Ką sodinti balandžio mėn.

Balandžio mėnesį pasodinti daržovių daigai derlių duos anksčiau. Sėklas galima daiginti ir auginti tiek ant palangės, tiek šiltnamyje:

Agurkų daigus galima sėti visą balandį. Sėklas rekomenduojama pamirkyti druskos tirpale (3 g druskos 100 ml vandens). Geros sėklos nusėda ant dugno, o plūduriuojančias rekomenduojama išmesti.

Tada sėklas suvyniokite į drėgną skudurėlį ir palikite 2-3 dienoms, kad sudygtų. Agurkus pasėkite 4 cm gylyje ir daigus užberkite žemėmis. Nepamirškite vazonėlių uždengti spandbonu ar kitu agropluoštu.

Pomidorų daigai taip pat sėjami balandžio mėnesį (sėjos laikas priklauso nuo veislės), tačiau jų sėklos paprastai nemirkomos. Sėklos sėjamos 1 cm gylyje, o indeliai uždengiami plėvele.

Pomidorų daigams augti reikia ne žemesnės kaip 20° temperatūros ir ne mažiau kaip 12 valandų šviesos per parą, todėl rekomenduojama juos apšviesti fitolempomis.

pomidorai

Kopūstai

Prieš sėjant kopūstus, rekomenduojama juos sudaiginti. Tam sėklas suvyniokite į kelis marlės sluoksnius ir 10 minučių pamerkite iš pradžių į šiltą, o paskui į šaltą vandenį. Tada 24 valandas palikite kambario temperatūroje.

Sėkite kopūstus į gerai sudrėkintą dirvą. Pasirodžius pirmiesiems daigams, vazonėlius geriau perkelti į vėsią patalpą, kad daigai neišsitemptų.

Pipirai

Pipirai paprastai sėjami kovo mėnesį, tačiau daigus galite sėti ir balandžio mėnesį. Ši kultūra nemėgsta pikuoti, todėl geriau naudoti vienkartinius puodelius.

Atminkite – ši daržovė mėgsta šilumą, todėl jai reikia gero apšvietimo (apie 14 valandų per parą) ir reguliaraus laistymo.

Baklažanai

Baklažanus taip pat daug kas daigina kovo mėnesį, bet galite ir balandį. Juos galima auginti pikuojant arba nepikuojant.

Neperlaistykite dirvos ir pasirūpinkite, kad būtų pakankamai šviesos. Kai baklažanų daigai bus maždaug 20 cm aukščio, o ant daigų bus 7-8 lapai, jie persodinami į atvirą gruntą.

Baklažanai

Cukinijos ir patisonai

Kartais balandžio mėnesį sodinamos ir cukinijos bei patisonai daigeliais, tačiau šios daržovės nemėgsta persodinimo.

Todėl geriau jas sodinti iš karto į atvirą gruntą, bet kai atšyla ir leidžia orai. Jei norite, kad sudygtų anksčiau, sėkite į durpių vazonėlius, o paskui cukinijų daigus kartu su jais sodinkite į daržą.

Kokias gėles sodinti daigams balandžio mėn.

Iš gėlių balandžio mėnesį galite sodinti:

Vienmetes astras;

vienmetes jurginus;

serenčius;

Ipomea (sukučiai);

petunijas;

delfiniumai;

margutės;

katilėliai.

Būkite atidūs ir tikslūs, sodindami sėklas ant daigų, ir stenkitės juos gerai prižiūrėti – nuo to priklauso būsimas derlius.