Atėjo pomidorų derėjimo metas, žadantis dosnų vienų mėgstamiausių ir populiariausių vaisių (arba daržovių, kaip įprasta juos vadinti) derlių. Tačiau naudos, pasirodo, galima gauti ne tik iš vaisių, bet ir iš lapų, kurie gali praversti ne tik sode, bet ir virtuvėje, rašo „Supersadovnik“. Štai keli pomidorų lapų panaudojimo būdai, apie kuriuos galbūt dar negirdėjote.

Purškalas nuo amarų

Kova su amarais yra kiekvienam sodininkui pažįstamas iššūkis. Amarai – vieni labiausiai paplitusių sodo kenkėjų. Jie sparčiai dauginasi, todėl gali greitai sunaikinti augalus, jei nebus kontroliuojami.
Daugelis mano, kad iš pomidorų lapų galima pasigaminti veiksmingą insekticidinį preparatą, žudantį amarus, vos tiktai šie juo apipurškiami. Pomidorų lapai greičiausiai tikrai yra nuodingi kai kuriems vabzdžiams, tačiau ne amarams. Šiuo atveju kalbame apie tomatiną – pomidorų stiebuose ir lapuose esantį glikoalkaloidą, pasižymintį fungicidiniu, priešmikrobiniu ir insekticidiniu poveikiu. Šiek tiek (tikrai labai mažai) šios medžiagos yra ir vaisiuose.

Panašu, kad šie faktai verčia žmones tikėti pomidorų lapų purškalo efektyvumu. Augalai iš tiesų pasigamina tūkstančius natūralių insekticidų ir būtent taip ginasi nuo kenkėjų. Visgi jei tomatinas būtų toks veiksmingas, pomidorų neatakuotų bulvių amarai. Verta žinoti dar ir tai, kad tomatinas netirpsta vandenyje.

Pabandykite amarus tiesiog nuplauti nuo pažeistų augalų lapų. Nenaudokite aukšto slėgio plovimo aparato – paimkite tiesiog sodo žarną ir antgalį, kurio slėgis būtų pakankamas, kad nuplautų amarus ir nepažeistų lapų. Jei užkratas nedidelis, amarus galima tiesiog nuvalyti drėgnu skudurėliu. Tačiau mes, vis dėlto, pateiksime receptą, kaip pasigaminti purškalą iš pomidorų lapų.

Kaip iš pomidorų lapų pasigaminti purškalą nuo amarų

Daugelis daržininkų patys pasigamina insekticidinį purškalą, per naktį pamirkydami pomidorų lapus vandenyje. Proporcijos: du puodeliai smulkiai sukapotų pomidorų lapų dviem puodeliams vandens. Lapus perkoškite per marlę arba smulkų sietelį. Įpilkite dar vieną puodelį vandens ir supilkite į purkštuvą. Būtinai paženklinkite buteliuką užrašu. Šį natūralų purškalą galėsite naudoti visą sezoną.

Šia priemone purkškite užkrėsto augalo stiebus ir lapus, ypač atkreipdami dėmesį į apatinę lapų pusę, nes ten dažniausiai telkiasi amarai.

Pomidorų lapų purškalas nuo juodosios dėmėtligės

Juodoji dėmėtligė neabejotinai yra viena labiausiai paplitusių rožių ligų. Nors ši liga nėra pražūtinga, ji nusilpnina rožes ir sudarko jų išorinę išvaizdą, o tai itin nuliūdina sodininkus. Ši grybelinė liga greitai plinta, nuo jos pradeda gelsti ir pirma laiko kristi lapai. Jei rožių dėmėtligė užklupo jūsų rožyną, ją sustabdys produktai, kurių veiklioji medžiaga yra fungicidas mankocebas.
Užkirsti kelią šiai ligai gali daug prevencinių priemonių. Viena iš jų – pomidorų lapų užpilas.

Manoma, kad pomidorų lapuose esantys alkaloidų junginiai šiek tiek apsaugo rožes nuo juodosios dėmėtligės. Nors moksliškai patvirtintų šio poveikio įrodymų nėra, kodėl nepabandžius? Ypač jei turite daug nugenėtų pomidorų lapų.

Užpilą nuo dėmėtligės gaminkite pagal tą patį receptą, kaip ir amarų atveju. Rožių lapus ir stiebus šia priemone purkškite profilaktiškai sezono pradžioje, vėliau – reguliariais intervalais.

Pomidorai šiltnamyje

Kur dėti pomidorų lapus: į kompostą

Dauguma žmonių pomidorų lapus meta į komposto krūvą.

Pomidorai, ypač indeterminantinių veislių, gali užaugti neįtikėtinai dideli. Nugenėti jų lapai tampa puikia medžiaga kompostams, kuriems reikia azoto.

Naminis kompostas yra neįtikėtinai naudingas bet kuriame sode, o pomidorų lapai gali praturtinti jį reikalingomis maistinėmis medžiagomis.

Deja, yra ir tam tikrų pavojų.

Kadangi pomidorai yra itin linkę sirgti įvairiomis ligomis, prieš kompostuojant reikia atidžiai apžiūrėti jų lapus. Bet kokia liga, ypač fitoftorozė, gali išplisti komposto krūvoje, o per panaudotą kompostą – ir likusioje sodo dalyje.

Jei esate tikri, kad pomidorai niekuo neserga, galite be baimės juos kompostuoti.

Ar pomidorų lapai nuodingi?

Daugelis žmonių mano, kad visų bulvinių augalų lapai yra nuodingi, tačiau mokslas rodo ką kita. Pomidorai, kaip ir baklažanai bei aitriosios paprikos, iš tiesų priklauso bulvinių augalų šeimai. Pomidorų lapuose yra alkaloidų tomatino ir solanino, kurių turi ir kiti šios šeimos augalai, įskaitant bulves. Tačiau šie junginiai žmonėms gali būti toksiški tik tuomet, kai gaunamas itin didelis jų kiekis. Ypač daug solanino, galinčio sukelti virškinamojo trakto bei neurologinius sutrikimus, turi jauni bulvių ūgliai ir pažaliavę bulvių gumbai – galbūt dėl to išgirdus žodį „bulviniai“, pagalvojama apie mirtiną grėsmę.

Galbūt pomidorų lapai nėra pirmas dalykas, kurį esate įpratę naudoti sode ar virtuvėje, tačiau dėl savo unikalių junginių ir įdomaus skonio jie gali tapti nepakeičiami jūsų namų ūkyje.

Pomidorų lapų pesto padažas

Priešingai populiariam įsitikinimui, pomidorų lapus galima valgyti kaip ir kitus daržo žalumynus. Jie skanūs, aromatingi ir turi daug fitomedžiagų.

Kalbant apie pomidorų lapų receptus, pradėkite nuo populiariausio jų panaudojimo būdo – pesto padažo.

Pomidorų lapai pasižymi žemės skoniu, lengvu kartumu ir pomidorų aromatu, kuris puikiai tinka pesto padažui. Taip galėsite vienu metu panaudoti didžiąją dalį derliaus ir pasigaminti skanų padažą, kuris šaldytuve išsilaikys iki 5 dienų.

Alyvuogių aliejus su pomidorų lapais

Šiuo metu madingi aromatizuoti aliejai. Sodininkų laimei, pasigaminti aromatizuoto alyvuogių aliejaus yra neįtikėtinai paprasta ir jis nekainuos tiek, kiek maisto prekių parduotuvėse. Pomidorų lapai gali būti vienais iš daugelio prieskonių, kuriuos galima dėti į alyvuogių aliejų – jie suteiks aliejui lengvo pomidorų skonio.

Keletą pomidorų lapų tiesiog įmeskite į butelį alyvuogių aliejaus ir palikite kelioms savaitėms. Jei norite, kad skonis būtų intensyvesnis, alyvuogių aliejų su pomidorų lapais pakaitinkite ant silpnos ugnies. Kai aliejus pradės burbuliuoti, nukelkite nuo ugnies ir leiskite jam atvėsti. Perkoškite aliejų per skudurėlį ir supilkite į butelį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją