Reikalavimų esmė paprasta – pakeisti įsipareigojimus Europos Komisijai, kuriuos prisiėmė Lietuva, siekdama išsaugoti daugiametes pievas. Jų dėl įvairių priežasčių netikėtai padaugėjo prieš keletą metų ir buvo užfiksuotas, kaip referencinis – tai yra toks, kokio mes laikysimės – skaičius praktiškai rekordinis dydis. Dabar, nykstant gyvulininkystei, tiek pievų ūkininkams tiesiog nereikia, tačiau pagal reikalavimus ten turi augti žolė, o ne rapsai ar kviečiai.

Kalbant paprasčiau, tuo metu vyko vadinamasis žalinimas – tinkamai deklaravus pasėlius buvo galima gauti papildomų eurų. Ar ten liūliuoja kviečiai, ar daugiametėse pievose čiulba paukšteliai niekas realiai netikrino. Eurai liejosi laisvai. Įvairiais skaičiavimais – paprašyta patikslinti Žemės ūkio ministerija atsako, kad „tiksliai įvertinti sunku“ – tam išleista nuo 800 iki 1,2 mlrd. eurų.

Palyginimui, latviai, kurių ūkininkai taip pat ruošiasi protestams, neturi bėdų dėl pievų ir tas klausimas reikalavimų sąraše net nekeliamas. 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)