Miškininkai jau rūpinasi paukščių gerove


Nešini inkilais, miškininkai leidžiasi gilyn į mišką – Kurtuvėnų regioniniame parke iškels apie 20 inkilų.

„Šiandien keliame inkilus zylėms – miške gali būti visa eilė zylių. Namuose sutinkame daugiau didžiąją zylę, o čia sutiksime ir juodąją zylę, ir paprastąją pilkąją zylę“, – vardijo Kuršėnų regioninio padalinio vadovas Giedrius Tamošiūnas.

Inkilai – nedideli, o landa paukščiams siekia vos 3 centimetrus, bet jie yra patys populiariausi.

Inkilai pelėdoms VMU nuotr.

„Jeigu būtų landa didesnė – bando lysti kiti paukščiai didesni ir ta zylė čia negyvens, o, jeigu ir gyvens – ji gali būti išvaryta didesnio paukščio. Yra kova. Kova dėl būvio“, – atkreipė dėmesį G. Tamošiūnas.

„Pagal regionus, keliame skirtingus inkilus, bet pagrinde yra zylutės, musinukės, varnėnai – mūsų didieji pagalbininkai. Pelėdoms keliame. Mūsų padalinyje turime ir keliame inkilus miegapelėms“, – teigė Valstybinių miškų urėdijos atstovė Birutė Grybienė.

Nauda ne tik paukščiams, bet ir patiems žmonėms


Jei nebus inkilo – paukščiai perės bet kur, o taip kyla didelė grėsmė žūti. Paukščiams saugu tik natūraliuose uoksuose, kurių miške, deja, trūksta, tad inkilai keliami aukštai ir atokiau vienas nuo kito.

„Paprasčiausia ir lengviausia, aišku, įkelti 2-3 metrų aukštyje. Jeigu kelsime gyvenvietėje – kad katinas koks neįliptų ir, kad būtų paukščiukui saugiau perėti inkilėlyje“, – teigė miškų gynimo specialistas Aringas Urmonas.

„Miške, kadangi erdvės yra daug, mes keliame apie 30 metrų atstumu vieną nuo kito, o namuose, pavyzdžiui, 6 arų sklype, galėtų būti 2-3 inkilai. Galbūt ne visus juos užims iš karto ir vienu metu, bet zylė, perėdama ir nešdama vaikams maistą, tikrai išvalys jūsų sodą ir nereikės purkšti, nereikės pačiam valdyti chemikalų“, – teigė G. Tamošiūnas.

Inkilai VMU nuotr.

Būtent dėl apsaugos miškininkai girininkijose kasmet iškelia po kelis šimtus naujų inkilų.

„Paukščiai, lesdami patys, maitindami jauniklius, sulesa daug vabzdžių kenkėjų, vabzdžių vikšrų, tad yra nauda ir mums patiems“, – teigė G. Tamošiūnas.

„Kadangi inkiliukai yra mediniai – jie po truputį sugenda, sulūžta. Juos nuimame ir į jų vietą kabiname naujus, o miškai yra dideli, tad nėra taip, kad kabiname vienoje vietoje. Kiekvienais metais parenkame vis kitą plotą, kur keletą metų nesame dar kabinę“, – teigė B. Grybienė.

Tiesa, iškeltus inkilus būtina prižiūrėti ir valyti. Vieninteliai varnėnai savo lizdą išsivalo patys, o kitiems paukščiams reikia žmogaus pagalbos.

„Rekomenduotina anksti pavasarį, prieš paukščiams sugrįžtant, inkiliuką atidaryti ir išvalyti tiesiog“, – teigė A. Urmonas.

Inkilai VMU nuotr.

Visoje Lietuvoje miškininkai kasmet iškelia apie 8 tūkstančius naujų inkilų.

Visą reportažą galite žiūrėti LNK portale: