Širšuolai ir muselės tarsi nepavojingi augalams, tačiau realiai jie gali sunaikinti beveik visą puikiai augusį derlių. Žmonės kaltina blogas veisles, nes nuo puvimo negelbsti net nuolatinis purškimas augalų apsaugos priemonėmis.

Kaip su jais kovoti be chemikalų kalbamės laidoje Delfi tema.

„Prieš keletą metų džiaugiausi, kad bus puikus slyvų derlius, tačiau jis staiga supuvo. Pradėjau ieškoti sprendimo ir išsiaiškinau, kad musės ir didieji širšuolai yra vieni pagrindinių sodo kenkėjų. Pavasarį viskas puiku, o po to, vaisiai pradeda pūti. Nuskynus vaisių matome, kad vaisius įgeltas ir išsiurbtas nektaras. Taip gali nukentėti 80 proc. derliaus. Labiausiai puola slyvas ir desertinius obuolius. Šiemet jie aktyviai puola gervuoges“, – aiškina Gediminas Cijūnaitis, gediminosodai.lt savininkas.

Jis naudoja profesionalias gaudykles. Tai plastikinė dėžutė, kurioje vabzdžiams paliktas įėjimas iš apačios. Patekę į vidų jie negali išeiti.

Kaip jaukas naudojamas bet koks saldus skystis, pavyzdžiui, sena uogienė. Kai ji pradeda rūgti, kenkėjų tik padaugėja, nes jie mėgsta šį kvapą.

Bitėms tokios gaudyklės nepavojingos, nes jos nemėgsta rūgimo produktų. Drugiai taip pat nelenda į šias gaudykles.

Nenorintys pirkti, gaudykles gali pasigaminti savarankiškai – į indą įdėti piltuvėli ir įpilti ko nors saldaus. Dar paprastesnis būdas – perpjauti butelį ir kaklelį įstatyti žemyn į likusią dalį.

Pasak sodininko, jei plotas didesnis, galima pakabinti iki 10 tokių gaudyklių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)