Suakmenėjusias gyvūno liekanas mokslininkai atkasė šiaurinėje Patagonijos srityje. Tai buvo dvikojis, net 8 m ilgio grobuonis, kurio lotyniškas pavadinimas Gualicho shinyae. Priekinės jo galūnės tebuvo 60 cm ilgio – kaip kad nedidelio vaiko.

Dinozauro pavadinimas kildinamas iš piktosios dvasios, kurios baiminosi vietiniai Patagonijos gyventojai, vardo. Jo fosilijos buvo atkastos Argentinos Rio Negro provincijoje.

Gualicho ir kiti mėsėdžiai dinozaurai, pavyzdžiui, tiranozaurai, priklauso plėšriųjų dinozaurų arba terapodų būriui, kuriam priskiriami didžiausi Žemėje gyvenę grobuonys. Per milijonus metų trukusią jų evoliuciją nutiko šis tas keisto. Nors kai kurių dinozaurų kūnas ir galva išsivystė iki grandiozinių apimčių, priekinės galūnės labai susmulkėjo, be to, sumažėjo ir pirštų skaičius.

Ką tik atkasto gyvūno priekinės galūnės labai smulkios. Kaip ir maždaug po 25 mln. metų Šiaurės Amerikoje gyvenęs Tiranozauras, ant kiekvienos galūnės jis teturi po du pirštus. Seniausiai gyvenę dinozaurai turėjo po penkis pirštus.

Gualicho gyveno kreidos periodu – paskutiniu dinozaurų klestėjimo laikotarpiu.