Kartais visi pomidorų lapai tarsi mostelėjus burtų lazdele susisuka ar susiraito; kartais tokių požymių turi tik viršūnės, o senesni lapai išlieka normalūs. Lapai suktis pradeda pamažu, bet vėliau sparčiai pradeda kenkti krūmo augimui, žydėjimui ir vaisių mezgimui. Pomidorų ir kitų daržovių lapai gali susiraityti dėl kelių priežasčių. Panagrinėkime aštuonis svarbiausius veiksnius.

Dėl ko susisuka pomidorų lapai?

Pomidorų lapai gali susisukti ar susiraityti dėl kelių dažniausių priežasčių:

Karščio, sausros, stipraus vėjo;
Netinkamo laistymo;
Per didelio azoto kiekio;
Stipraus genėjimo;
Herbicidų dreifo;
Voratinklinių erkių;
Pomidorų virusų;
Persodinimo šoko.

1. Pomidorų lapai susisuka dėl karščio, stipraus vėjo ir sausros

Stiprūs vėjai, karštis, sausra, dulkių audros ir drėgmės stoka gali pažeisti pomidorų lapus ir stiebus. Dėl karščio ir drėgmės trūkumo pomidorų lapų kraštai iš pradžių apmiršta, o tada susiraito ir susisuka. Jei lapai susisukę tik lengvai, pomidorų derlius paprastai nenukenčia, tačiau jei simptomai sunkūs, gali nukristi žiedai ir subręsti mažiau vaisių.

Ką daryti: Pagal transpiracijos dėsnius bet kuris augalas, patekęs į tokias sąlygas, sumažins lapų plotą, kad prarastų mažiau drėgmės. Taigi moralas: jei auginate pomidorus, būkite budrūs. Laiku užklijuokite saulės spindulius atspindinčią plėvelę, įrenkite lašelinį drėkinimą, mulčiuokite augalus ir vėdinkite šiltnamį. Pagerėjus oro sąlygoms, augalų sveikata paprastai normalizuojasi.

Pomidorai

2. Pomidorų lapai sukasi dėl netinkamo laistymo

Savaime suprantama, kad laistymas yra gyvybiškai svarbus visiems augalams, tačiau tai ypač galioja pomidorams. Šiems augalams reikia daug vandens, ypač tam, kad formuotųsi sultingi vaisiai. Kadangi juos laistyti yra labai svarbu, netinkamai tai darant, jie gali tapti kaprizingi.

Augalams stresą kelia tiek per silpnas, tiek per gausus laistymas. Per daug laistydami galite pažeisti šaknis, todėl augalas negalės tinkamai funkcionuoti. Manoma, kad dėl tokių sąlygų sukelto streso pomidorų lapai susisuka į vidų – tarsi valtelės.

Vis dėlto pomidorų lapai dažniau susisuka, kai jie yra laistomi nepakankamai. Kai dirva retai laistoma, vanduo negali patekti į augalo ląsteles. Lapai pradeda suktis į vidų, kad dėl saulės poveikio neprarastų dar daugiau drėgmės.

Ką daryti: kad išvengtumėte šių problemų, perskaitykite visą pomidorų laistymo vadovą. Pakoregavus laistymo grafiką, lapai turėtų grįžti į normalią būklę.

3. Pomidorų lapai susisuka dėl azoto pertekliaus

Pirmą kartą tręšiant pomidorus, geriausia naudoti subalansuotas trąšas, kurių sudėtyje yra azoto, fosforo ir kalio mišinio. Tačiau augalui subrendus ir pradėjus derėti, rekomenduojama naudoti fosfatų ir kalio trąšas, nes šios maistinės medžiagos yra būtinos, kad pomidorai žydėtų ir megztų vaisius. Per didelis azoto kiekis, panaudotas šiuo etapu, gali sukelti problemų su lapais, įskaitant jų sukimąsi.

Kai dirvožemyje yra per daug azoto, augalas daugiausia dėmesio skiria savo lapams. Tačiau, kai augalas pradeda nokinti vaisius, dėl tokio neįprasto dėmesio lapams jie tampa intensyviai žali, stori, ir susisukę.

Ką daryti: Su azoto pertekliumi susijusios problemos paprastai laikui bėgant išsisprendžia savaime. Kadangi susisukę lapai neturi didesnės įtakos derliui ar bendrai augalo sveikatos būklei, imtis kažkokių veiksmų nereikia – tiesiog palaukite, kol augalai vėl pradės normaliai augti, mulčiuokite ir tinkamai laistykite.

Šiuo atveju geriausias būdas padėti pomidorams yra prevencija. Pasirūpinkite, kad augalai būtų tręšiami tinkamomis trąšomis tinkamu laiku. Visada tiksliai laikykitės instrukcijų, kad nepadaugintumėte trąšų.

4. Pomidorų lapai susisuka dėl pernelyg stipraus genėjimo

Pomidorų genėjimas – diskutuotina tema. Vieni sodininkai sako, kad tai daryti būtina, kiti – kad tai padaro daugiau žalos, nei duoda naudos.

Nepaisant to, kurią pusę palaikote, dėl vieno dalyko galite būti tikri – pernelyg intensyvus genėjimas tikrai nėra naudingas. Jis gali sukelti daugybę problemų, viena iš jų – lapų susisukimas. Viskas labai paprasta. Auginant pomidorus lauke, plikas augalas yra labiau veikiamas saulės, todėl jam gali kilti anksčiau minėtų problemų dėl karščio.

Ką daryti: indeterminantinius pomidorus galima šiek tiek apgenėti, nugnybiant ūglius tarp pagrindinio ir šoninių stiebų. Pašalinus kelis lapus, galima pagerinti augimą ir oro cirkuliaciją. Tačiau genėti reikia saikingai. Niekada nenurėžkite daugiau, nei būtina, ir negenėkite determinantinių pomidorų veislių.

Jei pomidoras bando atsigauti po stipraus genėjimo, palikite jį ramybėje. Bet kokia tolesnė sąveika su augalu gali dar labiau jam pakenkti, nes šiuo metu jis bus itin pažeidžiamas. Stresas per porą savaičių turėtų išsisklaidyti, ir lapai vėl taps normalūs.

5. Pomidorų lapų susisuka dėl purškimo herbicidais

Norint išnaikinti piktžoles, pasėliai ir laukai dažnai purškiami herbicidais, o vėjo atnešti chemikalų purslai gali pažeisti atvirame lauke augančius pomidorus. Net jei esate ekologiškos daržininkystės šalininkas, tokių „siuntinių“ galite sulaukti iš kaimynų, kurie, pučiant vėjui, nusprendžia išvaduoti daržą nuo kiaulpienių. Nors augalai iš pradžių gali atrodyti sveiki, laikui bėgant išryškės jų reakcija – lapai taps ploni ir stipriai susisukę.

Ką daryti: pažeistų lapų jau neišgydysite. Jei ant naujų ūglių ir toliau matomi pažeidimo požymiai, nuskinkite visus vaisius, kuriuos dar įmanoma išgelbėti, o pačius augalus išraukite.

Jei nauji ūgliai yra normalūs ir iki vegetacijos sezono pabaigos liko ne mažiau kaip 4 – 6 savaitės, pomidorai gali išgyventi pažeidimą. Nauji pumpurai ir lapeliai turėtų pasirodyti maždaug po savaitės. Jei ne, pabandykite pomidorus padauginti auginiais – ankstyvųjų veislių pomidorai iki rugsėjo dar suspės duoti derlių.

Norėdami sumažinti herbicidų daromą žalą, imkitės šių veiksmų:
visada perskaitykite ir laikykitės herbicidų etiketėje pateiktų nurodymų;
venkite purkšti herbicidus vėjuotu oru;
sumažinkite purškimo slėgį, kad lašeliai būtų didesni. Taip sumažinsite tikimybę, kad purslus išnešios vėjas;
įsitikinkite, kad naudojate tinkamas dozes;
kalbėkitės su kaimynais, išmokite susitarti ir įspėti vieni kitus, jog ketinate naudoti glifosatą.

6. Pomidorų lapai susisuka nuo voratinklinių erkių

Lervos ir suaugusios erkės praduria pomidorų lapų apvalkalus ir išsiurbia ląstelių turinį. Pažeisti lapai netenka maistinių medžiagų, sumažėja chlorofilo kiekis – sustoja fotosintezė, iš epidermio plyšių padidėja drėgmės garavimas – sutrinka drėgmės balansas. Užkratas masiškai plinta per karščius ir tuose šiltnamiuose, kuriuose laikomasi netinkamos ūkininkavimo technikos.

Ką daryti: sureguliuoti laistymą ir vėdinimą šiltnamyje. Pomidorus apdoroti preparatais nuo voratinklinių erkių.

7. Pomidorų lapai susisuka dėl viruso

Pomidorų lapai susisukti ir susiraukšlėti gali nuo šimtų virusų (pvz., pomidorų mozaikos geltonojo (garbanojimosi) viruso). Nors pirminius viruso simptomus galima supainioti su herbicidų padaryta žala, liga ima progresuoti, palikdama ant lapų geltonai žalius mozaikos raštus. Nors herbicidų poveikis ir virusinės ligos mūsų kraštuose yra gana retos, tačiau pomidorams jos yra itin pavojingos. Dėl virusų galite sulaukti mažesnio derliaus, apskritai jo nesulaukti arba – dar blogiau – prarasti augalus. Nuo pomidorų mozaikos viruso lapai susisuka į vidų, tačiau jam būdingi ir kiti simptomai, pavyzdžiui, neįprastos lapų dėmės ir patamsėjęs vaisių vidus.

Ką daryti: virusus ant pomidorų ir kitų augalų dažniausiai platina baltasparniai (Bemisia). Kad sumažintumėte viruso plitimą, kovokite su baltasparnių populiacija – tam naudokite insekticidus ir žaliąjį muilą. Išraukite ir išmeskite sergančius augalus ir įsigykite šiuolaikinių sveikų pomidorų veislių ir hibridų.

Pomidorai

8. Pomidorų lapai susisuka po persodinimo

Jei pastebėjote, kad susisuko neseniai persodintų pomidorų lapai, vadinasi, taip jie reagavo į persodinimo šoką.

Kiekvieną kartą persodinant pomidorus į naują vietą, egzistuoja tikimybė, kad bus pažeistos augalo šaknys. Pomidorų šaknys yra labai gležnos, bet gajos. Tačiau iš pradžių augalas savo nepasitenkinimą išreiškia nudžiūvusiais, pageltusiais ir – atspėjote – susisukusiais lapais.

Ką daryti: Laimei, lengvas transplantacijos šokas yra nekenksmingas. Kaip ir kitų aplinkos veiksnių atveju, jums prireiks šiek tiek kantrybės. Per porą savaičių augalai atsigaus savaime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją