš to posto, kurį jis užima“, - DELFI penktadienį sakė A. Kubilius.

Seimo NSGK pirmininko pavaduotojas liberalas Algis Kašėta taip pat sakė, jog po Liustracijos komisijos sprendimo VSD vadovas turėtų atsistatydinti iš pareigų.

„Manau, A.Pocius manau sąmoningai klaidino Seimą pateikdamas tokią, kaip dabar paaiškėjo, nepagrįstą medžiagą ir tai rodo ne tik Liustracijos komisijos sprendimas, tačiau ir pats medžiagos pateikimo Liustracijos komisijai procesas, kuomet nesilaikant įstatymų buvo akivaizdžiai delsiama pateikti tą medžiagą“, - sakė A. Kašėta.

Parlamentaro nuomone, Seimo pirmininkas V. Muntianas „turi padaryti pauzę“ apsispręsdamas dėl VSD teikimo, kuriuo būtų atimtas leidimas A. Matulevičiui dirbti su slapta informacija.

„Seimo vadovas turėtų paprašyti VSD direktoriaus grįžti prie to klausimo dėl leidimo atėmimo įvertinant Liustracijos komisijos išvadas ir galų gale apklausti patį Algimantą Matulevičių, kaip kaltinamą neva nuslėpusį savo kontaktus. Po savo garsiosios kalbos A.Pocius jau privalėjo pateikti nenuginčijamus įrodymus ir dėl vadinamosios prekybos informacija parduodant „Mažeikių naftos“ akcijas, taip pat ir dėl garsiųjų sprogdinimų. Nes kalbėdamas iš tribūnos jis siekė sudaryti įspūdį, kad turi neginčijamus įrodymus. Tačiau iš viso to liko tik mįslingai pateiktos schemos uždarame prezidentūros kabinete. Esu įsitikinęs kad VSD vadovui atėjo laikas pačiam pasitraukti“, - sakė A.Kašėta.

Kitas NSGK narys liberalcentristas Vytautas Bogušis teigė neskubąs vertinti Liustracijos komisijos sprendimo. „Aš tikrai sutinku su Liustracijos komisija, kad slapta A. Matulevičius nebendradarbiavo su KGB. O kaip viešai bendradarbiavo? Ar tą nustatė komisija?“, - retoriškai klausė V. Bogušis.

NSGK narys socialliberalas Alvydas Sadeckas, pripažinęs, kad "kitokio komisijos sprendimo nelabai buvo galima tikėtis", A. Pociaus neskubėjo smerkti. "Reikia baigti tą didelę priešpriešą ir tendencingus vertinimus, kurie niekam nepadeda. Visiems suprantama, kodėl vienaip ar kitaip viskas vyksta. Tokia įtampa kenkia valstybės interesams", - DELFI sakė parlamentaras.

VSD paprašė panaikinti A.Matulevičiaus leidimą dirbti su slapta informacija

Sprendimą dėl A. Matulevičiaus komisija tikėjosi priimti dar šios savaitės pradžioje, tačiau reikiamą medžiagą VSD pateikė tik ketvirtadienį.

Praėjusią savaitę VSD generalinis direktorius A. Pocius, Seime svarstant jo atleidimą iš pareigų, apkaltino A. Matulevičių bendradarbiavus su KGB. Jis teigė iki šiol nesuprantantis, „kodėl vienas asmuo, tapęs NSGK pirmininku, tapo itin aršiu mano šmeižiku“.

„Asmuo, kurio buvimą KGB bendradarbio patikėtiniu… Yra pakankamai archyvinės ir kitos VSD pareigūnų surinktos medžiagos, lyg niekur nieko ir toliau eina aukštas pareigas ir užima svarbias pareigas valstybėje. Departamento pareigūnų nuomone, tai buvo nuslėpti praeities faktai, o mano įsitikinimu, negalima dirbti su slapta informacija. Jei Seimui bus įdomi ši informacija, ją bet kada bus galima gauti iš VSD“, - kalbėjo A. Pocius.

Prieš keletą dienų beveik 100 puslapių riboto naudojimo medžiagos, esą įrodančios A. Matulevičiaus ryšius su KGB, saugumiečiai atvežė į Seimą. Kartu VSD paprašė Seimo pirmininko Viktoro Muntiano panaikinti parlamentaro leidimą dirbti su slapta informacija. Jei toks sprendimas bus priimtas, A. Matulevičius automatiškai turėtų pasitraukti iš NSGK.

Su tokiu prašymu VSD į Seimo vadovybę kreipėsi po to, kai A. Matulevičiaus vadovaujamas komitetas išslaptino dalį saugumo veiklos tyrimo medžiagos.

VSD medžiaga apie parlamentarą pagrįsta buvusio KGB kapitono Romo Patapo liudijimu. Šis liudijimas VSD užfiksuotas kovo 12-ąją, likus vos kelioms dienoms iki garsiosios A. Pociaus kalbos Seime.

Savo ruožtu A. Matulevičius paprašė patraukti baudžiamojon atsakomybėn A. Pocių dėl esą šmeižikiškų teiginių bei priteisti iš jo 100 tūkst. litų neturtinei žalai atlyginti. Parlamentaras įteikė skundą Vilniaus miesto 2-ajam apylinkės teismui ir paprašė iškelti bylą privataus kaltinimo tvarka.

Minėtas A. Pociaus pareiškimas, parlamentaro įsitikinimu, atitinka Baudžiamajame kodekse numatytos nusikalstamos veikos – šmeižimo – požymius.