Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos garbės pirmininkas, ilgametis šios sąjungos vadovas A. Lukša mirė eidamas devyniasdešimt trečiuosius metus. A. Lukša yra garsaus Lietuvos partizano Juozo Lukšos-Daumanto brolis.

„A.Lukšos gyvenimas ir tragiška visos jo šeimos istorija šiandien mums yra gyvas nepalaužiamos dvasios ir stiprybės pavyzdys, meilės ir kilnaus pasiaukojimo savo Tėvynei simbolis, įkvepiantis mylėti Lietuvą ir saugoti už gyvybę brangesnę jos laisvę“, – rašoma šalies vadovės užuojautoje.

DELFI TV siūlo pasižiūrėti archyvinį A.Lukšos pasakojimą apie savo kovos epizodus.

1946 metais partizano Juozo Lukšos-Daumanto brolis Antanas Lukša-Arūnas pusryčiaudamas su Tauro apygardos laisvės kovotojais pateko į nuožmios kovos sūkurį, kai sargybą ėjęs Juozas Išganaitis-Dėdė pranešė apie netoliese pasirodžiusį sovietų garnizoną. Vyrams daugiau nieko neliko, kaip slėptis ir tikėtis laimingos kovos baigties.

Antano Lukšos-Arūno suėmimo istorija taip pat verta veiksmo filmo juostos. Tuomet partizanas organizavo Tauro apygardos vado Antano Baltūsio-Žvejo ir Žemaičių apygardos vado Vlado Montvydo-Žemaičio susitikimą. Tačiau netrukus paaiškėjo, kad šis susitikimas - priešo pajėgų provokacija.