Naktį iš balandžio 13-osios į 14-ąją Iranas į Izraelį paleido šimtus raketų ir dronų. Izraeliui pavyko sunaikinti beveik visas raketas ir bepiločius, padedant Jungtinėms Amerikos Valstijoms, Jungtinei Karalystei, Prancūzijai ir Jordanijai.

Izraelio ginkluotųjų pajėgų atstovas spaudai kontradmirolas Danielis Hagari sakė, kad Iranas paleido ne tik dronų ir vidutinio nuotolio raketų, bet ir 110 balistinių raketų. Tai buvo beprecedentė ataka, dar labiau padidinusi įtampą regione. Danielio Hagari teigimu, Izraelis pademonstravo savo gynybinius pajėgumus, tačiau taip pat gali ir pulti, o Iranas būtinai sulauks atsako.

Tuo tarpu Ukraina sako, kad negalėjo apsaugoti elektrinės nuo rusų atakos, nes „baigėsi raketos“.

„Visų pirma, manau, kad tai yra signalas visiems pasaulio lyderiams. Prancūzija, Jordanija, Jungtinė Karalystė ir Jungtinės Amerikos Valstijos sureagavo ir padėjo apginti Izraelį. Tai rimtas gynybos skydas. Jis yra labai svarbus Izraeliui, nes šalis pati nebūtų apsigynusi nuo tokio galingo masinio smūgio. Puikiai pasitarnavo oro gynybos sistemos ir aviacija, deja, šių pajėgumų Ukrainai kaip tik ir trūksta“, – teigė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Dėl oro gynybos raketų trūkumo Ukraina negalėjo atremti praėjusią savaitę Rusijos surengtos raketų atakos, kurios metu buvo sunaikinta didžiausia jėgainė Kyjivo regione – Trypilskos šiluminė elektrinė.

Jos galia siekė 1 800 megavatų ir lengvai patenkindavo šalies sostinės poreikius iki karo. Kitos jėgainės ir importuota elektros energija kol kas kompensuoja elektros energijos trūkumą, tačiau gyventojai raginami taupyti elektrą.

Volodymyras Zelenskis taip pat akcentavo, kad NATO šalys gynė Izraelį, kuris nepriklauso Aljansui. Šie veiksmai gali būti pamoka visiems, sakantiems, jog NATO turėtų labai atsargiai teikti pagalbą Ukrainai, kad NATO valstybės narės nebūtų įtrauktos į karą.