Įstatyme numatyta, kad tik Liustracijos komisija turi teisę pripažinti, ar asmuo slapta bendradarbiavo su sovietų saugumu.

D. Kuodytė DELFI sakė lauksianti, kol VSD pateiks prašomą medžiagą, nes nieko kito esą negali imtis. "Šturmu VSD juk neimsime, nors tai galbūt irgi būtų galima daryti. Jokių pažadų, kada bus pateikta medžiaga, nebuvo", - teigė Liustracijos komisijos vadovė.

VSD buvo žadėjęs pirmadienį komisijai pateikti medžiagą apie galimus A. Matulevičiaus ryšius su KGB, primena Lietuvos radijas.

Praėjusią savaitę VSD vadovas Arvydas Pocius Seime teigė iki šiol nesuprantantis, „kodėl vienas asmuo, tapęs NSGK pirmininku, tapo itin aršiu mano šmeižiku“.

„Asmuo, kurio buvimą KGB bendradarbių patikėtiniu, yra pakankamai tiek archyvinės ir kitos VSD pareigūnų surinktos medžiagos, lyg niekur nieko ir toliau dirba aukštose pareigose ir užima svarbias valstybei pareigas.

Departamento pareigūnų nuomone tai buvo nuslėpti praeities faktai, o, mano įsitikinimu, negali dirbti su slapta informacija.

Jei Seimui bus įdomi ši informaciją, ją bet kada bus galima gauti iš Valstybės saugumo departamento“, – teigė VSD vadovas, po kurio kalbos Seimas nusprendė stabdyti jo atleidimą iš pareigų.

Pilietinės demokratijos frakcija pirmadienį kreipėsi į VSD, prašydama pateikti turimą informaciją apie frakcijos nario A. Matulevičiaus galimą bendradarbiavimą su KGB.

Pasak Pilietinės demokratijos frakcijos seniūno Andriaus Baranausko, po VSD vadovo viešai iš Seimo tribūnos pareikštų teiginių apie tyrimą, kuris neva liudija A. Matulevičiaus ryšius su KGB, tokia informacija turi būti pateikta tiek frakcijai, tiek Seimui.

„Pateikus tokius teiginius, būtina pateikti ir įrodymus bei paaiškinimus“, – sako A. Baranauskas.

Pilietinės demokratijos frakcija taip pat kreipėsi į Liustracijos komisiją, prašydama atsakyti, ar ši disponuoja kokia nors medžiaga, susijusia su galimu frakcijos nario A. Matulevičiaus bendradarbiavimu su KGB.