Kaip nurodoma disertacijoje „Campylobacter spp. in fresh broiler chicken meat and pig caecal samples in Estonia“ (liet. Kampilobaterijos šviežioje vištienoje ir kiaulių aklosios žarnos mėginiuose Estijoje“), šiomis bakterijomis užkrėstos importuotos broilerių mėsos vartojimas kelia potencialią grėsmę Estijos gyventojams.

Nuo 2005 m. Europos Sąjungoje kampilobakteriozė (viena iš pagrindinių žarnyno infekcijų) yra labiausiai paplitusi zoonozė. 2021 metais Europos Sąjungoje buvo užregistruota 127 tūkst. 840 kampilobakteriozės atvejų, o tai 41,1 tūkst. atvejų, tenkančių 100 tūkst. gyventojų. Pagrindinės kampilobakterijų rūšys yra Campylobacter jejuni ir Campylobacter coli, jos sukelia atitinkamai apie 80 proc. ir 10 proc. žmonių kampilobakteriozės atvejų.

Daugeliu atveju kampilobakterioze sergama lengva forma, stacionaraus gydymo neprireikia. Vaikams, pagyvenusiems ir imuninėmis ligomis sergantiems asmenims kampilobakterijos gali sukelti rimtų bėdų, o itin retais atvejais baigtis mirtimi. Daug tyrimų atskleidė, kad žmogui vištiena, ypač broilerių mėsa, yra pagrindinis kampilobakteriozės šaltinis.

Kiaulių kampilobakteriozė mažai ištirta, tačiau nustatytas ryšys tarp kiaulių C. coli bakterijų ir žmonių susirgimų.

Kaip atskleidė tyrimas, vištiena iš Lietuvos ir Latvijos, kuria Estijoje prekiauja mažmeninės prekybos bendrovės, yra užkrėstos Campylobacter bakterijomis. Kampilobakterijų izoliatų genotipo nustatymas atskleidė žmonių susirgimų kampilobakterioze Estijoje ir šviežios viščiukų broilerių mėsos importo ryšį.

Aštuonių Campylobacter spp. rūšių genotipai, išskirti iš broilerių vištienos Lietuvoje, sutapo su Campylobacter genotipais, išskirtais iš žmonių Estijoje. Tai reiškia, kad valgant importuotą broilerių mėsą, užkrėstą kampilobakterijomis, Estijos gyventojų sveikatai kyla pavojus.

Pavojų sveikatai kelia ne tik minėtomis bakterijos užkrėsta broilerių mėsa, bet ir kiauliena. Kaip atskleidė tyrimas, kiaulės dažnai yra atsparios C. Coli nešiotojos.

Kruopštus terminis apdorojimas kampilobakterijas sunaikina, todėl reikia saugotis nepakankamai išvirtos kiaulienos ir vištienos.

Anot Estijos gamtos mokslų universiteto profesoriaus Mari Roasto, viena iš svarbiausių tyrimo išvadų ta, kad Estijoje užaugintų broilerių mėsa užkrėsta mažiau už importuotą mėsą.