Tarnyba informuoja, kad visas šis kiekis surinktas per 3 savaites iš 138 gaudyklių, išdėstytų 46 plynose eglynų kirtavietėse visoje Lietuvos teritorijoje.

„Per tris savaites... Įspūdingas vabalų kiekis. Suskaičiuojame šimtą vabalų, tada juos pasveriam, tada pasveriam visus gaudyklėje sugautus vabalus ir padalinam iš to šimto vabalų svorio, ir gaunam, kiek gaudyklėj buvo sugauta vabalų“, – skaičiavimo procesą aiškino specialistas.

Apie didelį kenkėjų skaičių ir itin ankstyvą pasirodymą aplinkosaugos institucijos informavo jau anksčiau.

Kovo pabaigoje buvęs rekordinis orų atšilimas inicijavo netipiškai ankstyvą žievėgraužio tipografo vabalų skraidymo pradžią. Skraidymas prasidėjo 3–4 savaitėmis anksčiau nei įprasta, skelbė Aplinkos ministerija (AM).

Ji yra rašiusi, kad žievėgraužis tipografas yra žalingiausias Lietuvos miškus pažeidžiantis veiksnys. Ši kinivarpa nudžiovina daugiau medžių nei visi kiti miškus pažeidžiantys veiksniai. Net uraganiniai vėjai nepadaro tiek žalos, kiek šis pavojingiausias spygliuočių medžių liemenų kenkėjas.

Žievėgraužis tipografas VMU nuotr.

Ministerija informavo, kad pirma sugautų vabalų apskaita atlikta balandžio 23 – gegužės 2 dienomis. Kenkėjo skraidymo pradžios intensyvumas, lyginant su 2023 m. pirma apskaita, buvo aktyvesnis 5 regionuose, mažiau aktyvus buvo 15 regionų, o dviejuose išliko panašus kaip ir pernai.

Labiausiai žievėgraužio tipografo skraidymo gausa išaugo Kuršėnų, Šalčininkų, Kretingos ir Prienų regionuose, kur vabalų sugauta net apie 1,5-2 kartus daugiau nei pernai. Mažesnis kenkėjo skraidymo pradžios gausumas buvo Jurbarko, Šilutės, Ukmergės ir Tauragės regionuose. Absoliučiai daugiausiai žievėgraužio tipografo vabalų sugauta Rokiškio regione, mažiausiai – Šilutės.

Pirmos apskaitos metu vabalų vienoje gaudyklėje buvo sugauta vidutiniškai 17 procentų mažiau nei per 2023 m. pirmą apskaitą. Iš viso 136 gaudyklėmis buvo sugauta beveik 392 tūkstančių žievėgraužio tipografo suaugėlių, vidutiniškai 2,9 tūkst. vabalų vienoje gaudyklėje.

Valstybinė miškų tarnyba gegužę pranešė, kad privačių miškų apsaugai bus dalinamos feromoninės gaudyklės žievėgraužiams gaudyti eglynų kirtavietėse. Taip pat, kartu su gaudyklėmis bus dalinamas ir vilioklis, kviečiantis į žaliuojančius eglynus vabalą keršvabalį, kuris minta žievėgraužiais ir taip juos naikina.

Dėl gaudyklių gali kreiptis tie miškų savininkai, kurių valdoje 40 metų ir vyresnis eglynas buvo iškirstas plynais sanitariniais kirtimais ne seniau kaip prieš 8 mėnesius, o kirtavietės plotas yra ne mažesnis kaip 0,3 ha.

Daugiau informacijos apie žievėgraužį tipografą ir efektyvias kovos su juo priemones, galite rasti šioje atmintinėje.