Protestą susiejo su rinkimais


Tokios protesto akcijos, kuri jau vadinama ūkininkų revoliucija, Lietuvoje dar nebuvo. Antradienį į sostinę iš visos Lietuvos suvažiavo apie 1300 traktorių, kurie užtvindė Vilniaus centrą.

Protestą ketinama tęsti iki penktadienio ir tada išskirstyti. Jis surengtas, nes ūkininkai nėra patenkinti daugiamečių pievų atstatymo tvarka, kuro akcizų padidinimu, žaliojo dyzelino naudojimo tvarkos pakeitimu, nepalankios saugomų teritorijų plėtra, akcentuojama, jog dar nesibaigė vadinamoji pieno krizė. Be kita ko, pabrėžiama, esą per Lietuvą gabenami rusiškos kilmės grūdai.

Antradienį žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas žiniasklaidai sakė, jog prasidėjus protestams dalis ūkininkų reikalavimų pradėti taisyti, pavyzdžiui, pirmadienį, jo teigimu, įregistruotas įstatymo projektas „žaliojo“ dyzelino ir suskystintųjų naftos dujų akcizams sumažinti.

Ministras, be to, dvi dienas Briuselyje derėjosi su Europos Komisijos pareigūnais, pirmiausia – dėl daugiamečių pievų atkūrimo tvarkos.

Antradienį DELFI TV laidoje „Iš esmės“ paklaustas, kodėl ūkininkai ryžosi surengti tokį protestą, žemės ūkio ministras K. Navickas teigė, jog veikiausiai viena iš priežasčių yra artėjantys rinkimai.

„Tai, kas čia vyksta, ne vien tik žemės ūkio dalykas, yra daugelis dalykų, kuriuos man net nebūtų etiška kaip žemės ūkio ministrui komentuoti. Nes čia susiduria keletas dalykų, įskaitant ir rinkimus, patikėti, kad tai nepolitinis procesas rinkimų metais yra labai sunku.

Kitas dalykas, visada tokiose akcijose yra tas, kas stimuliuoja, tam tikri konkretūs interesai. Čia neisiu vardinti, nes neturiu tokios misijos save deginti ten, kur neturėčiau, yra žmonės, kurie mato ir analizuoja procesus. Aš atsakau už savo darbą, kurį pasakiau ir mano supratimu, kad tai, apie ką mes kalbėjomės su ūkininkų atstovais, daugelis dalykų yra sutarta ir aptarta. Jei mes galime pakeisti ir galėsime padaryti įtaką, kad kažkiek kistų ES politika, tai būsiu laimingesnis prie to galėdamas prisidėti.

Ir kitas dalykas, kuris yra taip pat ne paslaptis, įkvepia kitų šalių protesto akcijos. Vokiečiai dabar padarė pertrauką, kyla rumunai ir čia yra toks bendras žingsnis, nes prasideda diskusijos dėl būsimos ES ateities žemės ūkyje. Ir čia vėl yra ekstremumų nuo palikti tai, kas yra iki to, kad visos išmokos būtų skirtos tik viešosios naudoms. Tai taip pat yra signalas visiems, kas tą politiką formuoja“, – savo nuomonę dėstė K. Navickas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)