Karinės pratybos „Anakonda 16“, kuriose dalyvauja kariai iš daugiau nei 20 NATO valstybių narių ir partnerių – bandymas nuraminti Rytų Europos valstybes, nuogąstaujančias dėl agresyvios Rusijos retorikos ir veiksmų kaimyninėje Ukrainoje.

Į NATO pratybas iš Šiaurės Karolinos Fort Brago bazės buvo pasiųsta 500 oro desantininkų iš JAV 82-osios oro desanto divizijos. Prie jų prisidėjo 230 britų oro desanto karių, atvykusių iš JAV karinės bazės, esančios Vokietijoje, Ramšteine. Lenkijos oro desantininkai atskrido iš Krokuvos.

Daugiau nei dešimt dienų truksiančiose pratybose iš viso dalyvaus 30 tūkst. karių, daug karinės technikos, lėktuvų ir laivų. Ekspertai sako, kad šie kariniai mokymai gali dar padidinti ir taip nemenką tarp Kremliaus ir Vakarų tvyrančią įtampą.

Kariniai manevrai „Anakonda-16“, kurių metų NATO pajėgos tobulins naktinių operacijų sraigtasparniais įgūdžius, o parašiutais nusileidę JAV oro desantiniai bandys per kuo trumpesnį laiką pastatyti laikiną tiltą per Vyslos upę, surengti likus mėnesiui iki NATO viršūnių susitikimo Varšuvoje, kurio metu bus galutinai priimtas sprendimas Rytų Europoje dislokuoti daugiau karių.

Jungtinės Valstijos pratyboms skyrė apie 14 tūkst. karių – tai didžiausias vienos šalies kontingentas pratybose. Kariniuose manevruose dalyvauja ir Aljansui nepriklausančios šalys, pavyzdžiui, Švedija ir Suomija.