Ūkininkams ministerijos siūlymas kelia daug klausimų

Ne padėkos išraiška, o egzistenciniai klausimai kyla ūkininkams, išgirdus apie pavadavimą šeimos ūkiuose.

„Ta prasme, čia jau viskas yra pavėluota, atvirai pasakius. Jau tų ūkių mažai yra po šimtą karvių. Seniau, kai būdavo po 10 karvių, galėdavo žmogus išgyventi, o dabar ir su 100 žmogus nebegali išgyventi“, – kalbėjo ūkininkas Raimondas Vaišvila.

„Realiai, kai šiandien sako: koks pliusas lieka iš gyvulių? Na, mėšlas“, – sakė ūkininkas Marius Kisielis.

Karvių ferma

Kodėl tik dabar Žemės ūkio ministerijai parūpo, kad reikia pavaduoti gyvulių augintojus?

„Švenčiame Europos Sąjungos dvidešimtmetį ir pagrįstas jūsų klausimas „kodėl?“, bet, aš manau, ten, kur galime padėti, tai ši priemonė tikrai prisidės“, – teigė žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas.

Pasak ministro, pavadavimas ūkiuose – labai reikšminga pagalba. Ji esą padengtų visas arba dalį faktinių ūkininko ar jo šeimos nario pakeitimo išlaidų, pavyzdžiui, sunkios ligos ar mirties atveju – 100 procentų. Privalomosios karo tarnybos, gimdymo ir vaiko priežiūros atostogoms ar kvalifikacijai kelti – 80 procentų. Poilsio atostogoms – 50.

„Ypatingai tiems ūkiams, kurie yra šeimos ūkiai, kurie yra maži, kur žmogus fiziškai gali susirgti, o gyvulį reikia ir maitinti, ir šerti, ir melžti, ir panašiai“, – kalbėjo K. Navickas.

Kęstutis Navickas

Vis dėlto, gyvulių augintojai atkerta, kad šeimos ūkiai užsidaro ne dėl atostogų ar ligų. Ūkininkai prašo bent jau stabilių pieno kainų.

„Aš neturiu stabilios pieno kainos, nežinau, kas bus. Mes kas mėnesį pasirašome sutartis“, – teigė vienas jų.

„Kad ir metams, kad grynai metų būtų kainos. Sakykime, 20 centų. Tada žinai, kad visus metus gausi 20 centų, pasiplanuosi išlaidas, susispausi. Dabar vieną mėnesį numuša 15 centų, po to – per penkis mėnesius atstato tą kainą“, – dalijosi kitas ūkininkas.

Pasakė, kas galėtų būti galimi ūkio pavaduotojai

Žemės ūkio ministras tikina, kad iš esmės jo siūlymas dėl ūkininkų pavadavimo sulaukė pagyrų, tačiau ūkininkai sako ką kitą.

„Tai yra pinigų švaistymas ten, kur nereikia. Dabar ateis nuo gatvės žmogus, nepažįstantis karvės, kuri ką tik apsiveršiavusi, kur pienas netinkamas, melš, sugadins visą produkciją. Svetimo žmogaus negali prisileisti net gyvulys“, – teigė ūkininkas.

Geras augintojas svetimo žmogaus prie gyvulio esą net neprileistų, tad kas tie galimi ūkio pavaduotojai – ūkininkai ministrui klausimų net nekelia.

„Yra žmonių, kurie nori savanoriauti ir dabar ateina į ūkius, ir savanoriauja. Ypatingai, iš miesto. Matyt, yra įdomu. Jeigu būtų dar ir kažkokios pajamos – manau, kad atsiras“, – teigė K. Navickas.

Žemės Ūkis

Pavadavimui ūkiuose iš Europos Sąjungos lėšų numatyta 900 tūkstančių eurų. Tiesa, tokios paslaugos schema dar nenustatyta, bet aišku viena – ūkininkas pavadavimo paramos tiesiogiai negautų.

„Turės būti tos priemonės administratorius, kuris suorganizuotų ir apmokytų žmones, kurie galėtų pasirūpinti gyvuliais, mokėtų jais rūpintis, būtų draudimas“, – teigė K. Navickas.

Bandomoji pavadavimo versija turėtų startuoti rudenį.

Visą reportažą rasite LNK portale: