Pomidorų veislės išskirtinumas priklauso nuo vaisių spalvos tono – kuo neįprastesnė jų spalva, tuo jie yra ypatingesni. Pomidorai yra vienmečiai augalai, todėl jei išsirinkta veislė jums nepatiko, kitais metais galėsite grįžti prie jau išbandytų ir patinkančių veislių arba galėsite eksperimentuoti toliau. Latvijos ūkio „Neslinko“ savininkė Elga Bražunė ir ūkio „Zutini“ savininkė Rūta Beirotė rekomenduoja naujas neįprastas veisles, kurias vertėtų išbandyti šiais metais, rašo delfi.lv.

Šiais metais Latvijoje pasirodė nauja veislė „Sandras smaids“ (liet. „Sandros šypsena“). Tai vidutinio ankstyvumo pomidorų veislė, kurios vaisiai yra žali su oranžiniais arba raudonais dryžiais. Skersinis vaisiaus pjūvis būna bronzinės spalvos. Vaisiai užauga dideli arba vidutinio dydžio, mėsingi, tinka pjaustyti skiltelėmis ir dėti į salotas. Skoninės šios veislės charakteristikos skiriasi nuo klasikinių raudonųjų ar geltonųjų pomidorų skonio. Šią veislę tinka auginti šiltnamiuose arba po stoginėmis.

Veislės „Milas reibonis“ (liet. „Meilės svaigulys“) vaisius taip pat tinka pjaustyti gabaliukais ir dėti į salotas, nes juose yra nedaug sėklų ir mažai skysčio – pomidorai mėsingi ir malonaus skonio. Širdies formos vaisiai yra geltonai rausvos spalvos ir pasižymi saldžiarūgščiu aromatu. Vaisiaus kraštai arba vidurys yra tamsiai raudoni. Rekomenduojama auginti šiltnamiuose.

„Sgt. Peppers“ yra vidutinio ankstyvumo, derlinga pomidorų veislė, palyginti neseniai pasirodžiusi rinkoje, bet jau spėjusi pelnyti populiarumą ir pripažinimą tarp pomidorų augintojų ne tik Latvijoje, bet ir visame pasaulyje. Vaisiai prie kotelio iš pradžių būna tamsiai violetinės arba mėlynai violetinės spalvos, o vėliau tampa tamsiai raudoni. Perpjautas minkštimas yra bordinės spalvos. Vaisiai turi nedaug sėklų ir yra mėsingi, su nedideliu kiekiu sulčių.

„Rosamunda F1“, kaip ir „Sgt. Peppers“, užima pirmaujančias pozicijas įdomių ir neįprastų pomidorų veislių sąrašuose. Šios veislės pomidorai pasižymi saldžiu, ryškiai išreikštu skoniu. Jų vaisiai yra šiek tiek gofruotos kriaušės formos, tolygios rausvos spalvos. Dar viena panaši veislė –„Borsalina F1“.

„Brūnais akordions“ (liet. „Rudas akordionas“) turi įdomius plokščius, rudai violetinės spalvos vaisius su tamsiai žalios ir violetinės spalvos šešėliais ties koteliu. „Brunas lasites“ (liet. „Rudi lašai“) pomidorai yra raudonai violetinės spalvos. Vaisiai smulkūs, saldžiarūgščio skonio ir malonaus poskonio. Tai labai derlinga veislė, itin tinkama salotoms. Abi šias veisles reikėtų auginti patalpose.

Dar viena veislė, kurios vaisiai turi violetinį atspalvį, yra „Elmas zilie“. Vaisiai tamsiai mėlyni, aksominiai, su geltonais žvyneliais, nedideli. Augalai turi aksominius lapus, kompaktiški. Ši veislė tinkama auginti šiltnamiuose, po stoginėmis, prigyja ir dideliuose vazonuose.

Pomidorų veislės „Bronzas zēns“ (liet. „Bronzinis berniukas“) vaisiai yra ploni ir pailgi. Kaip nurodo pats pavadinimas, jie yra bronzinės spalvos. Ši veislė tinkama auginti dengtose patalpose.

„Lacitrine F1“ – prašmatni šio sezono naujiena. Kvapnūs šios veislės pomidorai – dideli, šiek tiek suploti, briaunoti, ryškiai geltonos spalvos vaisiai. Labai derlinga ir ligoms atspari veislė. Tinka auginti per pavasario ir rudens ciklus, šiltnamiuose ir plėvele dengtuose tuneliuose. „Kakao F1“ vaisiai – nedideli rudai šokoladinės spalvos pomidorai, turintys tamsiai raudoną minkštimą. Labai skanūs. Tinka auginti šiltnamiuose.

Pastaraisiais metais Latvijoje vis labiau populiarėja smulkiavaisiai arba slyviniai pomidorai, nes juos patogiau laikyti ir auginti balkone, taip pat džiovinti saulėje. Viena iš įdomesnių smulkiųjų pomidorų veislių yra „Chocostar GSPP F1“ – raudonai rudos spalvos „mini slyvos“, augančios kekėmis. Vaisiai atsparūs ligoms ir skeldėjimui, o tai labai svarbu, jei pomidorai auga ne šiltnamyje. Jeigu jums nepatinka šių mini pomidorų raudonai ruda spalva, egzistuoja labai panaši veislė, bet su geltonos spalvos vaisiais – „Chick F1“. Tai labai ankstyva veislė, atspari ligoms ir skilinėjimui.

Dar viena veislė, kurią galima auginti šiltnamyje, yra „Galilea F1“. Ši veislė pasižymi atsparumu ligoms, taip pat derlingumu ir puikiomis skoninėmis savybėmis. Vaisiai ovalūs, stambūs, tvirti, vienodi ir labai skanūs.

Tarp naujų veislių, skirtų sodinti lauke, pasirodė „Hapynet F1“ su ryškiai rausvais vaisiais. Ši veislė gerai auga ir apsidulkina net ir per karščius. Be to, ji atspari viršūnių puviniui. Vaisiai tvirti, o pirmieji pomidorai gali sverti iki 300 g ir nesutrūkinėti. Vaisių odelė ryškiai rausva, o minkštimui būdingas ryškus aviečių – pomidorų skonis. Gali gerai derėti įvairiuose dirvožemiuose ir įvairiomis oro sąlygomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją