Europos vertybinių popierių rinka antradieninę prekybos sesiją pradėjo smukimu daugiau nei 3 proc., reaguodama pasaulinį akcijų išpardavimą, kurį skatina nerimas dėl tolesnio bazinės palūkanų normos didinimo Jungtinėse Valstijose, rašo BNS.

Iš kitos pusės, tokia gana didelė griūtis, jeigu ji užsitęs, gali pakelti žaliavinių produktų, tokių kaip grūdai ar pieno miltai, kainą.

Subėgo spekuliantai

„2007 m., kai grūdų kaina buvo rekordiškai maža ir Lietuvoje net nebuvo nuojautos dėl artėjančios kainos, griuvo JAV akcijų birža ir grūdų kainos šovė į viršų, nors dar prieš savaitę iki tokio posūkio niekas neprognozavo. Derliai buvo geri, atsargos didelės. Per porą savaičių tona kviečių pabrango nuo 100 iki 200 eurų ir tokia kaina kurį laiką laikėsi. Porai dienų buvo pikas kai kaina padidėjo iki 300 eurų“, – prisimena Lietuvos grūdų augintojų asociacijos prezidentas Aušrys Macijauskas.

Vėliau panašūs svyravimai, nors ir ne tokie ryškūs, kartojosi dar kelis kartus. A. Macijauskas sako, kad 2007 m. grūdai brango dėl to, kad spekuliantai, kurie norėjo tiesiog išsaugoti pinigus, kurie galėjo pražūti bankuose ir akcijų rinkose, todėl investavo į vadinamąsias prekių biržas – pirko javus, pieno produktus, kuriuos galima saugoti labai ilgai ir parduoti kai kaina šoktels.

„Tačiau tai, kad akcijoms pingant spekuliantai skubės pirkti būtent grūdus, kurie dabar pakankamai pigūs, nėra taisyklė ar dėsnis. Nepaisant to, kad mums, tiek grūdų augintojams, tiek pieno gamintojams, gana sunkus laikotarpis tęsiasi gana ilgai. Šiandien kviečiai kainuoja apie 150 eurų už toną. Visgi nebūtinai spekuliantai puls juos supirkinėti. Galbūt finansininkai kaip saugų užutėkį pasirinks auksą“, – dėlioja A. Macijauskas.

Aušrys Macijauskas

Be to, pagrindiniuose grūdų auginimo arealuose nėra stichinių nelaimių, pasėliai didelėse šalyse nežuvo. buvęs derlius gana geras ir atsargos didelės.

Pigo Europa ir Azija

BNS duomenimis, Londono biržos indeksas FTSE 100 tuoj po prekybos sesijos pradžios smuko 3,5 proc., Paryžiaus CAC 40 – 3,4 proc., o Frankfurto DAX 30 – 3,6 proc.

Azijos vertybinių popierių biržų indeksai antradienį taip pat krito reaguodami į pirmadienį Jungtinių Valstijų akcijų rinkos smukimą.

JAV vertybinių popierių rinka po chaotiškos pirmadieninės prekybos sesijos patyrė didžiulių nuostolių, kurie iš esmės eliminavo visą iki šiol šiais metais fiksuotą prieaugį. Toks smukimas sekė po kelis mėnesius rinkoje buvusios euforijos, kurią kėlė JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) veiksmai.

Indeksas „Dow Jones Industrial Average“ pirmadienį prarado daugiausiai punktų per vieną prekybos sesiją istorijoje ir smuko 4,6 proc. iki 24345,75 punkto. Vienu metu šis rodiklis buvo smukęs beveik 1600 punktų iki 23923,88 punkto.

Antradienį nuo sesijos pradžios Tokijo akcijų biržos indeksas „Nikkei 225“ krito 5,6 proc. „Topix“ indeksas smuktelėjo 5,1 proc. Honkongo „Hang Seng“ prarado 4,1 proc., Šanchajaus „Shanghai Composite“ – 2,3 proc. Pietų Korėjos KOSPI – 1,8 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)